0

Η ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποιείται η έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πιθανή πώληση μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) στην Ελλάδα προγράμματος γενικής επισκευής και εκσυγχρονισμού, συναφούς εξοπλισμού, ανταλλακτικών, υπηρεσιών εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, έναντι συνολικού εκτιμώμενου κόστους μέχρι 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (394,68 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) αναρτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, στη δικτυακή πύλη της υπηρεσίας αμυντικής συνεργασίας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Ιουλίου 2014 εγκρίθηκε, μαζί με άλλα 41 προγράμματα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής-ΕΜΖ και αναβάθμιση / ολοκλήρωση νέων επιχειρησιακών συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 6 Οκτωβρίου η DSCA προώθησε τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενημερώνοντας για την πιθανή πώληση.

Όπως αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε την πιθανή πώληση για την τροποποίηση και επανεργοποίηση δύο αεροσκαφών P-3B και την αναβάθμιση μέχρι πέντε αεροσκαφών P-3B που περιλαμβάνει δομικό εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (MLU: Mid-Life Upgrade), κατανεμημένη σε φάσεις εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση (PDM: Phased Depot Maintenance), την εγκατάσταση και ολοκλήρωση συστημάτων αποστολής και διαχείρισης (MIMS: Mission Integration and Management Systems) και νέων ηλεκτρονικών πτήσης.

Οι συλλογές του δομικού εκσυγχρονισμού μέσης ζωής θα επεκτείνουν το επιχειρησιακό βίο κατά 15.000 ώρες πτήσης, ενώ στην πώληση περιλαμβάνονται ανταλλακτικά και υλικά επισκευής, εξοπλισμός υποστήριξης, επιχειρησιακή και τεχνική βιβλιογραφία, υπηρεσίες εκπαίδευσης προσωπικού και υλικά εκπαίδευσης, υπηρεσίες λογιστικής, μηχανολογικής και τεχνικής υποστήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ανάδοχο, καθώς και υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης και διαχείρισης του προγράμματος.

Κύριος ανάδοχος του προγράμματος, κατά την ανακοίνωση είναι η Lockheed Martin Aeronautics Company που εδρεύει στη Marietta της πολιτείας της Γεωργίας και σε σχέση με τη συγκεκριμένη πώληση δεν είναι γνωστές συμφωνίες αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Τέλος, αναφέρεται ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης πιθανής πώλησης θα απαιτήσει πολλαπλές μεταβάσεις στη χώρα μας εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του αναδόχου για περίοδο επτά ετών για την παράδοση, έλεγχο συστημάτων, εκπαίδευση και ανασκοπήσεις προγράμματος.


defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top