0

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου θα πάει στην Αθήνα, στις 5 Δεκεμβρίου με άδεια βαλίτσα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, έχει ήδη διαμηνυθεί προς την ελληνική πλευρά, πως καμία κίνηση σε ότι αφορά τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν, κατά και μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του για τα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και το επιχείρημα που έχει επιστρατεύσει η τουρκική πλευρά ότι οι έρευνες από το «Μπαρμπαρός» γίνονται με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπενθυμίζουν πως η εξέλιξη αυτή με το ερευνητικό πλοίο «ήταν αναμενόμενο» καθώς με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν και όταν άρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 12.

Η Άγκυρα, στις προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει της επίσκεψης, διαμηνύει πως ναι μεν υπάρχουν διαφορές, ωστόσο, επιθυμία της είναι να διατηρηθούν «δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα». Η βασική, όμως, θέση που διατυπώνεται από τουρκικής πλευράς είναι πως μόνο με αναστολή ένθεν και ένθεν των ερευνών, θα υπάρξει εκτόνωση της κρίσης. Θέση, που παραπέμπει ουσιαστικά στην ένταξη του θέματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές από τα όσα αναφέρονται από τουρκικής πλευράς ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου και η σύγκληση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν σε μια «καλή συγκυρία» για την Άγκυρα για μια σειρά λόγους.

Πρώτο, ενώ θα παραμείνει το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα συζητεί ολόκληρο το πακέτο των σχέσεων. Τούτο, θα χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους ως στοιχείο απαλλαγής για τη συμπεριφορά της.

Δεύτερο, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όπως υποδεικνύεται, θα είναι δύσκολο για την Αθήνα να στηρίξει μια θέση για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τρίτο, την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν συνεργασίες με Ισραήλ και Αίγυπτο και αξιολογούν πως η Τουρκία λόγω και της συμπεριφοράς της απομονώνεται, η επίσκεψη θεωρείται και σανίδα σωτηρίας για το δίδυμο Ερντογάν και Νταβούτογλου.Η Αθήνα από την πλευρά της, αξιολογώντας τα δεδομένα θεωρεί πως ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης είναι οι απευθείας συζητήσεις με την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν πως η επίσκεψη μπορεί να λειτουργήσει ως «βαλβίδα αποκλιμάκωσης». Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υπάρχει βέβαια και η άποψη που εκφράζεται από διπλωμάτες πως ναι μεν οι επιλογές της Αθήνας δεν είναι πολλές, τονίζουν ωστόσο ότι μια τέτοια επίσκεψη στην παρούσα φάση και με τις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι υψηλού ρίσκου. Κι αυτό, γιατί εάν δεν έχει αποτέλεσμα η επίσκεψη, τότε εκτός των άλλων, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα άλλα θέματα, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα καθώς αφορούν την οικονομική πτυχή των σχέσεων.

Πέραν, όμως, τούτου είναι προφανές πως το κλειδί της αποκλιμάκωσης θα το κρατά η Τουρκία και θα το ανοίγει και θα το κλείνει όποτε θέλει, σύροντας Ελλάδα και Κύπρο σε μια ριψοκίνδυνη προβληματική πορεία αβεβαιότητας. Θέλει στην πρίζα την Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία 40 χρόνια οι παραβιάσεις και οι αερομαχίες στο Αιγαίο, ωστόσο, είναι προφανές πως η Άγκυρα επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα μέτωπα, θέλοντας να κρατά στην πρίζα την Αθήνα. Τις τελευταίες μέρες αυτό είναι εμφανές και η Αθήνα εκτιμά ότι οι τουρκικές κινήσεις εμπεριέχουν «υψηλό κίνδυνο κλιμάκωσης».

Σημειώνεται ότι προ ημερών δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναχαίτισαν αεροσκάφος της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που πετούσε μεταξύ Μυκόνου και Ψαρών, επειδή θεώρησαν ότι επρόκειτο για ιπτάμενο ραντάρ. Τελικά τα τουρκικά αναχαιτίσθηκαν από δυο ελληνικά μαχητικά. Στο ημερολόγιο του ελληνικού Γενικού Επιτελείου καταγράφονται πολλά μικρά ή μεγάλα επεισόδια την τελευταία περίοδο, επιβεβαιώνοντας πως αυτή είναι πολιτική επιλογή της Τουρκίας, που θα συνεχισθεί όσο θεωρεί πως την εξυπηρετεί.

Πιο γρήγορα προχωρά με την Αίγυπτο

Οι διεργασίες για την τριμερή με την Αίγυπτο φαίνεται ότι θα προχωρήσει πιο γρήγορα, παρά εκείνη με το Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να δημιουργήσουν σε πρώτη φάση μια άτυπη τετραμερή συνεργασία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως Αίγυπτος και Ισραήλ θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Τούτο θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η συνεργασία να έχει συνέχεια, προοπτική και αποτέλεσμα.

Με το Ισραήλ, η συνεργασία έχει αποδώσει κυρίως σε ότι αφορά την εικόνα και την προοπτική που διανοίγεται. Είναι προφανές πως το εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ενεργοποιηθεί, όποτε έχει κληθεί από την ομογένεια και βοήθησε στην προώθηση ελλαδικών και κυπριακών αιτημάτων. Κατά τα άλλα, όμως, σε αυτή τη φάση, η Λευκωσία προσφέρει διευκολύνσεις στο Ισραήλ, χωρίς επί της ουσίας να έχει κερδίσει οτιδήποτε.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ, στις 2 Δεκεμβρίου. Η Λευκωσία θεωρεί σημαντική την επίσκεψη καθώς θα πραγματοποιηθεί μεσούσης της κρίσης και τις τουρκικές προκλήσεις σε εξέλιξη. Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να υπάρξει συζήτηση, μεταξύ άλλων και στα θέματα της ασφάλειας, ώστε να σταλούν και μηνύματα προς την Άγκυρας. Με την Αίγυπτο, το επόμενο βήμα θα είναι η τριμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στη Λευκωσία αργότερα αυτό το μήνα ενώ αναμένεται σύντομα να καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης του Προέδρου Σίσσι στην Κύπρο. Ο τελευταίος έχει αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «θα έλθει μια και δυο και περισσότερες επισκέψεις στην Κύπρο».

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και το Κάιρο θεωρούν την Ελλάδα και την Κύπρο ως τη διέξοδο τους προς την Ευρώπη. Η Κύπρος θεωρείται ο κοντινότερος σταθμός, ο ενδιάμεσος, προς την Ελλάδα που είναι η πύλη προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν Αθήνα και Λευκωσία, που χρειάζονται αποτελέσματα από αυτές τις συνεργασίες το γρηγορότερο.
PHILENEWS
mignatiou

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top