0

Μία σημαντική συμφωνία που αναμένεται ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής ναυπηγικής βιομηχανίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο ανακοινώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2014, την ίδια ημέρα που έγινε η καθέλκυση του S-528 Pietro Venuti, του τρίτου ιταλικού υποβρυχίου Type 212A (Todaro, κατά την ιταλική τυποποίηση.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των ναυπηγείων της Fincantieri και του μητρικού ομίλου Finmeccanica και αφορά στην πλήρη εκμετάλλευση των τεχνολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων των δύο οντοτήτων όπως επίσης και των συνεργειών σε τεχνολογικό, βιομηχανικό και εμπορικό επίπεδο.

Ειδικότερα, η συμφωνία υλοποιεί τη σύζευξη μεταξύ της Fincantieri, που αποτελεί τη ναυπηγική μονάδα του ομίλου και των υπολοίπων εταιριών και ειδικότερα των Selex ES, OTO Melara, WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei) και της κοινοπραξίας MBDA.

Όπως είναι γνωστό οι ανωτέρω εταιρίες δραστηριοποιούνται, μάλιστα θεωρούνται από τις κορυφαίες παγκοσμίως, στους τομείς των ναυτικών συστημάτων μάχης και αισθητήρων, ηλεκτρονικών, υποβρύχιων όπλων και των όπλων κατά στόχων επιφανείας και αέρος. Η δε εμπορική διείσδυση μερικών εξ αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντυπωσιακή με το πελατολόγιο τους να περιλαμβάνει δεκάδες ναυτικές δυνάμεις.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία επιδιώκεται η σύζευξη των ευρέος φάσματος σχεδιαστικών δυνατοτήτων πλοίων επιφανείας της Fincantieri με όλα εκείνα τα συστήματα και υποσυστήματα που σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (60% ως 70%) του κόστους μίας σύγχρονης ναυτικής μονάδας επιφανείας.

Με τον τρόπο αυτό η ιταλική βιομηχανία αφενός αυξάνει δραματικά την ιταλική προστιθέμενη αξία σε προϊόντα (πλοίων επιφανείας) που πωλούνται τόσο στην εθνική όσο και διεθνή αγορά και αφετέρου αποκτά τη δυνατότητα προσφοράς ολοκληρωμένων προϊόντων (πλατφόρμα και οπλικό σύστημα) με εκ των προτέρων εξασφαλισμένο πολύ υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης.

Με άλλα λόγια η Ιταλία και η βιομηχανία της, αντιλαμβανόμενες τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τομέα ναυπηγήσεων πλοίων επιφανείας και βιώνοντας την επίσης συνεχή μείωση του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού συνενώνουν τις διαθέσιμες δυνάμεις και δυνατότητες ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και φυσικά να δημιουργήσουν έναν εθνικό πρωταθλητή που θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις συνένωσης και συγχώνευσης που θα λάβουν χώρα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο τα επόμενα χρόνια.

Η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα «καμπανάκι» (ή ακριβέστερα …ομοβροντία) για τη χώρα μας που η ναυπηγική της βιομηχανία έχει πάρει την κατιούσα με συνεχώς αυξανόμενη επιτάχυνση και την οποία δεν μπορούν να ανακόψουν οι εντός δύο εβδομάδων δύο καθελκύσεις (ή αποδεξαμενισμοί, ή όπως αλλιώς) υποβρυχίων. Οι ελληνικές πατέντες που βαφτίζονται «λύσεις» προκαλώντας πανηγυρισμούς, λίγοι φαντάζονται – πέραν όσων το διαπίστωσαν λόγω εμπλοκής στην πράξη – σε τι περιπέτειες μπλέκουν τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις στο τέλος. Όταν όμως η εντολή είναι για… κλίμα εορταστικό, μετατίθενται τα ζόρικα για αργότερα.

Όσο καθυστερεί η σχεδίαση και υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτικής τόσο δυσκολότερο θα γίνεται να διασωθεί κάτι από τα ερείπια. Διότι όσα έχουν διακηρυχθεί μέχρι σήμερα, αποτελούν απλώς ευχολόγια, τα οποία μάλιστα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη διεθνή βιομηχανική πραγματικότητα.


defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top