0

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο, διέταξε την κυβέρνησή του να σταματήσει τις συναλλαγές με τη Ρωσία σε ρούβλια, αλλά μόνο σε δολάρια και ευρώ, όπως ισχύει για τις συναλλαγές στον τομέα των υδρογονανθράκων!

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τη Ρωσία, αφού η Λευκορωσία ουσιαστικά εξαρτάται από τη Μόσχα, σχεδόν για τα πάντα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει λίγες μέρες πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της η Ευρασιατική Ένωση που θα ενώσει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, τα πρώτα βήματα της οποίας φαντάζουν ιδιαιτέρως δύσκολα.

Το δικτατορικό – επί της ουσίας – καθεστώς Λουκασένκο είναι διεθνώς απομονωμένο, οπότε η πιθανότητα να χρησιμοποιεί τη συγκυρία για να «κλείσει το μάτι» προς τη Δύση, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ισχυρή. Ταυτόχρονα ποντάρει στο γεγονός ότι η απόφαση είναι απολύτως αυτονόητη στην προσπάθεια να προστατεύσει τη χώρα του από το ρούβλι, η αξία του οποίου απέναντι στο δολάριο έχει καταβαραθρωθεί.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει όλες τις δυνατότητες να «πειθαρχήσει» τον Λουκασένκο, αν και ο ίδιος το μήνυμα που θέλει να στείλει στη Δύση έχει ήδη παραληφθεί: «Θέλω σχέσεις, συζητάμε τα πάντα, αλλά αντιμετωπίζω ειδικές συνθήκες και τα περιθώρια κινήσεών μου είναι περιορισμένα… όσο πιο πολύ με ενισχύετε, τόσο πιο πολλά περιθώρια κινήσεων αποκτώ».

Οι σχέσεις της Μόσχας με το Μινσκ αντιμετωπίζουν προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ρωσία, σε μια συνηθισμένη κίνηση απέναντι σε χώρες που θεωρεί ότι «αντιδρούν», απαγόρευσε τις εισαγωγές γάλατος και κρέατος από τη Λευκορωσία.

Το πρόβλημα ήταν η άρνηση της Λευκορωσία να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Ρωσίας να προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση… Η συνήθης τακτική της Μόσχας να προσπαθεί επιβάλει την άποψή της αποκλειστικά και μόνο με βάση τον άγραφο νόμο της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις, δείχνει τα όριά της, αφού προκαλεί πλέον περισσότερα προβλήματα από όσα της επιλύει.

defence-point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top