2

Ερώτηση για την προμήθεια πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall, αξίας 52.000.000 ευρώ κατέθεσεαν έξι ανεξάρτητοι βουλευτές. Η υπόθεση των πυρομαχικών έχει γίνει σήριαλ, τ΄ άρματα μάχης παραμένουν χωρίς πυρομαχικά …χρόνια τώρα αλλά οι βουλευτές ρωτούν γιατί έπρεπε να περάσει η συμφωνία από την Βουλή μέσα στον Αύγουστο με την Βουλή κλειστή.

Όλη η ερώτηση:

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων “Rheinmetall Defense” που εδρεύει στο Düsseldorf, στις 15 Αυγούστου 2014, η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ με τη γερμανική εταιρεία, για αγορά πυρομαχικών για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 
Η παραγγελία περιλαμβάνει την προμήθεια 12.000 βλημάτων διαμετρήματος 120 χιλιοστών για τα άρματα Leopard 2 που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Τα πυρομαχικά των τύπων DM12A2 και DM63 θα παραδοθούν στον ελληνικό στρατό μέχρι το τέλος του 2014, ενώ τα υπόλοιπα πυρομαχικά (DM63A1) θα παραδοθούν σε 3 δόσεις το 2015 και το 2016.

Στην ίδια ανακοίνωση, η “Rheinmetall” κάνει λόγο για την επίτευξη μιας σημαντικής παραγγελίας του εξωτερικού που αφορά πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, η οποία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη σε μεγάλου διαμετρήματος όπλα και πυρομαχικά.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προμηθειών, για λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενέργησε η γερμανική Ομοσπονδιακή Διεύθυνση εξοπλισμού, πληροφορικής και υπηρεσιών υποστήριξης (BAAINBw) του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, παρέχοντας τεχνική «βοήθεια» με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας προμηθειών.

Δεδομένου ότι:

>Μία τόσο σοβαρή συμφωνία υπογράφηκε στα μέσα Αυγούστου, στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, που η Βουλή είναι κλειστή λόγω θερινών διακοπών και δεν λειτουργούν ούτε η ολομέλεια ούτε οι επιτροπές.
>Η Γερμανία, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Ελλάδας για δημοσιονομική προσαρμογή, πιέζει για μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές δαπανών (στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια), μεγαλύτερη φορολόγηση κ.α. και ταυτόχρονα μια γερμανική εταιρεία προμηθεύει τον ελληνικό στρατό με πυρομαχικά αξίας 52 εκ. ευρώ και μάλιστα με «συνοπτικές διαδικασίες».
>Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των δικαστικών ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν παράνομες πληρωμές κατά την αγορά των αρμάτων Leopard,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

>Για ποιους λόγους δεν συζητήθηκε η σύμβαση αυτή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και όλη η διαδικασία έγινε κατά την περίοδο που η Βουλή ήταν κλειστή;
>Έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων από το Υπουργείο χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί;
>Πώς δικαιολογείται μια δαπάνη ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικό πρόγραμμα, ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο της δημοσιονομικής λιτότητας και των γενικότερων περικοπών; >Για ποιο λόγο το ελληνικό Υπουργείο παραχώρησε την έγκριση του τεχνικού σκέλους της σύμβασης στην γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία εξοπλισμών (BAAINBw), η οποία και είναι η αρμόδια για τον εξοπλισμό του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα η συμφωνία να επιτευχθεί με συνοπτικές διαδικασίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χρήστος Αηδόνης
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Πέτρος Τατσόπουλος
Νίκη Φούντα
Γρηγόρης Ψαριανός


http://www.onalert.gr/stories/bloko-exi-vouleyton-sta-pyromaxika-leopard/38783

Δημοσίευση σχολίου Blogger

  1. ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ!ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ . ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ : ΔΕΣΤΕ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ . ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top