0

Μια περίεργη κατά την άποψη μας υπόθεση εξελίχθηκε τελευταία μεταξύ της ΟΗΕ, Ιράκ και ΗΠΑ. Η Ιρακινή κυβέρνηση ενημέρωσε ότι οι δυνάμεις του Κράτους του Ισλάμ (η Isis) έχουν καταλάβει εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων που χρησιμοποιούσε παλιότερα το καθεστώς Σαντάμ, μέσω του πρέσβη του Πρέσβη Mohamed Ali Alhakim. Ο Ιρακινός απεσταλμένος με επιστολή του ενημέρωσε τον Γραμματέα του ΟΗΕ πως οι εγκαταστάσεις χημικών όπλων στην Muthanna δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, ώστε σε περίπτωση που γίνει χρήση των τοξικών από τους τζιχαντιστές η ευθύνη να μην βαρύνει την κυβέρνηση του Ιράκ. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα διπλωματικό τρίκ του Αλ Μαλίκι προκειμένου να υποχρεώσει την κυβέρνηση Ομπάμα και γενικότερα τη Δύση να εμπλακεί στο Ιράκ και στις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών της Isis κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. 

Ποιο συγκεκριμένα

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Moon ο Πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ Mohamed Ali Alhakim ενημέρωσε ότι οι εγκαταστάσεις χημικών όπλων Muthanna βόρεια της Βαγδάτης κατελήφθησαν από τζιχαντιστές. Στις εγκαταστάσεις του πρώην προγράμματος χημικών όπλων του Σαντάμ έχουν απομείνει τοξίνες, συσκευές και χημικά όπλα.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να κατανοήσουν την σημερινή αδυναμία του Ιράκ - λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα – να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την καταστροφή των χημικών όπλων”. "Όταν η κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης στη χώρα θα προχωρήσει στην καταστροφή των χημικών".

Το θέμα είχε συζητηθεί ξανά στο παρελθόν όταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ υποναύαρχος John Kirby είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα για τα χημικά αποθέματα του Ιράκ ότι "είναι πολύ παλιά και είναι απίθανο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε πλέον".

Εμείς δεν βλέπουμε το συγκεκριμένο χώρο ως σπουδαίο θέμα (μιλώντας για τις εγκαταστάσεις Muthanna) "οι εγκαταστάσεις και τα τοξικά που φυλάσσονται εκεί είναι περισσότερο επικίνδυνα για οποιονδήποτε πλησιάσει εκεί, παρά για οποιονδήποτε άλλον"

Αυτή βέβαια η αντίδραση των ΗΠΑ έγινε πριν οι εγκαταστάσεις καταληφθούν από τους φανατικούς της Isis τώρα που κατελήφθησαν και ο κίνδυνος πλέον της χρήσης τους από τους τζιχαντιστές είναι ορατός, όσο παλιά και να είναι τα αέρια, πως θα αντιδράσει η Αμερικανική Κυβέρνηση;  Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα για τον ίδιο λόγο παραλίγο να προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Συρίας. Ένα ενδεχόμενο που τελικά απετράπει με την συμφωνία του Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα και τις τοξίνες  που είχε στην κατοχή του. Τώρα η Αμερική θα εξετάσει με την ίδια προσοχή και ενδιαφέρον το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ εναντίον των φανατικών ή θα κρατήσει την ίδια στάση πού είχε και ο John Kirby χαρακτηρίζοντας τις τοξίνες της Muthanna ακίνδυνες λόγω παλαιότητας; Είμαστε περίεργοι να δούμε ποιες οι αντιδράσεις των Αμερικανών και συνολικά της "ανθρωπιστικής" δύσης πάνω στο ζήτημα.

Παρά τη χαλαρή αντίδραση των Αμερικανών ο
Mohamed Ali Alhakim τόνισε στην επιστολή του ότι η ανησυχία της Ιρακινής κυβέρνησης συνίσταται στο γεγονός ότι σε δυο από τις αποθήκες των εγκαταστάσεων στις αποθήκες 13 και 41 οι Ιρακινοί κρατούσαν 2500 χιλιάδες ρουκέτες με το θανατηφόρο Σαρίν, οι οποίες είχαν παραχθεί πριν το 1991, 180 τόνους από το πολύ τοξικό χημικό κυανούχο νάτριο, 2000 οβίδες οι οποίες είχαν μολυνθεί από αέριο μουστάρδας και περισσότερα από 600 δοχεία αερίου μουστάρδας του ενός τόνου τα οποία ναι μεν είναι παλαιά αλλά εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά τοξικά και στα χέρια τρομοκρατών πάρα πολύ επικίνδυνα..

Άμυνα Πολιτική


Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top