0

Ένα συριακό αεροσκάφος καταρρίθηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, επειδή παραβίασε σύμφωνα με τους Ισραηλινούς σε βάθος τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Μην φανταστείτε βέβαια το βάθος πολλών δεκάδων χιλιομέτρων που συνηθίζεται στο Αιγαίο από τα τουρκικά αεροσκάφη...

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου 2014 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας πλησίασαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στα Υψώματα Γκολάν, και στη συνέχεια καταρρίφθηκαν από ισραηλινό αντιεροπορικό πύραυλο Patriot. Η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων λέει ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε μετά από παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου. Οι στρατιωτικοί του Ισραήλ υπόσχονται να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες.Εάν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε αυτό είναι το πρώτο επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από Patriot σε συνθήκες μάχης, με εξαίρεση τα «φίλια πυρά» στο Ιράκ. Επίσης, το πρώτο αεροσκάφος της Συρίας που καταρρίφθηκε από τους Ισραηλινούς μετά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80, χωρίς να υπολογίζονται οι αόριστες φήμες για μια ισραηλινή κατάρριψη δύο MiG-29 το 2003.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, πάνω από το Γκολάν το αεροσκάφος που χτυπήθηκε ήταν τύπου Su-24MK2 (και όχι MiG-21 που αναφέρθηκε τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό) της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας. Μέχρι στιγμής, το πιο λεπτομερές άρθρο για το περιστατικό που δημοσιεύθηκε προέρχεται από την ίδια την Ισραλινή Πολεμική Αεροπορία, στα εβραϊκά, και αναφέρει ότι στις 8:57 τοπική ώρα το αεροσκάφος διέσχισε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά της Συρίας και εισήρθε βαθιά στο ισραηλινό εναέριο χώρο - στα 800 μέτρα! Ένα λεπτό αργότερα το Su-24 χτυπήθηκε με πυραύλους MIM-104 Patriot και έπεσε στο έδαφος της Συρίας. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, μετά το Νοέμβριο του 1985 όταν δύο MiG-23 της Συρίας καταρρίφθηκαν από ισραηλινό F-15.

Με τη σειρά τους, οι συριακές πηγές που πρόσκεινται στο καθεστώς της Δαμασκού επιβεβαιώνουν την απώλεια του Su-24 και ανέφεραν το θάνατο ενός από τα δύο μέλη του πληρώματος.
fox 2 magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top