0


(UPDATE 17:00) Οι Ισραηλινοί αύξησαν την δύναμη των εφεδρειών τους καλώντας 40,000 άντρες στα όπλα (χθες όπως είχαμε γράψει, ο αριθμός ήταν μόλις 1,500) κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για επέκταση της Επιχείρησης "Solid Rock". Το DEBKA δεν αναφέρει τι έχει στο μυαλό του ο Νετανιάχου κάνοντας λόγο για "επέκταση", δεδομένων των πυραύλων όμως που εξακολουθούν να πέφτουν σαν βροχή παρά τα χτυπήματα από την Ισραηλινή αεροπορία και το Ναυτικό, είναι πασιφανές πως οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να αρχίσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εν τω μεταξύ κατά την διάρκεια των σημερινών επιδρομών, νεκρός έπεσε ο αρχηγός των Ναυτικών ειδικών δυνάμεων της Χαμάς Mahmoud Shaaban, καθώς και τρεις επιβάτες όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από πύραυλο. Σε μια άλλη επιδρομή στην Rafah, η Ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε το σπίτι του Abdul Rahman Juda το οποίο χρησιμοποιούνταν σαν κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου από την Χαμάς. Συνολικά 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Περισσότερα σε λίγο, μόλις έχουμε νεότερα...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με 50 αεροπορικές επιδρομές το Ισραήλ άνοιξε και επίσημα την αυλαία της επιχείρησης "Solid Rock" εναντίον της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Οι μαχητές της Χαμάς είχαν προβεί σε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον μιας ευρείας γκάμας περιοχών ακόμα και στο Βόρειο και Κεντρικό Ισραήλ, όπως γράψαμε σε σχετικό άρθρο χθες εδώ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χθες βράδυ Δευτέρα όταν η Χαμάς είχε φτάσει τις 100 εκτοξεύσεις στοχεύοντας ακόμα και το Rehovot που βρίσκεται 50 χμ Βορειοανατολικά της Γάζας. Οι επιδρομές της Ισραηλινής αεροπορίας ανήλθαν στις 48, στηριζόμενες από δύο εκτοξεύσεις (κατά πάσα πιθανότητα βλημάτων Κρουζ) του Ισραηλινού Ναυτικού, το οποίο όπως είχαμε αναφέρει είχε λάβει ήδη θέσεις έξω από την Λωρίδα της Γάζας. Οι 10 έπληξαν υποδομές της Χαμάς μαζί με τέσσερα ιδιωτικά κτίρια, τα οποία σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ανήκαν σε Διοικητές της Χαμάς καθώς και στο μέλος του "Δημοκρατικού Μετώπου", Khan Younes.

Η Χαμάς έκανε λόγο για 17 τραυματίες αλλά συνέχισε με αμείωτη ένταση τις εκτοξεύσεις ρουκετών καθόλη τη διάρκεια της Δευτέρας προς Τρίτη. Στόχος των Ισραηλινών είναι η step by step εντατικοποίηση των χτυπημάτων μακρώθεν (αεροπορία, ναυτικό, κτλ.), η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με την χερσαία εισβολή, η οποία ποτέ δεν έγινε το 2012 στο πλαίσιο της Defense Pillar. Μια τέτοιου είδους εισβολή θα απαιτήσει την συγκέντρωση επιπρόσθετων εφεδρειών καθώς επίσης και στοχευμένες δολοφονίες μέσα στην Γάζα (πιθανότατα από τους πράκτορες της Kidon).

