0

Η ανώτατη ηγεσία του Ναυτικού των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τις τελικές παρουσιάσεις της για τη μικρού [εκτοπίσματος] μονάδα μάχης επιφανείας (SSC: Small Surface Combatant) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και σύντομα ο υπουργός Άμυνας Chuck Hagel, θα αποφασίσει τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του πλοίου που θα ναυπηγηθεί σε συνέχεια του προγράμματος του πλοίου μάχης παρακτίων (LCS: Littoral Combat Ship).

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο John Kirby, εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και κατά βάση αποτέλεσαν ανασκόπηση των εισηγήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ για το SSC. Κατά τον Kirby, ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε το Ναυτικό για την σκληρή εργασία και ανάλυση που απαίτησε η οριστικοποίηση της εισήγησης και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει τη σχετική απόφαση στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα, ανταποκρινόμενος σε σχετική ερώτηση ο υποναύαρχος Kirby σημείωσε, ότι δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία από τον υπουργό Άμυνας προκειμένου αυτός να λάβει την απόφαση του.

Υπενθυμίζεται, ότι η συνέχιση του προγράμματος LCS τέθηκε υπό αμφιβολία τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο Hagel εξέδωσε οδηγία προς το Ναυτικό των ΗΠΑ να αναπτύξει μία βαρύτερα οπλισμένη μονάδα επιφανείας (SSC) για να διαδεχθεί το LCS. Με βάση την τότε οδηγία του Hagel, η επιλογή του τύπου (επιχειρησιακών και τεχνικών χαρακτηριστικών) θα πρέπει να γίνει έγκαιρα ώστε να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016 ο οποίος θα πρέπει να υποβληθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2015.

Όπως έγινε γνωστό, το Ναυτικό παρουσίασε τις αρχικές προτάσεις του στον Hagel και σε άλλους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους στις 6 Οκτωβρίου. Από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολιάστηκε ιδιαίτερα η ασυνήθιστη για τα ισχύοντα, παρουσία του Michael Gilmore, διευθυντή Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που αποτελεί τον φόβο και τρόμο των εμπλεκόμενων στην ανάπτυξη και προμήθεια οπλικών συστημάτων, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις η – βασισμένη σε αδιάσειστα στοιχεία – κριτική του, είναι το λιγότερο αμείλικτη.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι ο Gilmore εδώ και πολύ καιρό ασκεί κριτική στο LCS που επικεντρώνεται στην επιβιωσιμότητά του, ενώ θεωρείται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον γνωστό Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή John McCain, που αναμένεται να καταλάβει τη θέση του προέδρου στην πανίσχυρη επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας.

Στο μεταξύ το πρόγραμμα του LCS εξελίσσεται ομαλά. Τον τρέχοντα μήνα το USS Fort Worth LCS-3 θα αποπλεύσει από τον San Diego για 16άμηνη επιχειρησιακή ανάπτυξη στον δυτικό Ειρηνικό. Το τύπου Freedom, USS Detroit LCS-7 καθελκύστηκε από τη Lockheed Martin στις 18 Οκτωβρίου 2014, ενώ η τελετή ονοματοδοσίας του τύπου Independence USS Montgomery LCS-8 προγραμματίστηκε στα ναυπηγεία της Austal USA. Το 2015, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το Ναυτικό των ΗΠΑ θα διαθέτει σε υπηρεσία, οκτώ πλοία LCS.

Συνολικά 24 LCS βρίσκονται σε υπηρεσία, υπό ναυπήγηση ή παραγγελία, ενώ αλλά οκτώ πρόκειται να ναυπηγηθούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος που θα αντικατασταθεί από το SSC. Ενδιαφέρον θα έχει και πως θα χαρακτηρίσει το Ναυτικό των ΗΠΑ το SSC, ως ελαφριά φρεγάτα ή κορβέτα.


defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top