0

Συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων προσφύγων από τη Συρία στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, όπου όπου κατά χιλιάδες τρέχουν να ξεφύγουν από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Οι Τουρκικές αρχές έκλεισαν για λίγο τα σύνορα την Κυριακή, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, που υποστήριζαν τους πρόσφυγες.

Τα Τουρκικά στρατεύματα ασφαλείας (η γνωστή τουρκική στρατοχωροφυλακή) συγκρούστηκαν με τους Κούρδους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από IS. Ο αριθμός των Κούρδων της Συρίας που έχουν διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ξεφεύγοντας από το Ισλαμικό Κράτος, έχει υπερβεί τις 130.000, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Τουρκικών Αρχών.

Ο αριθμός αυτός δόθηκε από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Numan Kurtulmus, ο οποίος πιστεύει ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι πιθανό να αυξηθεί. "Αν το ισλαμικό κράτος συνεχίσει τις επιθέσεις στην περιοχή Kobane, η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει μια έντονη εισροή νέων προσφύγων", δήλωσε ο Kurtulmus σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σύμφωνα με το AFP. Η τρομοκρατική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση σε περιοχές της βόρειας Συρίας που κατοικούνται από Κούρδους, την Τρίτη, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Ισλαμικό Κράτος έχει πάρει κάτω από τον έλεγχο του τουλάχιστον 64 χωριά γύρω από τα σύνορα της πόλης Ayn al-Arab, ή Kobani στην κουρδική γλώσσα, στην οποία ζει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες των Κούρδων στη Συρία.

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές στα σύνορα, κατηγόρησαν ανοιχτά την Άγκυρα ότι βοήθησε στη δημιουργία του προβλήματος του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζοντας τους εξτρεμιστές κατά του προέδρου Άσαντ. Ο πολιτικός αναλυτής Caleb Maupin πιστεύει, ότι η Άγκυρα θα πρέπει να μοιραστεί την ευθύνη για την τρέχουσα κρίση με τους πρόσφυγες που συρρέουν στα σύνορα της.

"Το γεγονός ότι η Τουρκία επέτρεψε την ύπαρξη αυτών των εξτρεμιστών, οι οποίοι επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία δημιουργώντας βάσεις στην Τουρκία, πάνω από τα σύνορα για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους στη Συρία ... πρόκειται να γυρίσει πίσω και να τους στοιχειώσει. Αν υποστηρίζετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία τελικά θα στραφούν εναντίον σας," δήλωσε ο Maupin..

Τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία έχουν ξανανοίξει, αλλά μόνο σε ένα σημείο, κοντά στην πόλη της Mursitpinar, σύμφωνα με την AFAD.


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top