0
Η πρόσφατη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ στο Παρίσι γέννησε νέες ελπίδες προσέγγισης των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων διαταράχθηκαν επικίνδυνα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Γεννήθηκαν ελπίδες ακόμα και για συνεργασία των δύο δυνάμεων στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Του Paul J. Saunders
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας / defence point

Ο Τζον Κέρι, μετά την συνάντηση, δήλωσε πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους. «Και οι δύο θεωρούμε ως αναγκαιότητα την απόλυτη συντριβή του ΙΚ», είπε ο Κέρι, απομακρυνόμενος από την σκληρή, κατά της Ρωσίας, ρητορική του.

Σημασία είχε και η λέξη με την οποία ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε τη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ μιλούσαν για ρωσική εισβολή. Ο Κέρι μίλησε για επιδρομή, οπισθοδρομώντας, από την μέχρι τώρα επίσημη αμερικανική γραμμή, προωθώντας την αμερικανορωσική συνεργασία στη Μέση Ανατολή. Ο Λαβρόφ από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «χρήσιμη συνάντηση».

Ο δύο υπουργοί πάντως δεν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, σημάδι ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο προσέγγισης. Παρόλα αυτά οι δηλώσεις τους ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ο Κέρι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του στενότερη συνεργασία και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών κατά των ισλαμιστών, αλλά και ζήτησε από τη Ρωσία να ενισχύσει με όπλα τον Ιρακινό Στρατό, να αποστείλει εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους.

Ο Λαβρόφ δεν έκανε επίσημη δήλωση επί του προκειμένου, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Παρά τις κινήσεις αυτές όμως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την συνεργασία ΗΠΑ- Ρωσίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Το πρώτο και βασικότερο είναι η Ουκρανία και η κατάρρευση της διμερούς εμπιστοσύνης, που η κρίση εκεί προκάλεσε και αποδεικνύεται από τις εκατέρωθεν κινήσεις και δηλώσεις, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές συνεργασίας.

Δεύτερον, η Ρωσία θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την απεμπλοκή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας από κάθε επίθεση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Ζητά επίσης οι ΗΠΑ να ζητήσουν την άδεια του καθεστώτος πριν εκτελέσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος.

Τέλος, αν και η Ρωσία είναι πρόθυμη να πουλήσει περισσότερα όπλα στο Ιράκ, εφόσον η Βαγδάτη μπορεί να τα πληρώσει, αυτό το γεγονός δεν στοιχειοθετεί αμερικανορωσική συνεργασία. Επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών προσκρούει στην αμοιβαία καχυποψία.

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι γίνονται σοβαρά, πλέον, βήματα επαναπροσέγγισης των δύο δυνάμεων, ακόμα και αν τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού εμφανιστούν μακροπρόθεσμα.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top