0

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως το Ισραήλ κινητοποιεί 1,500 εφέδρους, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση σε συνδιασμό με την αεροπορία της χώρας προκειμένου να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, οι οποίες ανήλθαν μόλις πριν από λίγο στις 40. Οι Ρουκέτες χτυπούν συνεχώς κατοικημένες περιοχές από τα σύνορα της Γάζας μέχρι τα προάστια της Beersheba. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατευθυνόμενες ρουκέτες που χρησιμοποιεί πλέον η Χαμάς έχουν το βεληνεκές για να πλήξουν περιοχές από το Βόρειο μέχρι το Κεντρικό Ισραήλ.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ενώ το DEBKA, δικαίως προειδοποιεί τους Επιτελάρχες πως μια χερσαία εκστρατεία εναντίον της Γάζας (η οποία φαίνεται ολοένα και πιο σίγουρη κάθε ώρα που περνά), θα λειτουργούσε ως αντιπερισπασμός και θα εξωθούσε τους Παλαιστινίους των κατεχομένων σε μαζική εξέγερση, απειλώντας εδάφη που ανήκουν στο Ισραήλ.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εμείς προσωπικά θα θέλαμε να θίξουμε είναι αυτό της ικανότητας των Ισραηλινών Στρατιωτών να ανταπεξέλθουν σε μάχες εντός αστικού περιβάλλοντος. Αν δεν γνωρίζουν την περιοχή, στην κυριολεξία σαν την παλάμη του χεριού τους τότε θα επαναληφθούν τα απογοητευτικά αποτελέσματα το 2006 και η Χαμάς θα γίνει υπερδύναμη στην περιοχή!

Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώνουμε!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περαιτέρω κλιμάκωση είχαμε στην Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να χτυπάει πραγματικούς στόχους-μαχητές της Χαμάς αυτή τη φορά, αντί ακατοίκητων κτιρίων.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το DEBKA, η Χαμάς έχει αποθρασυνθεί εντελώς, απορρίπτοντας και επίσημα πλέον την εκεχειρία που είχε προτείνει το Ισραήλ. Αξιωματούχοι του Ισραηλινού Στρατού, του Αιγυπτιακού καθώς και των ΗΠΑ, αναφέρουν στο DEBKA πως ελλείψει στρατιωτικής πρωτοβουλίας από το Ισραήλ, η Χαμάς θα συνεχίσει το μπαράζ των ρουκετών. Και όταν λέμε στρατιωτικής πρωτοβουλίας δεν εννοούμε τον βομβαρδισμό άδειων κτιρίων ούτε καν τα χειρουργικά πλήγματα εναντίον συγκεκριμένων στόχων μέσα στην Γάζα, μιλάμε πλέον για την συνέχεια της επιχείρησης Defense Pillar που έμεινε μισή το 2012, όταν οι Ισραηλινοί σταμάτησαν τελευταία στιγμή την εισβολή.

Κυριακή βράδυ η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξε στόχους μέσα στην Γάζα, σκοτώνοντας επτά μαχητές της Χαμάς στην Rafah και άλλους δύο στην Al Bureij. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως ήταν το μεγαλύτερο απομονωμένο Ισραηλινό χτύπημα από το 2012, τονίζοντας πως "Ο εχθρός θα το πληρώσει πολύ ακριβά".

Ανώτατος Στρατιωτικός Αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε στο DEBKA πως αν το Ισραήλ δεν δείξει πυγμή της τάξεως της τοποθέτησης δύο Μ/Κ Μεραρχιών στα σύνορα με την Γάζα, τότε δεν μιλάμε καν για αποτροπή. Εμείς προσθέτουμε πως και να αναπτύξει το Ισραήλ αυτές τις δύο μεραρχίες, θα πρέπει να πείσει τον εχθρό πως θα τις χρησιμοποιήσει. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, η Χαμάς δεν είναι πεπεισμένη πως θα γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά μετά την επικοινωνιακή ήττα του Ισραήλ το 2012, όταν ο Ομπάμα είχε "πάρει στον λαιμό του" τον Νετανιάχου καθυστερώντας την εισβολή στην Γάζα για 48 ώρες, γεγονός που κόστισε την περάτωση της ίδιας της επιχείρησης.

Η ίδια πηγή (Αμερικανός Αξιωματούχος) μαζί με πηγές από το Κάιρο αναφέρουν πως ακόμα και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση του προέδρου Ελ-Σίσι έχει παρατήσει τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης με την Χαμάς. Ο Σ/γος Mohammed Farid el-Tohamy, αρχηγός των Αιγυπτιακών Μυστικών Υπηρεσιών και διπλωματικό διάμεσο μεταξύ της Χαμάς και της Κυβέρνησης του Κάιρου έλαβε μια λίστα από "απαράδεκτα", όπως χαρακτηρίστικαν, αιτήματα, προκειμένου η Αίγυπτος να "επανορθώσει" για την 6μηνη σφυροκόπηση της οργάνωσης στην περιοχή του Σινά, ανοίγοντας ξανά τα περάσματα λαθρεμπορίου στην χερσόνησο, που για αρκετό καιρό τροφοδοτούσαν την Χαμάς με όπλα, παράνομα αγαθά καθώς επίσης και με ρευστό.

Αποτέλεσμα των παράλογων αυτών απαιτήσεων ήταν η πρόκληση της οργής της Αιγύπτου και ο χαρακτηρισμός της Χαμάς σαν "παρακλάδι" της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθιστώντας την οργάνωση ΚΑΙ Αιγυπτιακό πρόβλημα (εκτός από Ισραηλινό), με οτιδήποτε συνεπάγεται αυτό για το μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το DEBKA, "η μπάλα βρίσκεται πλέον στην μεριά των Ισραηλινών" και αυτή την πεποίθηση ακριβώς έχουν και οι Αιγύπτιοι καθώς περιμένουν την ανώτατη Ισραηλινή ηγεσία να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα τελειώσουν ότι ξεκίνησε ο Νετανιάχου με την Defense Pillar το 2012.

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top