0

Κλιμακώνεται η αμερικανική αντίδραση για την αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως στο Παλαιστινιακό, αφού επιτροπές του Κογκρέσου φαίνεται να ετοιμάζουν ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα αναφορικά με την υποστήριξή της στη Χαμάς.

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη / defence point

«Όλα τα απαραίτητα μέτρα» εισηγούνται προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ληφθούν προς αντιμετώπιση όλων εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν τη δράση μίας οργάνωσης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική, και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Τουρκία και το Κατάρ.

Οι επικεφαλής των υποεπιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου για την τρομοκρατία και την Μέση Ανατολή, σε επιστολή που ετοιμάζουν απαιτούν την «άμεση προσοχή» στο θέμα το οποίο έχει να κάνει με την οικονομική ενίσχυση της Χαμάς από χώρες και οργανισμούς του εξωτερικού.

Στο κεφάλαιο για το Κατάρ, η ηγεσία της χώρας κατηγορείται για την πολιτική προσφοράς ασύλου στον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ αλλά και για την προσφορά 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Χαμάς για την ανοικοδόμηση της Γάζας το 2012. Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Σεΐχης Αλ-Θάνι υπήρξε ο πρώτος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε την περιοχή από την εποχή που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Εάν η εμπλοκή του Κατάρ συνίσταται στην οικονομική βοήθεια και τη φιλοξενία του ηγέτη της οργάνωσης, η τουρκική εμπλοκή έχει να κάνει με την άμεση υποστήριξη τρομοκρατών όπως του Σαλέχ Αλ Αρούρι ο οποίος με έδρα την Τουρκία διευθύνει τις επιχειρήσεις του στην Δυτική Όχθη.

Το κείμενο είναι αποκαλυπτικό αφού επισημαίνεται ο ηγετικός ρόλος του Αρούρι στην προσπάθεια διενέργειας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, ενώ υπογραμμίζεται και η κατηγορία ότι ήταν πίσω από την απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών τον Ιούνιο του 2014.

Τέλος, επισημαίνεται πως η Τουρκία είναι μία χώρα στην οποία λειτουργούν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με την συγκέντρωση κονδυλίων για την υποστήριξη της Χαμάς ενώ δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται, στην όλη υπόθεση να εμπλέκονται και τράπεζες. Όπως είναι φυσικό δεν παραλείπεται και η αναφορά στην περιβόητη ΙΗΗ η οποία είναι υπεύθυνη για την τραγωδία του Μαβή Μαρμαρά το 2010 η οποία και διέρρηξε πλήρως τις σχέσεις του Τελ-Αβίβ με την Άγκυρα.

Είναι προφανές πως η κόντρα μεταξύ της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αναφορικά με το Παλαιστινιακό θα αναζωπυρωθεί. Ο εμπρηστικός τρόπος με τον οποίο η Τουρκία διεξάγει την εξωτερική πολιτική της τα τελευταία χώρα έχει δημιουργήσει μία σειρά από αντισυσπειρώσεις οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αδύνατο να προκύψουν.

Δεν είναι τυχαίο πως δύο επιτροπές του Κογκρέσου ετοιμάζονται να απαιτήσουν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και από τη Γερουσία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να χαλιναγωγηθεί η αναθεωρητική πολιτική μίας χώρας η οποία δρα σε μία περιοχή η οποία «παράγει» περισσότερη ιστορία από όσο μπορεί να «καταναλώσει» χωρίς η διαδικασία αυτή να επιφέρει δραματικές καταστάσεις για τη τοπική σταθερότητα και τη διεθνή ειρήνη.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top