0

Την πρώτη Ιουλίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε πρόταση για προφυλάκιση του μόνου "υπόπτου" για την επίθεση στην Βεγγάζη το Σεπτέμβριο του 2012.

Τα δικαστικά έγγραφα των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βεγγάζη έχουν πληροφορίες σχετικά με το ρόλο που έπαιξε Ahmed Abu Khatallah στα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Παρόλο που τότε οι Αμερικάνοι είχαν σπεύσει να δηλώσουν ότι για τα γεγονότα έφταιγε το περίφημο βίντεο κατά του Ισλάμ, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ τώρα λένε ότι η ενέργειες του είχαν ως κίνητρο την εξτρεμιστική ιδεολογία του. Μέρες πριν την επίθεση στη Βεγγάζη ο Khatallah εξέφραζε την αντίθεση του και την ανησυχία του για την παρουσία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη και συνέχιζε να στοχεύει τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και το προσωπικό της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη ενώ είχε συζητήσει και με άλλους τις θανατηφόρες και καταστροφικές του προθέσεις.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο Khatallah ήταν ο διοικητής της εξτρεμιστικής ομάδας Obaidah Ibn Al Jarrah που αργότερα αποροφήθηκε απο την Ansar Al Sharia (AAS) μετά την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη ενώ και μετά την ενσωμάτωση της ομάδας του με την Ansar Al Sharia ο Khatallah κράτησε τη θέση του ως ένας εκ των ηγετών της οργάνωσης..

Οι αμερικανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει αρκετά μέλη της οργάνωσης AAS ανάμεσα σ αυτούς που παραβίασαν την πύλη της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη τη βραδιά της επίθεσης και είναι γνωστοί συνεργάτες του Khatallah. Πέρα από το ρόλο του όμως στην επίθεση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην υπόθεση της έχει και ενδείξεις για δεσμούς του Khatallah και με άλλους τζιχαντιστές. Ένας ακόμη λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση θέλει τον Khatallah φυλακισμένο είναι ότι οι επαφές του με άλλους τζιχαντιστές που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν και σε άλλες επιθέσεις εναντίον αμερικάνικών ή δυτικών στόχων.Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top