0

Ενώ η Γερμανία από το 1990 και μετά έχει περάσει σε έναν μαζικό αφοπλισμό, η Πολωνία επιδιώκει μια αντίθετη αμυντική πολιτική. Με μεταχειρισμένα γερμανικά άρματα μάχης ενισχύει την εθνική άμυνά της. Αυτό όμως δυσαρεστεί την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και το ισχυρό συνδικάτο Ένωση Αλληλεγγύης. Ωστόσο, ο οπλουργός στο Ντίσελντορφ, η εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann, φυλάττει ως κόρην οφθαλμού τα εμπορικά μυστικά της.

Κατά την πρώτη τελετή παράδοσης ήταν ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβαζνιέβσκι και ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και της Πολωνίας, Πέτερ Στρουκ και Γιέρτσι Σματζίνσκι, αντίστοιχα. Πανηγυρικά παρέλαβε ο Πολωνικός Στρατός το Σεπτέμβριο του 2002 τα πρώτα 15 από τα 128 Leopard 2A4 από τον προηγούμενο χρήστη - Γερμανικός Στρατός. Το πάντσερ ήταν για την ιστορική 10η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Ιππικού στο Świętoszów στην Κάτω Σιλεσία, που σήμερα αποτελεί μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Σε περίπτωση πολέμου υπάγεται στην 1η γερμανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία με έδρα το Ανόβερο. Λίγο πριν την υπογραφή της μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας, ένα γερμανικό πλήρωμα αρματιστών συμβολικά βγήκε έξω από το όχημα και έδωσε την θέση του σε ένα πλήρωμα Πολωνών.

Όπως οι πολωνικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες είναι εξοπλισμένες με άρματα μάχης από τα παλιά αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, αυτός έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την υλικοτεχνική υποστήριξη και την παροχή των ανταλλακτικών και τις επισκευές, με επί τόπου εξειδικευμένο προσωπικό.

Το πρώην ντήλ κόστισε κατά το χρόνο την Πολωνία περίπου 90 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 22.000.000 ευρώ). Περιλαμβάνει τα τανκς, την μεταφορά, την εκπαίδευση και τα πυρομαχικά τους, καθώς και τον τεχνικό εξοπλισμό συντήρησης. Η πρόταση να παραλάβει η Πολωνία τα υπεράριθμα γερμανικά άρματος μάχης ήρθε από τον κυβέρνηση Σρέντερ το 2000. Η συμφωνία υπεγράφη στις αρχές του 2002. Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δίστασε αρχικά να υπογράψει τη σύμβαση, επειδή εκτός από τα τανκς περιλάμβανε και πρώην σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-29. Η Πολωνία παρέλαβε το Σεπτέμβριο του 2003 από τη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία 22 αεροσκάφη του τύπου για ένα συμβολικό ευρώ ανά μονάδα, αν και για τεχνικούς λόγους μόνο 14 αεροσκάφη εντάχθηκαν σε υπηρεσία, 11 από τα οποία είναι ακόμα σε χρήση.

Σε γενικές γραμμές η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών με την Γερμανία είναι αμφιλεγόμενη στην Πολωνία: το λόμπι της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας επέκρινε την κυβέρνηση στην Βαρσοβία επειδή επέλεξε μια τεχνολογία της οποίας η ανακαίνιση και η συντήρηση προμηθεύει έμμεσα τη γερμανική βιομηχανία.

Μερικά συντηρητικά μέλη της «Δίαιτας» (το κοινοβούλιο στην Βαρσοβία) παραπονέθηκαν ότι στη συμφωνία με την Γερμανία δεν υπήρχε αντιστάθμιση, η οποία θα επέτρεπε στην Πολωνία να φέρει στην κατοχή της την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των ανταλλακτικών. Wojska Lądowe, οι πολωνικές χερσαίες δυνάμεις, δεν θα λάβουν καμία τεκμηρίωση για την επισκευή των επιμέρους συστατικών του Leopard και δεν θα μάθουν από ποια υλικά και με τι μεθόδους είναι κατασκευασμένο αυτό το οπλικό σύστημα.

Το Υπουργείο Άμυνας στην Βαρσοβία, ωστόσο, επέμενε στην άποψή του ότι η συνεργασία με την Γερμανία άνοιξε στην Πολωνία την πόρτα στις τελευταίες στρατιωτικές τεχνολογίες και έκανε το κόστος διαχειρίσιμο. Μέχρι το τέλος του 2003 όλα τα 128 Leopard ήταν στο έδαφος της Πολωνίας. Η μετατροπή του γερμανικού εξοπλισμού επί τη βάσει των πολωνικών απαιτήσεων κόστισε επιπλέον 10 εκατομμύρια ζλότι (2,4 εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων περίπου 6 εκατομμύρια για την μεταφορά στην Πολωνία. Με περίπου 2,6 εκατομμύρια ζλότι ήταν η τιμή για την κατάρτιση των τεχνικών και την παροχή των κατάλληλων υποδομών στην Πολωνία. Περίπου 1,4 εκατομμύρια ζλότι κόστισε η μετάφραση και επιμέλεια των εγχειριδίων. Η λειτουργία των 128 τανκς - 116 στις μονάδες και 12 για την εκπαίδευση - με ένα ετήσιο κόστος από περίπου 19 εκατομμύρια ζλότι. Η δαπάνη των πυρομαχικών δεν είναι μεγαλύτερη από ό, τι για τα προηγούμενα τανκς της 10ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ιππικού - PT-91, μια πολωνική τροποποίηση του πρώην σοβιετικού άρματος μάχης T-72 - και ανέρχεται σε περίπου 22 εκατομμύρια ζλότι ανά έτος.

