0


Μια νέα Έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία οι Σκωτσέζοι κάνουν στροφή 180 μοιρών στο προ ολίγων μηνών "Ναι" της Ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από το πανεπιστήμειο του Stirling, γύρω στο 79% των ψηφοφόρων αναμένονται να καταψηφίσουν το αίτημα για ανεξαρτησία αυτό τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 9% από το 70% του Απριλίου. Επιπρόσθετα κάποιες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν νωρίτερα μέσα στο 2014 έδειξαν πως η αντίθεση στην ανεξαρτητοποίηση ολοένα και αυξάνεται.

Φυσικά, εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο "έγκυρες" και "έγκρειτες" είναι κάποιες δημοσκοπήσεις. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της Σκωτίας, η οποία αν αποκτήσει την ανεξαρτησία της τον Σεπτέμβριο, η Αγγλία θα έρθει αντιμέτωπη με το τεράστιο λογιστικό πρόβλημα των πυραύλων Trident C4, τους οποίους-στην κυριολεξία-δεν έχουν πού να τους βάλουν. 

Εκτός αυτού, μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πίεζε για ενταξιακή πορεία στην ΕΕ στηριζόμενη στην τεράστια αξία των ορυκτών πόρων του Aberdeen, στοιχείο το οποίο θα "άνοιγε την όρεξη" μεν της ΕΕ, θα δημιουρούσε όμως τεράστιες ρωγμές (μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες) στις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα απομακρυνόταν ακόμα περισσότερο από τον θεσμό της ΕΕ και τα τεράστια "κενά" ανάμεσά τους θα μπορούσαν να τα εκμετταλευθούν χώρες όπως η Ρωσία.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ακριβώς 700 χρόνια μετά την θρυλική μάχη του Μπάνοκμπερν (1314) στην οποία ο Robert the Bruce επικράτησε εναντίον των Άγγλων συμβάλλοντας στην ανεξαρτησία της Σκωτίας μέχρι την δημιουργία του θεσμού τους Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές του 18ου αιώνα. 

Οι δε Σκωτσέζοι είναι-όπως και οι Ιρλανδοί-ακριβώς σαν και εμάς τους Έλληνες στην συμπεριφορά ακόμα και στο φιλότιμο. Η μόνη εξαίρεση είναι η τάση τους για ακρότητες μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, αλλά είναι έκδηλο εντούτοις σε όλους τους Βόρειους Λαούς. Αν κάποιος, δε, υποπέσει στο σφάλμα να τους χαρακτηρίσει Εγγλέζους, τότε θα βιώσει το Σκωτικό μένος. Ο γράφων σε πολύ μικρή ηλικία, όταν επισκέφθηκε την Σκωτία, οιρήσθω εν παρόδω, αναφέρθηκε σε μια πιθανή ταύτιση των δύο λαών λόγω γλώσσας. Προφανώς και το νεαρό της ηλικίας του τον έσωσε από περαιτέρω μπελάδες, αλλά η απάντηση αυτή καθαυτή ήταν αποστομωτική: "Εσάς σας αρέσει να σας λέμε Τούρκους;"

Παρ'όλα αυτά ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μέχρι αυτό να διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το σίγουρο είναι πως η Αγγλία θα χρησιμοποιήσει θεμιτές και αθέμιτες μεθόδους προκειμένου να κρατήσει την συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top