0
Με εικασίες θα συνεχίζει το πρόγραμμα JSF - έρχεται νέο μαχητικό. (USNavy)Η ελεγκτική αρχή του Κογκρέσου (GAO) αμφισβητεί σε μια νέα έκθεσή της τη μακροπρόθεσμη οικονομική προσιτότητα του Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Η στήριξης της στρατηγικής του προγράμματος "μπορεί να μην είναι προσιτή", αναφέρουν οι ελεγκτές στην έκθεσή τους.

Η έκθεση αναφέρεται στην ανάλυση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) του Γραφείου Κόστους και Αξιολόγησης του Προγράμματος (CAPE), με την προειδοποίηση ότι το κόστος της στήριξης του F-35 θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των αεροσκαφών που θα αντικαταστήσει, κατά 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Το συνδυασμένο [λειτουργίας και υποστήριξης] κόστος αρκετών υφισταμένων αεροσκαφών - το F-15C/D, F-16C/D, AV-8B, και ο στόλος F-18A-D - το 2010 ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια," αναφέρει η έκθεση. "Συγκριτικά, με βάση το CAPE 2013 ... εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος για τη διατήρηση του F-35 θα είναι περίπου 19,9 δισεκατομμύρια (σε δολάρια για το έτος 2012) το 2040 ..."

Η διαφορά αντιπροσωπεύει μια αύξηση άνω του 79% σε ετήσια λειτουργικά έξοδα και υποστήριξης για το F-35, σε σύγκριση με τον υφιστάμενο στόλο, αναφέρει η έκθεση.

Το Γραφείο Κόστους και Αξιολόγησης του Προγράμματος του Πενταγώνου αναγνωρίζει ότι "υπάρχουν πολύτιμες συστάσεις στην έκθεση," σημειώνοντας ότι πολλές από τις βελτιώσεις της σύστασης έχουν ήδη δρομολογηθεί ή είναι σε εξέλιξη.

Το F-35 είναι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα: αυτό δεν είναι είδηση. Τεχνολογικά, είναι το πιο προηγμένο σύστημα που έχει τρέξει ποτέ, απαιτώντας εκατομμύρια γραμμές κώδικα και όλα τα είδη των προσθηκών για τρία διαφορετικά μοντέλα. Από οικονομικής άποψης, είναι ένα τέρας του Φρανκενστάιν - με το τρίο των στρατιωτικών υπηρεσιών του Πενταγώνου, οκτώ κράτη-εταίρους, που το καθένα έχει μια οικονομική πλευρά του προγράμματος, και τρεις πελάτες πωλήσεων στο εξωτερικό.

Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε ένα γνωρίζετε ποιοι ακριβώς είναι οι διεθνείς εταίροι, μπορείτε πάντα να το ελέγξετε με έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει το παγκόσμιο αποτύπωμα του F-35 και ο οποίος παρουσιάζετε στο DefenseNews, ένα πρακτορείο ειδήσεων του χώρου που χρηματοδοτείται απευθείας από το Πεντάγωνο.

Ακολουθούν οι διαφάνειες που ήταν μέρος μιας παρουσίασης του F-35 από τον κατασκευαστή Lockheed Martin στη φετινή Air Force Association Air & Space Conference, που πραγματοποιήθηκε λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Αυτή η παρουσίαση δίνει μια αίσθηση της συνολικής κατάστασης του προγράμματος F-35. Σκεφτείτε το σαν ένα πρακτικό στιγμιότυπο - το Σεπτέμβριο του 2014.

Ένα ιδανικό σενάριο: αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, αυτά είναι τα κύρια ορόσημα του προγράμματος που θα προκύψουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. (Lockheed Martin) Παραγωγή και κατάσταση των τζετ. (Lockheed Martin)

Η πρώτη διαφάνεια δείχνει το F-35 "Master Schedule" για το πρόγραμμα. Αντιμετωπίστε αυτό ως ένα ιδανικό σενάριο: αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, αυτά είναι τα κύρια ορόσημα του προγράμματος που θα προκύψουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Θα παρατηρήσετε ότι τρία σημεία ενημέρωσης λογισμικού 2Β, 3I και 3F, καθώς και τις ημερομηνίες της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας για τους Πεζοναύτες, την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό.

