0Νέες ασκήσεις ετοιμάζεται να διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα (στον αυλόγυρο της Ρωσίας δηλαδή). Πρόκειται για την ετήσια άσκηση Sea Breeze (Θαλασσινό αεράκι) , μόνο που φέτος λόγω του εμφυλίου της Ουκρανίας, οι μετέχοντες θα είναι λιγότεροι.

Και αφού θα είναι λιγότεροι, εμείς προσφερθήκαμε να "γεμίσουμε τα κενά". Ναι σωστά διαβάζετε, στις ασκήσεις, όπως μεταδίδει το Russia Today θα συμμετέχει ΚΑΙ η Ελλάδα με πολεμικά πλοία. Έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα πλοία που μας "περισσεύουν" λέμε να τα στείλουμε στην Μαύρη Θάλασσα, να συνασκηθούν με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ προς διαφύλαξη της "παγκόσμιας δημοκρατίας", ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.

Ο Διοικητής των ναυτικών δυνάμεων θα είναι ο Ιταλός πλοίαρχος Τζιοβάνι Πιεγκάτζα, ενώ οι ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις θα απαρτίζονται από την Ιταλική ναυαρχίδα, ITS Aviere, συνοδευόμενη από ακόμα ένα πολεμικό πλοίο το Rimini, το Τουρκική TCG Akçay και το Βρετανικό HMS Chiddingfold. Την δύναμη αναμένεται να ενισχύσουν Αμερικανικά και Ελληνικά πλοία, ενώ οι Αμερικανοί θα παράσχουν και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Τον προηγούμενο χρόνο μετείχαν Αζερμπαιτζάν, Βουλγαρία, Καναδάς, Γεωργία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ, ενώ οι Γαλλία, Γερμανία, Λιβύη, Λιθουανία, Κατάρ και ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έστειλαν παρατηρητές. 

Η άσκηση έχει σαν στόχο την συνεκπαίδευση με το Βουλγαρικό και το Ρουμανικό πολεμικό ναυτικό, έτσι από σήμερα 4 Ιουλίου αναμένεται να δέσουν τα πλοία στο Μπουργκάς για να μεταφερθούν στη συνέχεια σε Ρουμανικά νερά.

Υπήρξαν αντιδράσεις από την Ρωσία και συγκεκριμένα από το Ιγκόρ Κοροτσένκο αρχισυντάκτη του National Defense Magazine, ο οποίος δήλωσε στο RIA NOVOSTI:

"Τα σκάφη ηλεκτρονικής επιτήρησης του ΝΑΤΟ καταφέρνουν και είναι συνεχώς παρόντα στην Μαύρη Θάλασσα σε μόνιμη βάση".

Ο Κοροτσένκο αναφέρθηκε στην Κριμαία δηλώνοντας πως ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως κανένας στρατιωτικός εκβιασμός δεν θα αλλάξει την στάση της Ρωσίας απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με αφορμή τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ο Κοροτσένκο έσπευσε να πιέσει την Ρωσία να επιταχύνει τον εκμοντερνισμό του Στόλου της Βαλτικής καθώς επίσης και των επάκτιων πυροβολαρχιών.

Μπορεί η Sea Breeze να έχει να κάνει με ναρκαλιευτικές αποστολές, εφόσον διεξάγεται από την SNMCMG2 (NATO Mine Counter-Measures Group TWO, δηλαδή την Ναρκαλιευτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ), εντούτοις η Ρωσία κάθε χρόνο αντιτίθεται στην εν λόγω άσκηση καθότι πιστεύεται πως είναι μια ακόμα αφορμή για να παρακολουθείται η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης.

Και μπορεί η Τουρκία να τα έχει βρει με την Ρωσία και να λέει ΚΑΙ "Ναι" (με όρους φυσικά) στο ΝΑΤΟ, εμείς όμως-όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Ακαδημαικός Ιωάννης Μάζης-συνεχίζουμε να παίζουμε τον ρόλο της Ποντίας εταίρας (η οποία αυτοκτονεί όταν μαθαίνει πως οι υπόλοιπες "συνάδελφοι" πληρώνονται). 

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top