0
Το Λονδίνο ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Λονδίνο: Άδειασμα της απόφασης της Λευκωσίας να βάλει στο ψυγείο την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας επιχειρεί το Λονδίνο, ρίχνοντας σωσίβιο στην υποψήφια χώρα και αδιαφορώντας προκλητικά για την εισβολή της στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη της επιστολής Αναστασιάδη προς τους 27 ομολόγους του, διά της οποίας κατέστησε σαφές ότι η Λευκωσία αποφάσισε το πάγωμα του συνόλου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το Λονδίνο πραγματοποίησε επαφές με επτά τουλάχιστον κράτη-μέλη, ζητώντας όπως στηρίξουν την υιοθέτηση συγκεκριμένης παραγράφου στα Συμπεράσματα του προσεχούς Δεκεμβρίου, με στόχο να ζητείται το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη». Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι «άμεση επιδίωξη» της Βρετανίας, η οποία μάλιστα ετοίμασε και προσχέδιο για προώθηση των δύο επίμαχων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, είναι να δημιουργηθεί μια «πλατφόρμα κρατών-μελών», μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί:

1. Η απομόνωση της Λευκωσίας προκειμένου να πειθαναγκαστεί να υπαναχωρήσει από την απόφασή της να βάλει στο ψυγείο όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στις 23 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η τουρκική επιθετικότητα οδήγησε τη Λευκωσία στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων, «περιλαμβανομένου της άσκησης βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας».

2. Η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος στήριξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μέσω των Συμπερασμάτων του προσεχούς Δεκεμβρίου με «ξεκάθαρη αναφορά» στην ανάγκη για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία από το 2009.

Όπως επίσης πληροφορείται ο «Φ», το Λονδίνο, στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, επιχειρεί την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής «κριτικής» που έχει ασκηθεί προς την Τουρκία για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ από τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται. Με βάση αυτή τη θεώρηση, η Βρετανία διαμηνύει πίσω από κλειστές πόρτες ότι το θέμα που προέκυψε με την κυπριακή ΑΟΖ δεν πρέπει να αποτελέσει «αφορμή» για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Λειτουργώντας ως συνήγορος των θέσεων της Άγκυρας, το Λονδίνο αποδίδει στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ μια προσπάθεια δήθεν διασφάλισης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μετά από μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες, από τις 15 Οκτωβρίου, η Βρετανία έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφενός έχει αμφισβητήσει την υπόσταση της κυπριακής ΑΟΖ και αφετέρου τορπίλισε κάθε προσπάθεια που καταβλήθηκε εκ μέρους της ΕΕ για διενέργεια διαβήματος προς τον ΟΗΕ αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου. Ειδικότερα:

>>>15 Οκτωβρίου: Η Βρετανία (με τη συμβολή των μόνιμων δορυφόρων της, τη Σουηδία και τη Φινλανδία) έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία και μπλόκαρε ευρωπαϊκό διάβημα για τις τουρκικές προκλήσεις. Αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την Τουρκία και ενθαρρύνοντάς την να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, αλωνίζοντας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. >>>23 Οκτωβρίου: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με ύφος «αποικιακού προβοκάτορα» αμφισβήτησε την υπόσταση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ (στην απουσία του ασθενούντος Νίκου Αναστασιάδη). Ρώτησε χαρακτηριστικά: «Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος»; Νεότερες μάλιστα πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Συνόδου Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός συμβουλευόταν και γραπτό κείμενο, το οποίο προφανώς ετοιμάστηκε από το Φόρεϊν Όφις, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι θέσεις που διατύπωσε ήταν πολύ καλά μελετημένες και στόχευαν να αμφισβητήσουν στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για λόγους Ιστορίας, υπενθυμίζουμε ότι στον κ. Κάμερον απάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι εάν όλα τα κράτη έχουν ΑΟΖ, γιατί να μην έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η παρέμβαση Μέρκελ, παρά τον αναμφισβήτητα θετικό της χαρακτήρα, δεν μπορεί να ανατρέψει τις προσπάθειες του Λονδίνου, το οποίο όπως πληροφορούμαστε υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία προς Ευρωπαίους συνομιλητές του, ότι τα κοιτάσματα αποτελούν φυσικό πλούτο που πρέπει να τύχει συνεκμετάλλευσης από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στη λογική του «νέου συνεταιρισμού» και των δύο συνιστώντων κρατιδίων.

Σημειώνεται ότι ενώ ο κ. Κάμερον αμφισβητούσε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, απέστειλε και ένα πακέτο σοκολατάκια στον ασθενούντα πρόεδρο Αναστασιάδη με ευχές για ταχεία ανάρρωση. «Φοβού τους Βρετανούς και σοκολατάκια φέροντας», θα μπορούσε εύλογα κάποιος να ισχυριστεί...

Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην έδρα της ΕΕ, δεδομένης της στάσης που τηρεί η Βρετανία κόντρα στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλουν προς τη Λευκωσία «να λάβει τα μέτρα της». Και να καταθέσει με κάθε επισημότητα τις θέσεις της για τους λόγους παγώματος του συνόλου των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας στα πρακτικά του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Η καταγραφή των κυπριακών θέσεων στα πρακτικά του Συμβουλίου θα αποτελέσει απτό μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η εξαγγελία του προέδρου Αναστασιάδη για πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί πυροτέχνημα και δεν προσφέρεται για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και βρετανικές πισώπλατες μαχαιριές, ενόψει των Συμπερασμάτων του προσεχούς Δεκεμβρίου. Η Λευκωσία έχει τρόπο απάντησης και είναι σε θέση να κόψει τις βρετανικές ορέξεις, νοουμένου βεβαίως ότι υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης / philenews

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top