Υπάρχουν δύο κίνδυνοι σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζεται εδώ, ένας βραχυπρόθεσμα και ένας μακροπρόθεσμα. Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος έρχεται με τη μορφή των καθυστερήσεων στις δοκιμές - προκαλείται από τους περιορισμούς των πτήσεων.

Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος σχετίζεται με τις προκλήσεις του προϋπολογισμού. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα F-35 έχει παραμείνει "κυριολεκτικά αλώβητο" στις συνεχιζόμενες μάχες του προϋπολογισμού - αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι πάντα έτσι και στα επόμενα χρόνια. Αρκετές αλλαγές χρηματοδότησης - ή, ακόμη χειρότερα, περικοπές παραγγελιών από τους εταίρους, ή εξ ολοκλήρου έξοδος από το πρόγραμμα - και αυτό θα αρχίσει να γλιστρά γρήγορα προς τα κάτω. Η θετική είδηση για αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ότι το Πεντάγωνο προφανώς υπόσχεται να προστατεύσει τον προϋπολογισμό για το τζετ.

Εδώ μπορείτε να συγκρίνετε το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος από το 2007. Έτσι ξέρουμε το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα F-35 και τις διακυμάνσεις του μέσα στα χρόνια.

Η δεύτερη διαφάνεια "Production Status" δείχνει την παραγωγή και την κατάσταση των τζετ. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν σήμερα οκτώ σημεία στις ΗΠΑ όπου έχουν μοντέλα του F-35 στο χέρι τους. Η μεγαλύτερη είναι αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα, με 49 αεροσκάφη κατάρτισης. Η άνω δεξιά γωνία σας επιτρέπει να γνωρίζετε ποια χρώματα συμβολίζουν τα μοντέλα F-35A, B και C. Αυτή τη στιγμή, η βάση Eglin έχει λάβει τα περισσότερα από τα αεροσκάφη των εταίρων, αλλά αυτό θα αλλάξει: η αεροπορική βάση Luke θα είναι τελικά το κέντρο εκπαίδευσης για τους πιλότους των χωρών εταίρων του προγράμματος.

Σημαντικά ορόσημα του πρόγραμματος F-35 για το 2014. (Lockheed Martin)H τρίτη και τελευταία διαφάνεια "2014 Milestones" δείχνει μια λίστα με τα σημαντικά ορόσημα του πρόγραμματος F-35 για το 2014. Μια σημαντική πτυχή του προγράμματος που δεν αναφέρεται εδώ: η απόφαση της στήριξης σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία Bogdan παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Φυσικά, όλος αυτός ο ωραίος σχεδιασμός που παρουσιάζεται στις διαφάνειες μπορεί γρήγορα να τσαλακωθεί. Το μαχητικό είναι εμφανώς με ένα αργοπορημένο χρονοδιάγραμμα και πέρα από τον προϋπολογισμό - η κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Επίσης παραμένει στο πλαίσιο ενός υγιή σκεπτικισμού ότι το F-35 δεν θα τρέξει την προβλεπόμενη πορεία παραγωγής του για 2.400+ κομμάτια, ειδικά τώρα που το Πεντάγωνο ήδη αναζητεί ένα νέο μαχητικό επόμενης γενιάς.

Τι θα συμβεί μετά από όλα αυτά; Λοιπόν, αυτό είναι μετά από τόσα χρόνια πολύ απλό, το πρόγραμμα θα συνεχίζει να κινείται στην σφαίρα της εικασίας - εμείς θα συνεχίζουμε να σας καλύπτουμε με ότι νεότερο και σημαντικότερο, όπως το κάνουμε ήδη από το 2009.


fox 2 magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top