0

Ελικόπτερα διάσωσης ΛΣ: Ολοκαίνουργια αλλά σε "διάλυση" λόγω αχρησίας!

Ενοχλήθηκαν πολύ και πολλοί στο Λιμενικό για το θέμα για τα ελικόπτερα Dauphin. Το οποίο δεν είναι …πολύπλοκο. Αγοράστηκαν έναντι 50 εκατομμυρίων και δεν χρησιμοποιήθηκαν ΠΟΤΕ! Γι΄ αυτό και δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν και στην διάσωση του Norman Atlantic. Αυτό λοιπόν που πρέπει να απαντήσει το Λιμενικό αφού του περάσουν τα νεύρα είναι γιατί αυτά τα ελικόπτερα τόσα χρόνια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Δεν έχουν συντήρηση; Γιατί δεν έχουν . Δεν έχουν ανταλλακτικά; Γιατί δεν πήραμε. Πιλότους απ΄ ότι ξέρουμε έχουν. Αλλά τα ελικόπτερα δεν πετάνε.

Και από την πολύ αχρησία έχουν απλά διαλυθεί! Στην ΕΑΒ μας λένε ότι βρίκονται δύο από αυτά. Το ένα με 100 ώρες και το άλλο με 150! Και τα δύο με τεράστια προβλήματα λόγω της αχρησίας. Αυτά δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα και δεν αφορούν μόνο την σημερινή ηγεσία. Πάνε πολλά χρόνια πίσω. Τα ελικόπτερα πέταξαν μόνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων . Μετά από εκείνες τις πτήσεις …τα χάσαμε και περιμένουμε πάντα σε αποστολές έρευνας και διάσωσης τα Super Puma και τα Sea Hawk να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”. Αν δεν κάνουμε λάθος το Λιμενικό-Ακτοφυλακή έχει βασική αποστολή την έρευνα και τη διάσωση. Και σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποί του με τα μέσα που τους έχουν διαθέσει προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Όταν όμως έρχονται τα πολύ μεγάλα όπως αυτό του Norman Atlantic,το Λιμενικό το αφήνουν πίσω κι ας θέλουν να το κάνουν και Ακτοφυλάκη. Έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για τέτοιες αποστολές; Απ΄ όσο ξέρουμε ΝΑΙ. Έχει τις δικές του Ειδικές Δυνάμεις; Βεβαίως διαθέτει την ΜΥΑ η οποία υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευμένη και για τις περιπτώσεις σαν κι αυτή του Norman Atlantic.

Κι αν έχετε αμφιβολίες για τo πόσο καλά είναι τα Dauphin να σας πούμε ότι παρόμοιο τύπο ελικοπτέρου της ίδιας εταιρείας χρησιμοποιεί η αμερικανική ακτοφυλακή!
"Εμειναν" από... συρματόσχοινα τα Super Puma! Η αλήθεια για τα ελικόπτερα διάσωσης“Που είναι τα Super Puma”, ρωτάμε από χθες καθως για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα του Norman Atlantic αναγκαστήκαμε να διατάξει το ΓΕΕΘΑ να φύγουν από την Λήμνο και την Χίο τα ελικόπτερα επιφυλακής!

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαιώσε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα για αποστολές διάσωσης είναι μόνο τα τρία από τα 12 ελικόπτερα που έχουμε! Τι έχουν πάθει τα υπολοιπα εννέα;

Το ένα είναι το γνωστό ελικόπτερο το Super Puma που το στείλαμε στην Ισπανία για συντήρηση, το πληρώσαμε …χρυσό και όταν μετά από μεγαλες καθυστερήσεις πήρε τον δρόμο της επιστροφής έκανε…δύο αναγκαστικές προσγειώσεις σε Μαγιόρκα και Ιταλία!!!

Τα υπόλοιπα όπως μαθαίνουμε από αγανακτισμένους αεροπόρους έχουν προβλήματα που η επίλυσή τους θα έπρεπε να έχει εδώ και καιρό ολοκλρωθεί. Πολλά απ΄ αυτά έχουν βλάβη στο βαρούλκο ,στον μηχανισμό με τον οποίο κατεβαίνει το καλάθι για να γίνει η μεταφορά ναυαγών! Είναι τόσο σοβαρή αυτή η βλάβη που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί;

Η Ελλάδα στα χαρτιά έχει έναν αξιόλογο αριθμητικά στόλο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Η σωτηρίες ανθρώπινων ζωών στις θάλασσες της Επικράτειάς της είναι εκτός όλων των άλλων μέγα εθνικό θέμα. Για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε θέλουμε να πιστεύουμε. Μπορεί λοιπόν να ακουστούν διάφορες δικαιολογίες και εξηγήσεις για την επιλογή να φύγουν άρον άρον τα δύο Super Puma από Λήμνο και Χίο. Και για να μην χαρακτηριστούμε παράλογοι, ορθώς έφυγαν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Πόσο δικαιολογημένο όμως είναι η Ελλάδα από τα 12 αυτά ελικόπτερα να μπορεί να στηρίζεται μόνο …στα τρία για αποστολές διάσωσης και να αναγκάζεται να αφήνει για κάποιες ώρες έστω “γυμνό” το Αιγαίο;onalert

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top