0

Η Σιγκαπούρη αναμένεται να γίνει ο πρώτος ξένος αγοραστής της ισραηλινής σειράς των αρμάτων μάχης Merkava. Σύμφωνα με το Intelligence Online, η Σιγκαπούρη υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 50 νεόδμητων Merkava Mk 4. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσό της συναλλαγής φτάνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα, στις αρχές του Ιουνίου 2014, η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot, επικαλούμενη μια πηγή στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε την υπογραφή από τον οργανισμό εξαγωγής του υπουργείου Άμυνας Shibata μιας πρώτης σύμβασης εξαγωγής για τα Merkava Mk 4, χωρίς να κατονομάζει τον πελάτη, λέγοντας μόνο ότι είναι μια χώρα με «μακροχρόνιες σχέσεις με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας». Επίσης, δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες, εκτός από το ότι το ποσό της σύμβασης είναι «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Η σειρά Merkava παράγεται σε ισραηλινό εργοστάσιο στο Tel Hashomer από το 1979. Ωστόσο, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σ 'αυτό το άρμα μάχης σε διαφορετικούς χρόνους από διαφορετικούς πιθανούς ξένους πελάτες, δεν εξάχθηκε ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χαμηλά ποσοστά παραγωγής του Merkava και υψηλό κόστος κατασκευής.

Σημειώνονται οι περιορισμοί των εξαγωγών, τόσο από τις ΗΠΑ που ενεργεί ως προμηθευτής σημαντικού τμήματος των μονάδων και των συστημάτων του, και να παρέχει μερική χρηματοδότηση του προγράμματος, όσο και από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του. Τώρα, για λόγους κυρίως οικονομικούς, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει εκδώσει άδεια εξαγωγής για το Merkava Mk 4.

Η Σιγκαπούρη από το 2007 μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει περί τα 182 άρματα μάχης Leopard 2A4 από το απόθεμα του Γερμανικού Στρατού (μέρος αυτών για χρήση ως ανταλλακτικά ή για μετατροπή σε οχήματα μηχανικού), και επί του παρόντος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Το κύριο άρμα μάχης των Ισραηλινών αποδείχτηκε έως σήμερα σε μια σημαντική κατηγορία: Προστασία. Ο Ισραηλινός Στρατός δημιούργησε τέσσερις εκδόσεις του Merkava: Mk4, Mk3, Mk2D και το παλαιότερο Mk2. Πρώτες εκτιμήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ειδικά το Mk4, χρησιμοποιήθηκε αποδεδειγμένα στην μάχη. Metis M και AT-14 Kornet – τα ρωσικά αντιαρματικά βλήματα τρίτης γενιάς διείσδυσαν στην θωράκιση του Mk4 μόνο σε λίγες περιπτώσεις, και οδήγησαν μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε μια συνολική απώλεια με απώλειες ανάμεσα στα πληρώματα. Συνολικά, μερικές εκατοντάδες Merkava είδαν πολεμική χρήση. Περί το 10% από αυτά χτυπήθηκαν από αντιαρματικές ρουκέτες, λιγότερο από το ήμισυ αυτών υπέστη πολύ μικρές ζημιές, και ακόμη λιγότερα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η έννοια της προστασίας του Mk4 αποδείχθηκε επιτυχής. Μια ειδική εσωτερική επένδυση μείωσε τον κίνδυνο μέσα στον πύργο – και έσωσε πολλές φορές τη ζωή των πληρωμάτων. Ένα νέο επιβραδυντικό πυρκαγιάς στο σύστημα αποθήκευσης πυρομαχικών στο Mk4 φρόντισε ώστε να μην εκραγούν τα πυρομαχικά μετά από ένα πλήγμα στον πύργο, ενώ υπάρχει και μια πρόσθετη κάτω θωράκιση (belly plate) έναντι των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και των ναρκών. Τουλάχιστον όσον αφορά την τεχνική, οι Ισραλινοί έμαθαν από τον πόλεμο στο Λίβανο.

Η προστασία του άρματος μάχης έχει βελτιωθεί περαιτέρω. Ειδικότερα ενάντια στους μοντέρνους αντιαρματικούς πυραύλους είναι να βοηθήσει το από απόσταση ενεργό σύστημα προστασίας τύπου Trophy. Βασίζεται σε μια υψηλής τεχνολογίας ολόπλευρων αισθητήρων, και μπορεί να παρακολουθεί και να καταστρέφει τα εισερχόμενα βλήματα.
Fox 2 Magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top