Για την συγκριτικά πολύ χαμηλή τιμή αγοράς ο Πολωνικός Στρατός δεν απέκτησε μόνο τα 128 άρματα μάχης, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων συστημάτων, μεταξύ άλλων τέσσερα γεφυροφόρα, δέκα οχήματα περισυλλογής και διαφορετικούς εξομοιωτές, καθώς και 20 τόνους ανταλλακτικών και 375 τόνους πυρομαχικών. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η κατάρτιση για 600 Πολωνούς αρματιστές στα γερμανικά κέντρα κατάρτισης - στην αξία των 160 εκατομμυρίων ζλότι.

Μια τέτοια χαμηλή τιμή πώλησης επικρίθηκε στον απόηχο έντονα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η εξεταστική αρχή του γερμανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τον Αύγουστο του 2008 επέκρινε ότι ορισμένες πωλήσεις κόστισαν περισσότερα χρήματα από αυτά που έφεραν στα ταμεία - ιδίως στην περίπτωση της συμφωνίας με την Πολωνία. Στην πραγματικότητα η τιμή μονάδας στην πολωνική περίπτωση ήταν μόνο το ένα πέμπτο της σχεδόν ταυτόχρονης πώλησης στην Φινλανδία 124 Leopard. Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο εξήγησε την ειδική προσφορά για την Πολωνία με το ότι είχε προβλήματα να βρει πρόθυμους κτήτορες. Οπότε καλύτερα τα λιγότερα χρήματα, παρά το τίποτα για την περίπτωση του αφοπλισμού. Επιπλέον, η Πολωνία - μια δημοκρατική γειτονική χώρα - μπορεί να προμηθευτεί γερμανικά όπλα χωρίς πολιτικές ανησυχίες. Η εξεταστική αρχή είπε απλά: «καλύτερα για παλιοσίδερα».

Παρά τις ανησυχίες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας η κυβέρνηση της Πολωνίας για άλλη μια φορά επέλεξε μια προμήθεια από τη Γερμανία - τώρα όμως, η τιμή της αγοράς προσεγγίζει τα νεόδημτα Leopard - παραλλαγή 2A5. Το 2007 το Υπουργείο Άμυνας στην Βαρσοβία θεώρησε μια επιπλέον αγορά από 123 Leopard, για τον εξοπλισμό μίας ακόμη ταξιαρχίας, για περίπου 800.000 ευρώ τη μονάδα.

«Αυτά τα γερμανικά τανκς είναι πολύ αξιόπιστα, έχουν δοκιμαστεί σε παγκόσμια κλίμακα ευρέως και σίγουρα είναι τουλάχιστον εξίσου καλά όπως τα δημοφιλή γερμανικά αυτοκίνητα, » δήλωσε ένα Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος αργότερα.

Όταν η Ένωση Αλληλεγγύης τον Μάιο του 2007 απέκτησε ένα αντίγραφο του σχεδίου του μνημονίου συμφωνίας, αντιτάχθηκε στην αγορά: η Πολωνία παράγει ακόμα άρματα μάχης. Μια αγορά από άλλο πάροχο είναι μια ενέργεια που ζημειώνει την πολωνική οικονομία και τους Πολωνούς φορολογούμενους, διαμαρτυρήθηκαν οι συνδικαλιστές.

«Είμαστε εξοργισμένοι ότι, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Πολωνικού Στρατού, η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό που θα ξεφορτωθεί άλλο κράτος. Εμείς παράγουμε την τελευταία γενιά των τεθωρακισμένων,» σχολίασε το γραφείο της Ένωσης Αλληλεγγύης στην Άνω Σιλεσία στο πολωνικό εργοστάσιο της εταιρείας Bumar Łabędy. Σύμφωνα με τον ίδιο ανακοινωθέν, τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το διαδικτυακό περιοδικό Internet Polskaweb News, ανέφεραν ότι το μοντέλο PT-91 Twardy που κατασκευάζει η Bumar Łabędy, σήμερα Polski Holding Οbronny, ως εξαγώγιμο προϊόν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όταν οι δυνητικοί αγοραστές μάθουν ότι η Πολωνία θέλει να αγοράσει γερμανικά τανκς για το δικό της στρατό.

Η προσπάθεια αναβλήθηκε αλλά δεν εγκαταλείφθηκε. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των συνδικάτων το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας παρήγγειλε 119 άρματα μάχης του τύπου Leopard στη Γερμανία. Η συμφωνία για την παράδοση των όπλων υπεγράφη από τον Πολωνό Υπουργό άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ και το Γερμανό συνάδελφό του Τόμας ντε Μεζιέρ στις 22 Νοεμβρίου 2013.

