0

Η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ναύαρχου περί κανόνων εμπλοκής στην Μεσόγειο με την Ελλάδα.

Επικαλούμενη πηγές από το Πρωθυπουργικό περιβάλλον η εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι η Τουρκία «παρακολουθεί, δεν πρόκειται να χτυπήσει».

«Εποχή παρενόχλησης αλλά όχι χτυπήματος», είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας, ενώ στο ρεπορτάζ σημειώνει ότι όντως ο Πρωθυπουργός έδωσε τους νέους κανόνες ενπλοκής αλλά ότι σε αυτούς περιλαμβάνεται μόνο το μπλοκάρισμα των ραντάρ των ελληνικών πλοίων που θα πλησιάσουν το Μπαρμπαρός και σε καμία περίπτωση «χτύπημα».

Όπως αναφέρει τα τουρκικά πλοία παρακολουθούν στενά το πολεμικό πλοίο και το υποβρύχιο που έστειλε η Ελλάδα στην περιοχή αλλά όπως γράφει χαρακτηριστικά «σε περίπτωση που υπάρξει μια ανεπιθύμητη κατάσταση, τη διαταγή για χτύπημα θα την δώσει η Άγκυρα».

Όμως ιδιαίτερη σημασία έχει το σημείο του ρεπορτάζ της Τζουμχουριέτ που σημειώνει ότι «το γεγονός ότι δεν έχουν σκληρύνει οι «κανόνες εμπλοκής» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως στη Συρία οφείλεται στο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ανήκουν στις συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ανήκει και η Τουρκία».(;)

Αυτό δείχνει ότι υπήρχαν ξεκάθαρες πιέσεις από το ΝΑΤΟ για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ναύαρχου.

Όσον αφορά την συμμαχία Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα με τον κίνδυνο η ανατολική Μεσόγειος να γίνει ελληνική λίμνη.

tribune

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top