0Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ντονιέτσκ εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το Russia Today, καθώς η πόλη είναι περικυκλωμένη από τον κυβερνητικό στρατό.

Το Κανάλι Ένα της Ρωσίας μετέδωσε: "Ο Ουκρανικός στρατός κατέλαβε το Σλαβιάνσκ. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα {Σάββατο} οι δυνάμεις αυτάμυνας εγκατέλειψαν την πόλη". Τούτο έγινε κατόπιν ανηλεούς βομβαρδισμού από πυροβολικό και όλμους και εφόσον ΤΟΜΑ εισήλθαν στην πόλη, μόνο τότε οι δυνάμεις αυτοάμυνας υποχώρησαν, όπως αναφέρει το Κανάλι Ένα, προς το Κραματόρσκ.

Ο Αλεξάντρ Μποροντάι δήλωσε: "Οι δυνάμεις μας έχουν σταθεροποιηθεί στις εφεδρικές θέσεις άμυνας, κατόπιν τακτικής υποχώρησης και έχοντας στην κατοχή τους τον οπλισμό τους. Ήμασταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθότι έχουμε να κάνουμε με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του Κιέβου και εκατοντάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα, δηλαδή με άλλα λόγια, όλο τον Ουκρανικό Στρατό".

Ο Μποροντάι δήλωσε επίσης: "Λαμβάνοντας υπόψην την τακτική της καμένης γης, η οποία έχει υιοθετηθεί από τα στρατεύματα του Κιέβου καθώς και την εκτενή γενοκτονία στην λεκάνη του Ντονμπας, δηλώνουμε πως κάθε ώρα στρατιωτικών επιχειρήσεών τους κοστίζει σε ζωές αμάχων πολιτών".

Κατά τα άλλα πριν από μερικές ημέρες Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ συμφώνησαν σε νέα συνθήκη ανακωχής, αλλά οι Ουκρανοί έχοντας "πάρει αέρα" από την παντελή έλλειψη αντίδρασης του Ρωσικού στρατού, γίνονται κάθε μέρα ολοένα και πιο εγκληματικά προκλητικοί.

Ο Πούτιν ανέφερε στην συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις και αντιπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας πως "προσπαθήσαμε να γίνουμε όσο πιο προβλέψιμοι γινόταν για να έχουμε καλές σχέσεις με τους Δυτικούς εταίρους μας", και σε αυτό είχε απόλυτο δίκιο, ήταν μάλιστα κάτι το οποίο είχαμε γράψει και εμείς, την στιγμή που "High Class" περιοδικά ανά τον κόσμο τύπου Foreign Affairs, έκαναν λόγο για το πόσο απρόβλεπτος είναι ο Πούτιν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν μπορούμε ούτε εμείς να καταλάβουμε τι έχει μέσα στο μυαλό του και μάλλον είναι το σημείο εκείνο στο οποίο αντικαθίσταται η προβλεψιμότητα από την ομίχλη. Θα συνεχίζει να μένει αμέτοχος ενώ σφάζονται Ρώσοι; Και αν ναι γιατί; Έχουν απειλήσει το Καλίνινγκραντ; Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη ακόμα για έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ, που μπορεί να προκύψει από την Ουκρανία (ηλίθιο, αλλά ισχύει); Περιμένει μήπως κάποια εξέλιξη ανάλογη της κρίσης του 2008, ούτως ώστε η Αμερική να κόψει τις υπερεκτάσεις της;

Αυτοί είναι κάποιοι λόγοι, που μπορεί να κρατάνε τους Ρώσους μακριά από την Ουκρανία προς το παρών. Ίσως πάλι-έχει ειπωθεί αυτό-να μην θέλουν να δώσουν λαβές και σε άλλα αποσχιστικά κινήματα σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, τα οποία θα πιέσουν με την σειρά τους για ένταξη των αυτόνομων κομματιών τους στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ας μην ξεχνάμε τις νέες μελέτες που καταδεικνύουν τους πιο σκιώδεις λόγους της πτώσης της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίες κάνουν λόγο για την Ρωσία να είναι απρόθυμη να "θρέφει" περιοχές που δεν έχουν να της προσφέρουν τίποτε άλλο εκτός από ζωτικό Στρατηγικό χώρο. Βέβαια αυτό δεν είναι λίγο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας χαλαρής συνομοσπονδίας κρατών όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, η οποία μετεξελίχθηκε στην Ευρασιατική Ένωση. 

Όπως και να έχει αυτές οι απαντήσεις δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Για παράδειγμα, αν η Ρωσία όντως δεν θέλει να δώσει την εντύπωση πως θα υπερασπίσει και θα αφομοιώσει τον κάθε θύλακα, τότε η αντίδρασή της το 2008 θεωρείται ακόμα σωστή κίνηση; Με λίγα λόγια, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, θα το ξαναέκανε; Θα ξαναυπερασπιζόταν τους Οσσέτιους και τους Αμπχάζιους;

Τέλος ας προσθέσουμε και ένα ακόμα "Ίσως". Ίσως τελικά η φιλελεύθερη προσέγγιση των Διεθνών Σχέσεων από τους Δημοκρατικούς, η οποία υπαγορεύει πως οι σύγχρονες Δημοκρατίες έχουν περισσότερα να χάσουν σε οικονομικό επίπεδο παρά να κερδίσουν, αν επιλέξουν την οδό του πολέμου, να βρήκε (την μοναδική ίσως) εφαρμογή στην περίπτωση της Ρωσίας. Ίσως δηλαδή η Ρωσία να είναι καρφωμένη στο καρότο και να βάζει στην άκρη προς το παρών την θλιβερή πραγματικότητα. Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως, η πραγματικότητα θα επανέλθει δρυμήτερη αν η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στις χώρες αυτές τοποθετηθούν πύραυλοι Μέσου Βεληνεκούς, όπως έγινε από τους Σοβιετικούς στην Κούβα.

Perhaps, Perhaps, Perhaps, που λέει και το τραγούδι...

Άμυνα-Πολιτική 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top