0

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Σουηδίας και Ρωσίας, μετά την καταγγελία της Σουηδίας, ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παρενόχλησε σουηδικό επιβατηγό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική, για δεύτερη φορά, εντός του 2014.

Το Σάββατο η Σουηδία ανακοίνωσε, ότι ρωσικό αναγνωριστικό, προσπαθώντας να αποφύγει τα ραντάρ, πλησίασε επικίνδυνα κοντά σε ένα επιβατηγό αεροσκάφος της εταιρείας SAS που εκτελούσε την πτήση από τη Δανία στην Πολωνία, μέσω Σουηδίας.

«Το γεγονός ήταν σοβαρό. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ. Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών, καθώς δεν πλησίασαν ποτέ σε απόσταση μικρότερη των 60 περίπου χιλιομέτρων.

Η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι ανάμεσα στο ρωσικό αναγνωριστικό και το επιβατηγό πετούσε ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος. Η SAS από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως το ρωσικό αναγνωριστικό όντως τηρούσε ασφαλή απόσταση από το επιβατηγό και πως το συμβάν «παραφουσκώθηκε».

Το όλο επεισόδιο αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης. Οι δύο πλευρές έχουν ενισχύσει ιδιαίτερα την αεροπορική τους παρουσία στη Βαλτική.

Η έντονη παρουσία αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, με την πιθανότητα ενός ατυχήματος να εγκυμονεί. Τον περασμένο Μάρτιο ρωσικό μαχητικό είχε όντως πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων επιβατηγό αεροσκάφος που μετέφερε 132 επιβάτες.
defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top