0

«Τζακ ποτ» αρχίζει να αποδεικνύεται η εμπλοκή της σουηδικής εταιρίας Saab που προωθεί το μαχητικό τέταρτης γενιάς JAS 39 Gripen, το οποίο σημείωσε μια παγκόσμιου βεληνεκούς εξαγωγική επιτυχία, επικρατώντας στον διαγωνισμό της Βραζιλίας.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα εξειδικευμένων ιστοχώρων, σε συνέχεια σχετικών τηλεγραφημάτων των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων παγκοσμίως, που κάλυψαν τη σημαντική είδηση που ακολουθεί, ότι η συνολική απαίτηση της Βραζιλίας, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα 36 μαχητικά Gripen E/-F που ήδη έχουν παραγγελθεί.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αεροπορίας της Βραζιλίας ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα IQPC Fighter Conference, στο Λονδίνο, η συνολική απαίτηση της Αεροπορίας της Βραζιλίας (FAB: Força Aérea Brasileira) ανέρχεται σε «τουλάχιστον» 108 μαχητικά Gripen E/-F μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κατά τον ίδιο, η ανακοινωθείσα τον περασμένο Οκτώβριο σύμβαση, ύψους 4,346 δις ευρώ, για την προμήθεια 36 μαχητικών Gripen E/-F αποτελεί την αρχική μερίδα. Υπενθυμίζεται ότι οι παραδόσεις των εν λόγω αεροσκαφών προβλέπονται να αρχίσουν το 2019 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.

Η προμήθεια των επιπλέον 72 μαχητικών θα γίνει σε δύο μερίδες. Ο αριθμός των 108 μαχητικών προέκυψε ως αποτέλεσμα μελέτης σκοπιμότητας που συντάχθηκε το 2007 και η οποία αφορούσε τη μελλοντική εξέλιξη του στόλου μαχητικών της FAB.

Υπενθυμίζεται, ότι η προμήθεια των 36 μαχητικών Gripen E/-F έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος F-X2 που προβλέπει στο άμεσο μέλλον την αντικατάσταση των μαχητικών Mirage 2000C (έχουν ήδη αποσυρθεί από την υπηρεσία) και σε βάθος χρόνου των μαχητικών Northrop F-5M (που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό) και των AMX A-1M που προβλέπεται να αποσυρθούν μέχρι το 2035.

Μέρος της σύμβασης προμήθειας αποτελεί και η δεκαετούς διάρκειας συμφωνία μεταξύ της Saab και της αεροναυτικής διοίκησης της Βραζιλίας (COMAER) για βιομηχανική συνεργασία σε διάφορα προγράμματα, που επίσης περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση τεχνογνωσίας στη βραζιλιάνικη βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Gripen οι βραζιλιάνικες εταιρίες θα υποβάλλουν προσφορές για το 80% της ατράκτου του μαχητικού, ενώ τα 15 από τα 36 μαχητικά θα συναρμολογηθούν στη Βραζιλία. Φυσικά, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι τα πρόσθετα μαχητικά θα συναρμολογηθούν εξ ολοκλήρου στη Βραζιλία, όπως και αυτά που πιθανά αγοραστούν από χώρες της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη μερίδα των 36 Gripen αποτελείται από 28 μονοθέσια –E και 8 διθέσια –F δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν ο ίδιος λόγος θα ισχύσει και για τις δύο επόμενες μερίδες. Όπως μάλιστα ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της FAB, ήδη διεξάγονται συζητήσεις με το Ναυτικό των ΗΠΑ που αφορά στην εμπειρία του από το μίγμα μονοθέσιων / διθέσιων F/A-18E/-F Super Hornet που επιχειρεί, ώστε στη βάση των στοιχείων / εμπειριών, να αποφασιστεί ο τελικός λόγος μονοθέσιων / διθέσιων των βραζιλιάνικων Gripen όταν έλθει ο κατάλληλος χρόνος.

Τέλος, ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της FAB έκανε ειδική αναφορά και στο μικρού βεληνεκούς, κατευθυνόμενο βλήμα αέρος – αέρος A-Darter, κατασκευής της νοτιοαφρικανικής Denel Dynamics, που την τρέχουσα περίοδο υποβάλλεται στις τελικές πιστοποιήσεις και το οποίο πρόκειται να εξοπλίσει τα βραζιλιάνικα Gripen από το 2019, δίνοντας στο πρόγραμμα του βραζιλιάνικου μαχητικού «άρωμα BRICS», όπου συμμετέχει η Βραζιλία και η Νότια Αφρική (που επίσης αξιοποιεί επιχειρησιακά τα Gripen). Ανέφερε επίσης, ότι ομαλά εξελίσσεται και το πρόγραμμα ανάπτυξης του κατασκευής Mectron «πέμπτης γενεάς» βλήματος αέρος – αέρος MAA-1 Piranha και του βραζιλιανικής σχεδίασης βλήματος αντι-ραντάρ MAR-1 που θα αποτελέσουν οπλισμό των Gripen.

Ενδιαφέρον από τη χώρα του τανγκό

Όσον αφορά άλλες χώρες τις Λατινικής Αμερικής που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το σουηδικό μαχητικό, μετά την επιλογή του από τη Βραζιλία, οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Βραζιλίας και της Αργεντινής που συζήτησαν το θέμα, δείχνουν ότι η σχετική συμφωνία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και το ζήτημα αποκτά όσο περνά ο χρόνος ιδιαίτερη δυναμική.

Ο σουηδικός όμιλος Saab AB αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τις αναφορές περί προμήθειας από την Αργεντινή 24 μαχητικών Gripen NG βραζιλιάνικης κατασκευής, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην εμπλοκή της βρετανικής BAE Systems στο πρόγραμμα και συνεπακόλουθα των «ειδικών περιστάσεων» που θα αντιμετωπίσει η προοπτική πώλησης του μαχητικού στην Αργεντινή, εξαιτίας της διένεξης της χώρας με τη Βρετανία για τις νήσους Φόκλαντ (Μελβίνες).

Σημειώνεται ,ότι κατά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας που έγινε στο Sao Paolo την Τρίτη 21 Οκτωβρίου ο Agustin Rossi, υπουργός Άμυνας της Αργεντινής, ανακοίνωσε την απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των μαχητικών.

Παράλληλα, σε ανάρτηση στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας, αναφέρεται ότι «οι όροι της προμήθειας, όπως επίσης και πιθανή συμμετοχή της Αργεντινής στην παραγωγή των εν λόγω αεροσκαφών θα αποτελέσουν το αντικείμενο διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

Ερωτηθείς από την αμερικανική «Wall Street Journal» ο Sebastian Carlsson, εκπρόσωπος τύπου του σουηδικού ομίλου σημείωσε ότι η εταιρία δεν επιθυμεί να σχολιάσει το ζήτημα πριν την υπογραφή της σύμβασης με τη Βραζιλία που πιθανά θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top