0

Το κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα Kornet δεν μπορεί να διαπεράσει την ενεργό προστασία τύπου Trophy των ισραηλινών τεθωρακισμένων δυνάμεων.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ένα ρωσικής κατασκευής αντιαρματικό βλήμα Kornet-E που εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου κατά ενός ισραηλινού τεθωρακισμένου, πιθανόν να πρόκειται για άρμα μάχης τύπου Merkava Mk4 ή τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού Namer, είναι πολύ πιθανό, ειδικά αν κρίνουμε από το νέφος σκόνης που σηκώθηκε από το έδαφος μετά την έκρηξης της κεφαλής, ότι ο πύραυλος εξερράγη λίγο πριν από την επίτευξη του στόχου.Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού:

«Σήμερα [δηλαδή στις 14 Ιουλίου] ένα αντιαρματικό βλήμα εξαπολύθηκε από τη Γάζα κατά ενός τεθωρακισμένου οχήματος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. Το ενεργό σύστημα προστασίας Trophy αναχαίτισε το βλήμα».

Iστορικό

Πριν να γίνει αποδεκτό από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, το Trophy HV πέρασε μια εντατική σειρά δοκιμών κατά τις οποίες διάφορες παραλλαγές RPG, καθοδηγούμενα αντιαρματικά όπλα (ATGW) και βλήματα, εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη τον Μάρτιο του 2011, όταν πάνω σε ένα Merkava Mk 4 της 401ης Ταξιαρχίας εξουδετέρωσε ένα εισερχόμενο προηγμένο RPG και τον Αύγουστο του 2012, όπως εξουδετέρωσε ένα ATGW.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava, με 65 τόνους βάρος, στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 αποδείχτηκαν ότι είναι εκπληκτικά ευάλωτα: Με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα η Χεζμπολάχ είχε καταφέρει να καταστρέψει εν μέρει ή ολοσχερώς πάνω από 52 Merkava.

Το Trophy HV παρέχει επίσης 360° εχθρική ανίχνευση πυρών, προειδοποιεί το πλήρωμα για την κατεύθυνση της εισερχόμενης απειλής και μετατοπίζει τον πύργο και το κύριο όπλο (εάν είναι εγκατεστημένο) κατά της απειλής.

Το Trophy HV ζυγίζει περίπου 800 κιλά, ωστόσο, για την κατηγορία οχημάτων 10-30 τόνων, έχει αναπτυχθεί το Trophy Medium Vehicle (MV) με τις ίδιες ικανότητες, το οποίο ζυγίζει μόλις 450 κιλά. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο για παραγωγή εντός 12 μηνών.

Τα Trophy HV και Trophy MV έχουν την ίδια επιχειρησιακή αντίληψη, στην οποία το ραντάρ εντοπίζει και παρακολουθεί τις εισερχόμενες απειλές και παρέχει το ακριβές σημείο της εκτόξευσης της απειλή στο σύστημα μάχης επί του οχήματος ή στον σταθμό όπλων. Το αντίμετρο αναφέρεται ως Multiple Explosive Formed Penetrator.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές του Trophy Light Vehicle, το οποίο έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε ελαφρύτερα οχήματα, όπως το HMMWV και το MRAP.

Παράπλευρες απώλειες

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 15 προγράμματα σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να αναπτύξουν μια ενεργή πυραυλική άμυνα για άρματα μάχης, το περιστατικό στη Λωρίδα Γάζα ήταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα ενεργό αμυντικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε σε μάχη.

Η τεχνολογία Trophy θεωρείται ως η μόνη λειτουργική παραλλαγή μέχρι στιγμής: Προστατεύει οχήματα ενάντια στις επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις, και από πάνω - υποτίθεται ότι ακόμα κι όταν εκτοξεύονται πολλές ρουκέτες ταυτόχρονα. Το εισερχόμενο βλήμα ανιχνεύεται από ένα ραντάρ, στη συνέχεια βομβαρδίζεται με ένα είδος σκαγιών και καταστρέφεται. Τα στρατεύματα σε άμεση γειτνίαση με το όχημα, υποτίθεται ότι δεν θα έχουν απώλειες.

Σύμφωνα με την Rafael Advanced Defense Systems, η μέση τιμή για τις παράπλευρες απώλειες του συστήματος εκτιμάται σε λιγότερο από 1% υπό συνθήκες μάχης.

RPG-30 Vs. Trophy

Παρά την ευφορία για το εν λόγω αμυντικό σύστημα, στην εξοπλιστική κούρσα κάθε πλεονέκτημα είναι μικρής διάρκειας. Ακόμα και τώρα, πρέπει να υπάρχει ένα αντιαρματικό που μπορεί να ξεγελάσει την τεχνολογία του Trophy: Το ρωσικό RPG-30 είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα συστήματα ενεργητικής άμυνας. Το σύστημα εκτοξεύει πρώτα ένα βλήμα-δόλωμα που ενεργοποιεί το Trophy. Η πραγματική κεφαλή ακολουθεί σε απόσταση δύο έως τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου - πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να επιτρέψει στο αμυντικό σύστημα να αντιδράσει για μια δεύτερη φορά.

Fox 2 Magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top