0

Κι ενώ η απόφαση για την επιλογή των Αυστραλών για το ποιος θα είναι ο νέος τύπος υποβρυχίων που θα εξοπλίσει το Ναυτικό της χώρας αναμένεται για τις αρχές του 2015 το αργότερο, στο παρασκήνιο φαίνεται πως μαίνεται σύγκρουση των Ιαπώνων με τους Γερμανούς, αλλά και τους Σουηδούς, που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή επιδιώκοντας να αποσπάσουν το πρόγραμμα!

Η πολιτική σύγκρουση όμως μαίνεται και στο προσκήνιο, με το Εργατικό Κόμμα να δηλώνει πως θα ακυρώσει ενδεχόμενη σύμβαση για την προμήθεια ιαπωνικών υποβρυχίων κλάσης «Soryu», με την αιτιολογία ότι θα τερματιστεί η ναυπηγική δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα στα αυστραλιανά ναυπηγεία!

Η ιαπωνική υποψηφιότητα πάντως για την αντικατάσταση των έξι υποβρυχίων κλάσεως «Collins», 3.400 τόνων, που ναυπηγήθηκαν στην Αυστραλία και θα αποσυρθούν το διάστημα 2024-2031 με ενδεχόμενο επέκτασης του επιχειρησιακού τους βίου κατά μία δεκαετία (για να αντιληφθούν και στην Ελλάδα ορισμένοι για το πως προγραμματίζονται οι ναυπηγήσεις…), στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος «Project Sea 1000», μοιάζει να είναι το ακλόνητο φαβορί.

Μεταξύ άλλων, το κόστος προμήθειας θα είναι σχεδόν το μισό από το να επιχειρούσε η Αυστραλία να σχεδιάσει και να αναπτύξει το δικό της υποβρύχιο, 20 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, έναντι 36, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κόστους.

Κι αυτό, διότι σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει ξεκαθαρίσει, ότι η τελική απόφαση θα κριθεί βέβαια με κριτήριο τις επιχειρησιακές δυνατότητες σε συνδυασμό με την οικονομική διάσταση του συμβολαίου, προσθέτοντας όμως με νόημα, ότι η «περιφερειακή πολιτική» θα υπερισχύσει της – εθνικής – «βιομηχανικής» πολιτικής, υπονοώντας ξεκάθαρα τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Στον τομέα αυτό, η συμμαχία με την Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής υπό τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρούν να δημιουργήσουν συσπείρωση κρατών μερικά εκ των οποίων έχουν ανοικτές πληγές από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (π.χ. Νότια Κορέα με Ιαπωνία), αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα, που δίνει κατά τα φαινόμενα, σαφές προβάδισμα στους Ιάπωνες.

Η τελευταία παρέμβαση όμως έγινε από δυο πλευρές. Η πρώτη από τη Γερμανία, που φέρεται να έχει προτείνει στην Αυστραλία, μέσω της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) που ελέγχει τη γνωστή μας HDW, σε συνεργασία με τα αυστραλιανά ναυπηγεία ASC, την προμήθεια 12 υποβρυχίων 4.000 τόνων Type 216, έναντι παρόμοιου κόστους με τα λιγότερα αριθμητικά ιαπωνικά, δηλαδή 20 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια…

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει κατασκευαστεί τέτοιο υποβρύχιο και εκτιμάται ότι θα είναι στο πρότυπο του «δικού μας» Type 214 και του ισραηλινού κλάσης Dolphin, που θα ενσωματώσει βελτιώσεις που θα προκύψουν από το Type 218SG που έχει παραγγείλει η Σιγκαπούρη.

Παρέμβαση της τελευταίας στιγμής έκανε όμως και η σουηδική Saab, επιχειρώντας δυναμική επανάκαμψη μετά την εξαγορά από τους Γερμανούς της Kockums, την οποία εξαγόρασε η TKMS και αφού απέσπασε κάθε αγορά που είχαν κατορθώσει να κερδίσουν οι Σουηδοί, υποβάθμισαν δραματικά τα ναυπηγεία που οδηγούνταν σε μαρασμό… Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η τιμή που θα έχει προταθεί από σουηδικής πλευράς θα είναι κλάσμα των ανταγωνιστών, οι πιθανότητες όμως επιτυχούς έκβασης, είναι απλώς απειροελάχιστες.
defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top