0

Η πληροφορία ότι η Τουρκία ψάχνει να βρει πλατφόρμα για να την “στήσει” εντός της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύθηκε στον κυρπιακό Τύπο και είναι λογικό να προκαλεί αίσθηση και προβληματισμό. Θα πρόκειται για έναν νέο Αττίλα, αυτή τη φορά όχι στο έδαφος αλλά στην θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ “δεν υπάρχει”!

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από την Κύπρο μέχρι στιγμής η Τουρκία σε δύο επαφές που έχει κάνει με εταιρείες για να αποκτήσει πλατφόρμα έχει λάβει αρνητικές απαντήσεις. Και δεν είναι παράδοξο. Όλοι καταλαβαίνουν, ακόμη και οι Τούρκοι, ότι η πλατφόρμα αν βρεθεί για να αγοραστεί και να “στηθεί” δεν θα προλάβει να κάνει γεωτρήσεις στον βυθό. Θα βρεθεί στον βυθό!

Στην Άγκυρα δεν είναι ηλίθιοι. Έχουν κατανοήσει ότι το “παιχνίδι” στην Κύπρο είναι μετά βεβαιότητος χαμένο. Αν σ΄ αυτό συνυπολιγίσουμε και την το πόσο “σιγουρατζήδες” είναι οι Τούρκοι πριν προχωρήσουν σε πραγματική κλιμάκωση μιας κρίσης καταλήγουμε στο συμπέρασμα που πολλές φορές με διαφορετικές αφορμές και διαφερετικά λόγια έχουμε εκφράσει: πρέπει εμείς, Έλληνες και Κύπριοι να κάνουμε “εγκλήματα” για να κατορθώσει η Τουρκία να μπει στο “παιχνίδι” της κυπριακής ΑΟΖ. Όχι ότι δεν είμαστε ικανοί και γι΄ αυτό το συζητάμε…

Η Τουρκία πιέζει αφόρητα -και στρατιωτικά- στην Κύπρο, έχοντας στα σχέδια της την ελληνικήΑΟΖ και ειδικά την περίπτωση του Καστελόριζου. Εκεί παίζει το τελευταίο της χαρτί κι εκεί θα τραβήξει το σχοινί μέχρι εκεί “που δεν παίρνει άλλο”.

Θα παίξει τον ρόλο του “ριγμένου” στην Κύπρο, θα επικαλεστεί το γνωστό επιχείρημα του “ζωτικού” της χώρου κι αν όλα αυτά δεν πιάσουν θα προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναστάτωση με στόχο να προβληματίσει τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν ενδιαφέρον να στήσουν εξέδρες και στην ελληνική ΑΟΖ. “Ή παίρνουμε αυτό που θέλουμε ή θα κάνουμε την περιοχή ανασφαλή για τις δουλειές σας”.

Αν καταλάβει η Άγκυρα ότι δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την ένταση και την βία δεν θα διστάσει να παίξει κι αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι .

Γι΄ αυτό γράφαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να “αγοράσει” χρόνο και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση επιχειρήσει η Τουρκία στην περιοχή. Ο στόχος είναι να μην νοιώσει ποτέ η Τουρκία την “σιγουριά” που θα της δώσει το δικαίωμα να “εφορμήσει” εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.

Ελπίζουμε ότι ήδη αυτό έχει γίνει κατανοητό στην Αθήνα και όποιοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων δεν παρασύρονται ούτε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τους αφελείς και τους ύποπτους που έχουν μπερδέψει το ντέρμπυ Ολυμπιακού -ΠΑΟ με τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό και ζητάνε…ένα γκολ για να πανηγυρίσουν κι ας χάσουν στο τέλος το πρωτάθλημα.


onalert

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα από τον Κυπριακό τύπο παρακάτω..Έτοιμη να αγοράσει δική της πλατφόρμα η Τουρκία!

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο σε ότι αφορά το παιχνίδι των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα προκλητική κίνηση. Συνεχίζοντας την αλλοπρόσαλλη πολιτική των εντάσεων, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, επιδιώκοντας την περικύκλωση της Κύπρου από τον νότο και τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με την εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις.

Η νέα αυτή τουρκική σκέψη-πρόκληση στην περιοχή, έχει μεγάλη σημασία καθώς γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την «επίλυση», του Κυπριακού.

Η Άγκυρα σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για την τοποθέτηση πλατφόρμας σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ώστε να αρχίσουν έρευνες ενώ ήδη οι Τούρκοι έχουν κινήσει τις διαδικασίες και είναι έτοιμοι να αγοράσουν δική τους πλατφόρμα και γι' αυτό το λόγο έχουν έρθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν!

Στόχος είναι να δημιουργήσει σκηνικό έντασης, που σαφώς θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, για να παγώσουν έτσι οι διαδικασίες εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι να βρεθεί τελική λύση στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να βρίσκεται -από την περασμένη Δευτέρα- σε κυπριακά χωρικά ύδατα, μέσα στην κυπριακή συνεχίζοντας τη σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου της θαλάσσιας περιοχής.newsit.com.cy

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top