0

Μια ομάδα, Σιιτών αυτή τη φορά, αναδύεται στο προσκήνιο στο Ιράκ. Η πολιτοφυλακή της "Λίγκας των Δικαίων" και από ότι φαίνεται θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Isis καθώς η μαχητική της ικανότητα και πείρα είναι μάλλον ανώτερη της Isis. Η πολιτοφυλακή της Λίγκας των Δικαίων έκανε πρώτη φορά την εμφάνιση της κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ από τους δυτικούς ενώ στη παρούσα φάση πολεμάει για λογαριασμό της κυβέρνησης του Σίιτη Αλ Μαλίκι στο Ιράκ.


Οι μαχητές της που έκαναν τις προθέσεις τους γνωστές μόλις οι τζιχαντιστές του κράτους του Ισλάμ έφτασαν κοντά στη Βαγδάτη δήλωσαν. "Όποιος στηρίζει την Isis θα πεθάνει".


Ο ηγέτης της πολιτοφυλακής της Λίγκας των Δικαίων Σείχης Qais al-Khazali σε συνέντευξη είχε πει "Η Λίγκα των Δικαίων (που έχει εκπαιδευτεί από τους Ιρανούς) έχει μεγάλη πολεμική πείρα τόσο στον ανορθόδοξο πόλεμο όσο και στη μάχη σε κατοικημένες περιοχές. Η Σιιτική πολιτοφυλακή έχει πολεμήσει στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ αλλά και στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές της Isis είναι τρομοκρατημένοι από την παρουσία μας. Ωστόσο για την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ φταίει η πολιτική που ακολουθεί η Δύση".


Το ιστορικό της Λίγκας των Δικαίων

Από την εποχή που ο Αμερικάνικος στρατός αποχώρησε από το Ιράκ το Δεκέμβρη του 2011 και κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών στο Ιράκ αναδείχθηκε μια νέα ισχυρή προσωπικότητα στα τεκταινόμενα της χώρας ο ηγέτης της Λίγκας των Δικαίων, ο Σείχης Qais al-Khazali ο οποίος χωρίς πολύ φασαρία εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στα πολιτικά δρώμενα του Ιράκ. Η πολιτοφυλακή της Λίγκας των Δικαίων που στηρίζεται από το Ιράν και τον Σουλειμάνι, έχει χρησιμοποιήσει ένα μείγμα διπλωματίας, στρατιωτικών επιχειρήσεων και εκφοβισμού - μέθοδοι υπογραφή του Ιρανού πνευματικού της πατέρα - καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε στρατηγικής σημασίας παράγοντα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.


Η Λίγκα των Δικαίων που τα περασμένα χρόνια στρατολογούσε μαχητές από το Ιράκ για να πολεμήσουν στη Συρία και η άνοδος της στο προσκήνιο έχει ταράξει πολλούς πολιτικούς ηγέτες στο Ιράκ. "Πριν επτά χρόνια κανείς δεν τους ήξερε, ήταν απλά άλλη μια Ιρακινή σιιτική ομάδα που πολεμούσε τους Αμερικάνους" δήλωσε Ιρακινός Υπουργός, "τώρα έχουν πολιτική νομιμοποίηση και έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα, μερικοί από εμάς δεν τους είχαμε προσέξει μέχρι που ήταν πολύ αργά."

Μέχρι τις αρχές του 2007 λίγοι γνώριζαν κάτι για την Λίγκα των Δικαίων, η οποία προέκυψε από την διάσπαση του στρατού του Μαχντί κυρίαρχης ομάδας τότε στην εξέγερση των σιιτών στο Ιράκ. Στις πρώτες της εμφανίσεις εξαπέλυσε καταδρομικές ενέργειες αρνούμενη την ευθύνη για τα χτυπήματα, μια τακτική που είναι προσφιλής του Ιρανού "πνευματικού της πατέρα" Σουλειμάνι. Η λίγκα των δικαίων συνδέεται επίσης με την Χεζμπολάχ ενώ πνευματικός της ηγέτης είναι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενει πνευματικός ηγέτης του Ιράν.

Αυτές είναι οι γνωστές πληροφορίες για την Λίγκα των Δικαίων που φιλοδοξεί να σταματήσει την προέλαση της Isis. Το αν θα το καταφέρει ποιος ο μετέπειτα ρόλος της στο Ιράκ και στη Συρία μένει να το δούμε.

Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top