0Σε προηγούμενη ανάρτησή μας (εδώ) είχαμε αναμεταδώσει από το Russia Today, την είδηση της παραλαβής από το Ιράκ 10 βομβαρδιστικών αεροσκαφών από την Ρωσία, τύπου Su-24 Fencers. Πριν από δύο ημέρες όμως το Russia Today έσπευσε να αναμεταδώσει πως τα αεροπλάνα τα οποία παραδόθηκαν στο Ιράκ το προηγούμενο Σάββατο ήταν του τύπου Su-25 "Frogfoots". Καθότι δεν θέλουμε να είμαστε υπόλογοι απέναντί σας και να κατηγορηθούμε πως αναπαράγουμε εσφαλμένες ειδήσεις, αισθανόμαστε πως έχουμε χρέος να διασαφηνίσουμε το ζήτημα.

Λοιπόν, σύμφωνα με το προ δύο ημερών δημοσίευμα του Russia Today, τα jets τα οποία παραδόθηκαν ήταν του τύπου Su-25 Frogfoots, όπως επικύρωσε και το Ιρακινό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή. Συγκεκριμένα τα εν λόγω μαχητικά μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά τύπου An-124 αποσυναρμολογημένα και αναμενόταν να συναρμολογηθούν από Ρώσους μηχανικούς εντός διαστήματος 3-4 ημερών.

Πριν όμως γίνει η επίσημη δήλωση από το Ιρακινό Υπουργείο Άμυνας, ορισμένα Media μετέδωσαν πως ένα μέλος του Ιρακινού Κοινοβουλίου, ο Abbas al-Bayati φέρεται να δήλωσε πως οι Ιρακινή Αεροπορία παρέλαβε 10 αεροπλάνα Ρωσικής κατασκευής, τα οποία αναγνωρίστηκαν από τα Ιρακινά Μέσα Ενημέρωσης ως Su-24 Fencers. Αυτή ήταν και η είδηση την οποία αναπαρήγαγε και το Russia Today, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά. Μήπως τα Ιρακινά Media, τα οποία μετέδωσαν την πληροφορία, έσφαλαν ως προς την αναγνώριση των εν λόγω αεροσκαφών ή μήπως μέσω των συγκεχυμένων πληροφοριών προσπαθούν να κρατήσουν μυστική την παραλαβή των επιπλέον 10 Su-24; Και αν ναι γιατί;

Το θέμα το ψάξαμε και πήραμε μάλλον μια πειστικότατη απάντηση, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο "Liberty Unyielding". Το Ιράκ δεν διαθέτει πληρώματα κατάλληλα εκπαιδευμένα για να πετάξουν τα Fencers, συνεπώς αν το Ιράκ παραλάμβανε αεροπλάνα τέτοιου τύπου, τότε το πλήρωμά τους θα το απάρτιζαν ή Ρώσοι ή Ιρανοί πιλότοι. Η εμπλοκή λοιπόν Ρώσων πληρωμάτων στον πόλεμο κατά της ISIS θα αποτελούσε είδηση την οποία το Κρεμλίνο δεν θα ήθελε να μαθευτεί για ευνόητους λόγους, που προφανώς έχουν να κάνουν με τα ζητήματα της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ομοσπονδία στον Καύκασο. Η ISIS για παράδειγμα θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, λόγω της ανάμειξής της στο Ιράκ. Επίσης η Ρωσία αποφεύγει την ανάμειξη σε "ξένες υποθέσεις" προκειμένου να διαφοροποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο από τον συνεχή και καταστροφικό παρεμβατισμό των Δυτικών χωρών.

 Τα παραπάνω συμπεράσματα φαίνεται να δυναμώνουν με σημερινό δημοσίευμα του RIA NOVOSTI, στο οποίο αναφέρεται πως επιλέον 5-10 Frogfoots θα παραδωθούν στο Ιράκ μέχρι τον Σεπτέμβρη. Εκείνο όμως που κάνει αίσθηση είναι η παρακάτω πρόταση: "Σύμφωνα με δηλώσεις του Ίλια Μοργκουνόφ {Πρέσβη της Ρωσίας στη Βαγδάτη}, δεν θα συμμετέχουν Ρώσοι πιλότοι στον πόλεμο κατά της ISIS στο Ιράκ. Τεχνικοί ειδήμονες ωστόσο θα βρίσκονται στο έδαφος προκειμένου να συναρμολογήσουν τα αεροπλάνα"

Γιατί ο Ρώσος Πρέσβης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως Ρωσικά πληρώματα δεν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της ISIS; Δεν υπήρχε καν νύξη για κάτι τέτοιο, γιατί θέλησε να ασχοληθεί με ένα θέμα το οποίο είναι από μόνο του "καυτή πατάτα" είτε επιβεβαιωθεί είτε δεν επιβεβαιωθεί.

Μήπως τελικά τα Ιρακινά Media δεν έσφαλαν και εκτός από Frogfoots οι Ρώσοι έστειλαν εσπευσμένα και Fencers, τα οποία θα πετάνε με Ρωσικά πληρώματα;

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top