0

Η κρουαζιέρα της "αόρατης" τουρκικής κορβέτας "Buyukada" στα ΕΧΥ, η μεγαλύτερη από ποτέ χρονικά τουρκική παραβίαση στα ελληνικά νερά είχε και μια άλλη διάσταση που πολλοί δεν γνωρίζουμε. Οι Τούρκοι είδαν να απομυθοποιείται ο stealth χαρακτηρισμός του πλοίου, ενός τύπου που κόστισε στο Τουρκικό Ναυτικό περίπου 4 δις δολάρια και όχι μόνο αυτό οι κακόμοιροι οι Τούρκοι πρέπει να έζησαν και μερικές δύσκολες ώρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στα Ελληνικά νερά. Επιπλέον το Πολεμικό Ναυτικό μας είχε την ευκαιρία να τσεκάρει το τουρκικό πλοίο πάνω στο οποίο οι Τούρκοι είχαν επενδύσει τόσες προσδοκίες.. Αλλά καλύτερα διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το έθνος..

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο δεν είναι «αόρατη», αλλά εντοπίστηκε αμέσως από τα ελληνικά ραντάρ, όταν.... λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας παρεξέκλινε της πορείας της προς τα δυτικά.

Μάλιστα, στο κεντρικό Αιγαίο την περίμενε η φρεγάτα «Ελλη», η ναυαρχίδα του ελληνικού Στόλου, που έσπευσε στο Στενό του Καφηρέα και... έστησε καρτέρι. Γύρω στις 3 το πρωί -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- η τουρκική κορβέτα «διασταυρώνεται» με την «Ελλη», η οποία και μέσω ασυρμάτου ανακοινώνει στον Τούρκο κυβερνήτη ότι εισέρχεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και θα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.

Οι Τούρκοι αγνοούν τις εκκλήσεις, και η κορβέτα συνεχίζει τον πλου της ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια. Ωστόσο, η «Ελλη» τεστάρει την «Buyukada». Τη «στριμώχνει» στα στενά, τη «σφίγγει» στις στροφές.

Εκεί, όμως, που τα χρειάστηκε ο Τούρκος κυβερνήτης ήταν το απόγευμα της Τρίτης, όταν πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Σαντορίνης. Καθώς οι Τούρκοι αγνάντευαν την Καλντέρα, είδαν ξαφνικά δύο ελληνικά F-16 να κάνουν «βυθίσεις» πάνω από τα κεφάλια τους.

Τέσσερις φορές οι Ελληνες πιλότοι έκαναν «κοκορέτσι» (όπως λένε στη γλώσσα τους) την τουρκική κορβέτα. Ηταν, δε, τόσο μεγάλος ο πανικός των Τούρκων, που όλες οι αναφορές-συνομιλίες του κυβερνήτη με το αρχηγείο του τουρκικού στόλου είναι καταγεγραμμένες από τα ελληνικά δίκτυα.

Το «χουνέρι» που έπαθε η «Buyukada» στη Σαντορίνη στάθηκε η αφορμή να δοθεί εντολή στον κυβερνήτη να πάρει πορεία για την Τήλο και τελικά να μπει στη βάση του Ακσάζ...Εφημερίδα Έθνος

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top