0

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Τσίπρας με τη γερμανική κυβέρνηση έχουν αρχίσει διακριτικές επαφές σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που αναμεταδίδει ο σκάι. Δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του Βερολίνου αναφέρει: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς σκέφτεται η αντιπολίτευση, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας».

Η είδηση αναφέρει ότι ο Τσίπρας έχει ήδη κάνει τρεις συναντήσεις με τον Φεργκ Άσμουσεν, υφυπουργό Εργασίας στη Γερμανία και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα συναντήσεις του Τσίπρα έχουν γίνει με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στο reuters θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει συμπεριφερθεί πολύ ρεαλιστικά» στις επαρχίες που επικράτησε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα αναφέρουν ότι ο στόχος της Γερμανίας είναι να μετριάσουν τις πολιτικές επιδιώξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σαν αυριανού πρωθυπουργού.

«Οι Γερμανοί ακόμα στηρίζουν το Σαμαρά και το Βενιζέλο, αλλά εξερευνούν και επιλογές για σχέδιο Β» ήταν η δήλωση που έκανε ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν στο Reuters. Στο σχετικό δημοσίευμα του σκάι αναφέρεται ότι ο Μπάστιαν εργάζεται στην Αθήνα και ανήκε στην ομάδα δράσης της Κομισιόν για την τεχνική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων.

Τα χτυπήματα στον Αντώνη Σαμαρά διαδέχονται το ένα το άλλο, ο οποίος ενώ βρίσκεται σε πολύ επισφαλή θέση σχετικά με το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για πρόεδρο της Δημοκρατίας, τώρα βλέπει πως το Βερολίνο εκτίθεται σχετικά με τις συναντήσεις του με τον Τσίπρα. Προσωπικά, αν ήμουν μέλος μιας κυβέρνησης που έχει χύσει αίμα για να περάσει τις επιταγές της ομοϊδεάτισσας Μέρκελ, και την έβλεπα σήμερα να διαλύει όλη μου τη ρητορική ενάντια σε ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα είναι κίνδυνος για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας θα απογοητευόμουν φοβερά. Γιατί φυσικά αν η ευρωπαική κυβέρνηση που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση για εφαρμογή μνημονίων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αντιμετωπίζει τον κάθετα αντίθετο Αλέξη Τσίπρα, σαν τον πιθανό αυριανό πρωθυπουργό, τότε σίγουρα προσδίδει αξιοπιστία στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να πείσει ότι δεν προτίθεται να ανατρέψει τον καπιταλισμό, τουλάχιστον σύντομα.


rizopoulos post

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top