0Οι πύραυλοι μακρού βεληνεκούς, οι οποίοι έφθασαν χθες Τρίτη μέχρι και πάνω από την Hadera (110 χμ Βόρεια της Γάζας) είναι και οι νέοι "Πρωταγωνιστές" στο αέναο θέατρο της Γάζας. Πρόκειται για τους Συριακής κατασκευής Μ-302 "Khaibar", οι οποίοι είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ, από την Χεζμπολάχ όμως το 2006 στον Λίβανο. Το όπλο συνδιάζει Ιρανική και Κινεζική τεχνολογία (αυτή η κοινοπραξία στα βαλλιστικά μεταξύ των δύο χωρών πάει αρκετά πίσω στο λεγόμενο Project Noor), έχοντας "δανειστεί" χαρακτηριστικά από τον Κινεζικό WS-1 με εκρηκτική κεφαλή 175 κιλών. Ο Μ-302 παίρνει την Ιρανο-Κινεζική κοινοπραξία ένα βήμα παραπέρα, έχοντας τροποποιηθεί από τους μηχανικούς της Χεζμπολάχ προκειμένου να αυξηθεί το βεληνεκές και η ευστοχία. Παρόλα αυτά, το βλήμα δεν είναι ακόμα αρκετά εύστοχο, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι πώς βρέθηκε στα χέρια της Χαμάς;

Αν ήταν (εύστοχο) τότε χθες θα θρηνούσαμε θύματα στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και την Χαντέρα, αλλά σκοπός της Χαμάς δεν είναι απαραίτητα η προξένηση απωλειών. Σκοπός της οργάνωσης είναι να "σπάσει" την εικόνα της αξιόμαχης πολεμικής μηχανής του Ισραήλ και να δείξει επικοινωνιακά πως η χώρα δεν κατάφερε να αποτρέψει επιθέσεις ακόμα και πάνω από την πρωτεύουσά της. Δεν έχει σημασία αν τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, μια τρομοκρατική οργάνωση σαν την Χαμάς, έχοντας εμπεδώσει τους τρόπους άσκησης της πολιτικής βίας (αυτός είναι ο κοντινότερος ορισμός της τρομοκρατίας στον οποίο έχουν φθάσει ακαδημαικοί ανά τον κόσμο), γνωρίζει πως ο ακρογωνιαίος λίθος της δράσης της είναι το επικοινωνιακό πλαίσιο. Και η στοχοποίηση της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων, οι οποίες ήταν απρόσιτες τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελεί το μακρύ χέρι της επικοινωνιακής πολιτικής της Χαμάς.Τον προηγούμενο Μάρτιο το Ιράν προσπάθησε να περάσει στην Γάζα φορτίο όπλων μέσα στα οποία ήταν και αρκετοί Μ-302, μέσω πλοίου (Klos C) το οποίο υποτίθεται πως μετέφερε τσιμέντο. Τα όπλα κατασχέθηκαν, αλλά σήμερα το DEBKA υποστηρίζει πως ίσως κάποια να έχουν φθάσει στα χέρια της Χαμάς μέσα από άλλες οδούς. Ποιές άλλες οδούς; Είναι όλες αποκλεισμένες, πράγμα το οποίο μας οδηγεί αλλού! Όπως γράψαμε και πιο πάνω ο Μ-302 είναι Συριακής κατασκευής. Μήπως η Χαμάς έχει προμηθευτεί αυτούς τους πυραύλους από την ISIS; Μήπως η Χαμάς του προμηθεύτηκε από την Φατάχ, η οποία τους προμηθεύτηκε από την ISIS; Αλλιώς ειλικρινά δεν εξηγείται! Αν ισχύει αυτό το σενάριο, τότε πιθανότατα η ISIS σε συνεργασία με την Χαμάς (ή την Φατάχ) έχουν δρομολογήσει το τελικό τους σχέδιο (το οποίο σύμφωνα με το καταστατικό οργανώσεων τύπου Αλ Κάιντα είναι μόνον η αρχή) για "εξόντωση των Σιωνιστών", όπως τους αποκαλούν, σε συνδιασμό με τον αφανισμό των μοναρχιών που είναι φίλια προσκείμενοι στους Αμερικανούς και στους "Σιωνιστές" (αυτό ήδη το βλέπουμε από τις επιθέσεις σε Σαουδική Αραβία και Ιορδανία).

Τούτων λεχθέντων αυτό που τονίζει το DEBKA, δηλαδή η αποδυνάμωση των Ισραηλινών εδαφών μετά από μια εμπλοκή στην Γάζα, φαντάζει ως μια αληθινή και άκρως δυσάρεστη πραγματικότητα. Αν οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στην Γάζα, που όπως όλα δείχνουν αυτό έχουν σκοπό να κάνουν, τότε υπάρχει περίπτωση πράκτορες εν υπνώσει της ISIS συνεργαζόμενες είτε με την Χαμάς είτε με την Φατάχ (ο ρόλος της οποίας είναι ακόμα πιο σκιώδης από αυτόν της Χαμάς) να δημιουργήσουν κλίμα επανάστασης στα κατεχόμενα και να προβούν σε επιθέσεις ακόμα και βαθειά μέσα στο Ισραήλ. 

Εν τοιαύτη περιπτώσει το κράτος του Δαβίδ θα έρθει όντως αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση από τον πρώτο κιόλας Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο!

Για το Άμυνα-Πολιτική

Αλέξανδρος Μπούφεσης

PgC Counter-Terrorism, Security Analyst

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top