0

Σε εξέλιξη ήταν και σήμερα, η τετραήμερη στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ελλάδας, η μεγαλύτερη τα τελευταία 14 χρόνια. Η στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιείται με κάθε μυστικότητα, και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα.

Του Γιάννη Σελινόπουλου απο τον :ant1iwo.comΕίναι η πρώτη φορά μετά το 2000 και την τελευταία πραγματοποίηση της στρατιωτικής άσκησης «Νικηφόρος», επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη τότε, που το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου-Ελλάδας, φαίνεται να τίθεται και πάλι σε ισχύ άτυπα, την ώρα που το τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός συνεχίζει τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υπό τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας.

Η άσκηση άρχισε την Τρίτη και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, με την κυπριακή κυβέρνηση να επιβεβαιώνει ότι:
- Στην άσκηση συμμετέχουν η ΕΛΔΥΚ και οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις
- Δεν συμμετέχει σε κανέναν στάδιο η ισραηλινή πολεμική αεροπορία
Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ισραηλινά μαχητικά εκτέλεσαν δική τους άσκηση εντός και νότια του FIR Λευκωσίας την πρώτη μέρα της άσκησης, δηλαδή την περασμένη Τρίτη. Οι ίδιες πληροφορίες σε σχέση με την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου Ελλάδας αναφέρουν ότι:

- Η άσκηση περιελάμβανε σενάριο αντεπίθεσης της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ με άρματα για ανακατάληψη προγεφυρώματος του εχθρού - Εγιναν ρίψεις δεκάδων αλεξιπτωτιστών, στην περιοχή της Λάρνακας, από ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, τόσο Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών της 2ης Μοίρας που εδρεύει στην Κρήτη, όσο και Κυπρίων αλεξιπτωτιστώνΤέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν εικονικά πλήγματα στόχων και προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Με στόχο να διατηρηθεί η μυστικότητα, δεν κλήθηκαν έφεδροι, παρά μόνο τέθηκαν σε επιφυλακή κάποιοι πυρήνες.

Στο μεταξύ, άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιεί από σήμερα και το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Πακιστάν. Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία συμμετέχει με εννέα πολεμικά πλοία και δύο αεροσκάφη. Η άσκηση ονομάζεται «Μαβί Μπαλίνα 14», δηλαδή «Γαλάζια Φάλαινα», και θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου.
Νωρίτερα σήμερα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη άσκηση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από την εποχή του Νικηφόρου. Μεγάλη συνδυασμένη άσκηση, η μεγαλύτερη από την εποχή του Νικηφόρου, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας και της ισραηλινής αεροπορίας πραγματοποιείται σε διάφορα πεδία βολής της Εθνικής Φρουράς.
Η άσκηση είχε στόχο, σύμφωνα με το σενάριο την δοκιμασία του συντονισμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Κυπρου και Ελλαδας, αλλά και των ανακλαστικών της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Στην άσκηση η οποία άρχισε χθες τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί αύριο έλαβε μέρος το σύνολο των μέσων της Ε.Φ. άρματα μάχης, Μεταφοράς προσωπικού, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό και άλλα, ενώ δεκάδες Έλληνες αλεξιπτωτιστές, πραγματοποίησαν άλμα σε εικονική ζώνη μάχης.

Η άσκηση είχε στόχο, σύμφωνα με το σενάριο την δοκιμασία του συντονισμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Κυπρου και Ελλαδας, αλλά και των ανακλαστικών της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή και της Τουρκίας Μεγάλη στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιούν στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση με την επονομασία Μαβί Μπαλίνα -14, η Τουρκία θα συμμετάσχει με εννέα πολεμικά πλοία και δύο πολεμικά αεροσκάφη. Σχολιάζουν ακόμη ότι η Τουρκία επέλεξε αυτή την περιοχή για την άσκηση για να δοθεί απάντηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή.


Βετεράνος

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top