Ο Πληθυσμός έχει ειδοποιηθεί πως οι εχθροπραξίες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρατεταμένες, γι'αυτό και η κυβέρνηση του Ισραήλ τους συμβούλευσε να απέχουν από δραστηριότητες και ανοιχτούς χώρους σε απόσταση τουλάχιστον 40 χμ από την Λωρίδα της Γάζας. Η ανώτατη ηγεσία του Ισραήλ ελπίζει πως με τα μακρώθεν χτυπήματα η υποδομή της Χαμάς θα καταστραφεί, έτσι η οργάνωση θα σταματήσει τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, αλλά οι εν λόγω ελπίδες είναι μάλλον φρούδες και επικίνδυνες για την έκβαση των επιχειρήσεων. Σε πολέμους κατά των τρομοκρατών τα stand-off χτυπήματα (μακρώθεν) προσφέρουν ελάχιστες επιχειρησιακές λύσεις, ενώ αν αποφασιστεί μια χερσαία εισβολή, όπως γράψαμε και χθες, τότε οι Ισραηλινοί θα πρέπει να δράσουν με γνώμονα τα μαθήματα που πήραν από τον Λίβανο το 2006, διαφορετικά η Χαμάς (η οποία όπως η Χεζμπολάχ έχει φτιάξει εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων τούνελ) θα αποδειχθεί ο νέος εφιάλτης των Ισραηλινών μονάδων μέσα στην Γάζα.

Επιπρόσθετα, η Χαμάς έχει πατήσει γερά το πόδι της στην Δυτική όχθη και έχει εκμετταλευτεί στο έπακρο την συγκυβέρνηση με την Φατάχ του Μαχμούτ Αμπάς. Τούτο σημαίνει πως οτιδήποτε και αν κάνουν οι Ισραηλινοί εκτός από το μέτωπο της Γάζας θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα "εσωτερικό μέτωπο" που θα κινδυνεύει να υποτροπιάσει σε μια Τρίτη Ιντιφάντα (αν δεν έχει ήδη υποτροπιάσει).

Η έκπληξη πάντως παρατηρείται στο Διπλωματικό Πεδίο, όπου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ελ-Σίσι, νίπτει τας χείρας του και αποσύρει την διπλωματική πίεση στην Χαμάς. Σε αντίθεση με όσα είχαν ειπωθεί μετά τις παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς προς την Αίγυπτο, ο Ελ-Σίσι φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών θεωρώντας τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σαν ένα "μικροεπεισόδιο" στην περιοχή. Αλήθεια τι έκανε τον Ελ-Σίσι να αλλάξει γνώμη και να αποσυρθεί από το πλευρό του Ισραήλ; 

Τον ρόλο της Αιγύπτου έχει αναλάβει πλέον η ΕΕ, η οποία όμως στηρίζει την αποκατάσταση της κυβέρνησης ενότητας μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, κάτι το οποίο δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο Νετανιάχου και όχι μόνον. Η ίδια η Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye (εδώ)  το Σάββατο 5 Ιουλίου, εξέταζε το ενδεχόμενο διάλυσης της κυβέρνησης ενότητας με την Φατάχ καθότι όπως υποστήριζαν οι εκπρόσωποί της, δημιουργείτο ένα κενό ασφαλείας στην Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έμελλε να γίνει ο προπομπός της αναρχίας και του χάους. Μάλιστα ο Ahmad Youseff, εκπρόσωπος της Χαμάς είχε κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Rami Hamdallah ως τον κύριο υπαίτιο της αυξημένης πυραυλικής στοχοποίησης του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν γνωρίζουμε ποιός έχει μιλήσει με ποιόν και ποιός υποστηρίζει ποιόν. Το γεγονός της ταύτισης απόψεων του Νετανιάχου με τον εκπρόσωπο της Χαμάς υποδεικνύει δύο τινά: Ή οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να έρθουν σε συνενόηση με την Χαμάς για να διαλύσουν το κοινό μέτωπο της με την Φατάχ ή ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς παίζει διπλό παιχνίδι. Να θυμίσουμε πως ο Αμπάς έκανε συνεχείς εκλήσεις να αφεθούν οι τρεις νεαροί απαχθένετες Ισραηλινοί, ενόσω η Σιν Μπετ ακόμα τους έψαχνε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνέχεια αυτής της ιστορίας θα είναι μακρά και οι εξελίξεις θα δοκιμάσουν πάλι τα όρια της Μέσης Ανατολής όσον αφορά στην ικανότητά της να κρατά τέτοιου είδους περιφερειακές συρράξεις...περιφερειακές!

Άμυνα-Πολιτική
Rami Hamdallah
Rami Hamdallah
Rami Hamdallah
Rami Hamdallah

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top