0


Την επέλαση της προς την Βαγδάτη φέρεται να έχει ξεκινήσει η ISIS με την βοήθεια των Σουνιτικών φυλών που πρόσκεινται ακόμα σε αυτήν, όπως μεταδίδει το DEBKA. Συγκεκριμένα η επίθεση έχει ξεκινήσει εναντίον της στρατιωτικής βάσης al-Muthanna της Βαγδάτης. Τρεις ομάδες μαχητών απαρτιζόμενες από 1000-1500 άτομα έχουν αρχίσει ήδη την επίθεση χρησιμοποιώντας αμερικανικά Humvees καθώς επίσης και TOMA τα οποία κατάφεραν να κλέψουν από τον Ιρακινό Στρατό. Η επίθεση εναντίον της βάσης διεξάγεται από το Βορά και από την Δύση.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται 16 χμ Δυτικά της Βαγδάτης, ενώ σύμφωνα με τις πηγές του DEBKA, οι στρατιωτικοί ηγήτορες της ISIS, πέρασαν πρώτα από τον στρατό του Σαντάμ, συνεπώς ξέρουν τι κάνουν, και σε αυτή τη φάση τουλάχιστον θέλουν απλώς να πάρουν το αεροδρόμιο, ρίχνοντας την σκιά της απειλής τους πάνω από την Βαγδάτη. Να σημειώσουμε πως στην Al-Muthanna βρίσκονται τα Ρωσικά και Ιρανικά βομβαρδιστικά, τα οποία το Ιράκ έλαβε προ ολίγων ημερών. Βέβαια αφού έφθασαν ως εδώ δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους η κατάληψη της πόλης. Μήπως ΚΑΙ αυτό είναι μια περαιτέρω μορφή πίεσης των Αμερικανών στον Αλ-Μαλίκι;

Στον Αλ-Μαλίκι εν τω μεταξύ επιρρίπτονται ευθύνες για την απόσυρση της 4ης Μεραρχίας από την Καρμπάλα προς ενίσχυση της Σαμάρα, που βρίσκεται 125 χμ Βόρεια της Βαγδάτης. Με αυτή την κίνηση, οι επικριτές του υποστηρίζουν, πως άνοιξε τον δρόμο της ISIS προς την αεροπορική βάση με τα νεο-παραληφθέντα Jets. Να σημειώσουμε επίσης πως η εν λόγω βάση φυλάσσεται ιδιαίτερα καλά από Ιρακινές ειδικές δυνάμεις, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η κατάληψή της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την ISIS. Σε αυτό το σημείο και από τον συγκεκριμένο στόχο της ISIS, μπορεί να καταλάβει κάποιος την δυσαρέσκεια των Αμερικανών από την παραλαβή των SU-25 Frogfoots (και όπως είχαμε γράψει πιθανότατα και των Fencers) τόσο από την Ρωσία όσο και από το Ιράν (πηγές κάνουν λόγο για 8 Ιρανικά αεροσκάφη, 4 Su-25UBKMs και άλλα 4 Su-25Kms με πληρώματα). 

Το DEBKA υποστηρίζει πως αν ο Ομπάμα δεν δράσει τώρα, τότε θα τον προλάβουν οι ενισχύσεις των Ιρανών και των Ρώσων, κάτι το οποίο και εμείς έχουμε αναφέρει πολλάκις, αλλά τον Ομπάμα το μόνο που τον νοιάζει είναι να επιβάλλει τετελεσμένα στον Αλ-Μαλίκι. Τούτου λεχθέντος, παρόλο που χθες Πέμπτη ο Martin Dempsey δήλωσε πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ίσως να μην δούμε ανάμειξη των Αμερικανών ούτε αυτή την φορά. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Οι δε Ισλαμιστές, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του DEBKA, θέλουν να δείξουν στους Ιρακινούς που φρουρούν την βάση την υπεροχή των όπλων που έχουν στην διάθεση τους. Με λίγα λόγια...δεν κρατιούνται.

Άμυνα-Πολιτική 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top