Ο Σιεμόνιακ είπε τα οχήματα θα πρέπει να συμβάλουν στον τεχνικό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.Το συμβόλαιο αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων ευρών είναι αποπληρωτέο εντός δύο ετών. Η Γερμανία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το υλικό θα παρέχει στην Πολωνία υπηρεσίες διαχείρισης. Πρόκειται για 105 Leopard 2A5 και 14 στην έκδοση 2A4. Και οι δύο εκδόσεις είναι κατασκευασμένες στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να λειτουργήσουν για άλλα 15 χρόνια χωρίς ανακαίνιση. Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος υπενθύμισε πως η γεωπολιτική κατάσταση μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού έχει αλλάξει.

«Το Leopard αναπτύχθηκε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενδεχομένως και κατά των Πολωνών στρατιωτών. Σήμερα το Leopard εξυπηρετεί τη συνεργασίας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,» δήλωσε ο ντε Μεζιέρ.

Ο στρατηγός Βάλντεμαρ Σκρίπτσακ, ο Αναπληρωτής Πολωνός Υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε ότι η εξαγορά της επόμενης παρτίδας των Leopard είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη των πολωνικών εργοστασίων πυρομαχικών. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο εκσυγχρονισμός, η επισκευή, η συντήρηση και οι αγορές πυρομαχικών θα γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της Πολωνίας,» δήλωσε κατευναστικά προς τους επικριτές τους ο Σκρίπτσακ.

«Για εμάς θα ήταν καλύτερα αν μετά από όλα αυτά λαμβάναμε την τεκμηρίωση για την επισκευή των εξαρτημάτων και των κατασκευαστικών ενοτήτων του πύργου και του σασί, και αν μαθαίνεμε από ποια υλικά και με τι τεχνολογίες κατασκευάστηκαν,» αντιτίθεται η Ελιζαμπέτα Βαβρίνκιβιτς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της Αυτοκινητοβιομηχανίας. Μέχρι στιγμής όμως, όλα τα στοιχεία της παραγωγής παραμένουν μυστικά και ασφαλισμένα στα γερμανικά θησαυροφυλάκια. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα παραμείνει έτσι και η Πολωνία δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στην γερμανική τεχνολογία.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για τα 128 Leopard 2Α4 της 10ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ιππικού - να ευθυγραμμιστούν με το νεότερο πρότυπο 2A5. Για το σκοπό αυτό η πολωνική αμυντική βιομηχανία θα αποκτήσει ένα μέρος της τεχνικής τεκμηρίωσης από τον κατασκευαστή Krauss-Maffei Wegmann. Το Δεκέμβριο το Υπουργείο Άμυνας στην Βαρσοβία ανακοίνωσε μια λίστα με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό. Ο νικητής του διαγωνισμού δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπήρξαν τρεις μικτές κοινοπραξίες, αλλά σε καμία δεν συμμετέχει η Krauss-Maffei Wegmann. Αυτό σημαίνει ότι η Πολωνία θα λάβει τις τεχνολογικές πληροφορίες σχετικά με το Leopard πιθανώς μόνο από δεύτερο χέρι - ίσως και καθόλου.

Ποτέ ξανά 1939

Επί του παρόντος, η Πολωνία διαθέτει 1.020 άρματα μάχης, 247 εκ των οποίων είναι Leopard 2A4/A5, 232 είναι PT-91 Twardy, εκσυγχρονισμένη εκδοχή τoυ σοβιετικού σχεδίου T-72 που παράγεται στην Πολωνία. Το υπόλοιπο της αρματικής δύναμης αποτελείται από T-72 σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, τα οποία όμως θωρούνται ως παρωχημένα και ως εκ τούτου τίθονται εκτός υπηρεσίας. Ωστόσο, 379 αυτά θα εξακολουθούν να αποθηκεύονται έως τουλάχιστον το 2018 και θα παραμένουν έτοιμα για χρήση μέχρις ότου αντικατασταθούν από νέες αγορές. Έτσι, η Πολωνία έχει σήμερα μια τεθωρακισμένη δύναμη που είναι μεγαλύτερη από ό, τι το σύνολο του ενεργού δυναμικού της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Μια εγχώρια ανάπτυξη είναι επίσης προς συζήτηση, αν και μέχρι στιγμής καμία απόφαση δεν έχει γίνει για μια αγορά: το PL-01, αν και με το βάρος του περισσότερο ένα μέσο παρά ένα βαρύ άρμα μάχης. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης είναι ο σχεδιασμός stealth που θα περιπλέξει την ανίχνευσή του από ραντάρ και αισθητήρες θερμότητας. Αν αποδειχθεί στην πράξη, το σχέδιο θα μπορούσε να είναι φθηνότερο από ότι ένα βαρύ άρμα μάχης, αλλά λόγω της τεχνολογίας απόκρυψης η επιβιωσιμότητα αναμένται να είναι η ίδια, ή ακόμη και να υπερβαίνει αυτής ενός βαρύ άρματος μάχης.

fox 2 magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top