0

Την υπογραφή της συμφωνίας για την παραγωγή και την πώληση του της έκδοσης «J» του από αέρος εκτοξευόμενου βλήματος πλεύσης (cruise) SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) ως όπλου για το μαχητικό F-35 Lightning II ανακοίνωσαν προ ημερών από κοινού η αμερικανική Lockheed Martin και η τουρκική Roketsan.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Άγκυρα προβλέπει την ανάπτυξη, παραγωγή, εμπορική προώθηση, πώληση και υποστήριξη της έκδοσης χαμηλής παρατηρησιμότητας SOM-J για μεταφορά από τις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του F-35 ή για εξωτερική μεταφορά από άλλα μαχητικά.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Rick Edwards, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Missiles and Fire Control επεσήμανε τους μακροχρόνιους δεσμούς της εταιρίας με την Τουρκία και την επιθυμία για στενή συνεργασία με τη Roketsan στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αποσκοπεί στη συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση για μακρού βεληνεκούς και υψηλής επιβιωσιμότητας βλήματα πλεύσης που καταγράφεται παγκοσμίως.

Από τουρκικής πλευράς οι δηλώσεις είχαν τον συνήθη «μεγαλοϊδεατικό» πανηγυρικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Dr. Ismail Demir χαρακτήρισε το SOM-J ως μοναδικό όπλο για το F-35 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει σοβαρή επιλογή για χώρες που έχουν επιλέξει το μαχητικό συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι το SOM που έχει αναπτυχθεί από τις τουρκικές Tubitak SAGE και Roketsan, είναι αυτόνομο, παντός καιρού, μακρού βεληνεκούς, χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής ακριβείας βλήμα πλεύσης που μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί στα μαχητικά F-16 (CCIP και Block 50) και F-4E 2020 της τουρκικής διοίκησης αεροπορικών δυνάμεων (THK).
defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top