0

Με τον πιο επίσημο τρόπο προσδιορίστηκαν οι πολύ μεγάλες περικοπές που υπέστη ο προϋπολογισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την τελευταία τετραετία από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2015 στη Βουλή. Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ–ISDA)
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «το 2015 ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέρχεται σε 3.250.225.000 ευρώ» και ότι σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 46% και επιπλέον, δηλαδή κατά σχεδόν 2.900.000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων αναφέρθηκε ότι το 2015 θα ανέλθουν σε ύψος 700 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 65% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010 που ανέρχονταν σε 1,3 δις ευρώ.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών τα ποσά που τελικά δαπανήθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, γενικά υστερούν σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. Ο κατωτέρω πίνακας είναι ενδεικτικός:


Στη βάση της κατάστασης που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή είναι αυταπόδεικτη η διαπίστωση του: «Χρειάζεται, λοιπόν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λειτουργήσει περίπου με τα μισά χρήματα από ό,τι είχε το 2010».
Φυσικά το ερώτημα που αυτόματα γεννιέται από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι: μπορούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτελέσουν το έργο τους; Ή όπως το έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Ερώτημα, το οποίο δικαίως μπορεί να μας απευθύνει η ελληνική κοινωνία: κάνετε τη δουλειά σας;».

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν ένα απόλυτο «ναι». «Παρά την πολύ μεγάλη δυσκολία η κρίση ανέπτυξε και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ιδιαίτερες δεξιότητες και κατάφεραν έτσι, μέσα από μία ευφυή διαχείριση των περιορισμένων πόρων, να διατηρήσουν το αξιόμαχό τους και να διατηρήσουν την δυνατότητα που έχουν για αποτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έδωσε και μία πάρα πολύ συγκεκριμένη διάσταση στο θέμα: «Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την ίδια την κατάσταση ως έχει. Ξέρετε καλά ότι στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα όπως έχουν τα πράγματα ουδείς χαρίζει οτιδήποτε σε οιονδήποτε. Η διατήρηση ενός status quo είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, δεν είναι δωρεά οιουδήποτε».

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης αλλά και κρατικού μηχανισμού γενικότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιθανότατα αποτελεί τον φορέα που υπέστη από τις μεγαλύτερες απώλειες στον προϋπολογισμό του. Το ίδιο συνέβη και στο προσωπικό του που παρά τις αυτονόητες δυσκολίες σε ατομικό επίπεδο συνέχισε να παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στην αποστολή του.

Αρκεί δε η επίσκεψη στους σχηματισμούς και τις μονάδες εκστρατείας και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για να διαπιστωθεί πώς σε πραγματικό επίπεδο αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της οξείας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που εν μία νυκτί, όπως και η ελληνική κοινωνία, πέρασαν από την εποχή των «παχέων αγελάδων» στην… ανέχεια. Όμως δύσκολα ή πολύ δύσκολα ο χρόνος κυλά.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα για τηναποκατάσταση των περικοπών που όμως, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν μπορούν να σημάνουν και την ολοκληρωτική αναίρεση των όποιων δυσχερειών και προβλημάτων δημιουργήθηκαν.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και καθημερινή λειτουργία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ευρηματικούς τρόπους αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια να μην επηρεαστούν σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και για τηνεπιχειρησιακή ετοιμότητα των σχηματισμών και μονάδων που ο εθνικός επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει.

Σε ό,τι αφορά το υλικό (τα κύρια και λοιπά οπλικά συστήματα και μέσα), η συντήρηση προφανώς έχει υποφέρει, καθώς η όποια έλλειψη ανταλλακτικών και αναλωσίμων μπορεί μόνο σε κάποιο βαθμό να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων ή με ευρηματικό τρόπο.

Ο τομέας όμως που σίγουρα υπάρχουν τα μεγαλύτερα και σίγουρα υψηλότερου κόστους προβλήματα είναι η ανανέωση του υλικού. Η κρίση όπως είναι φυσικό ανάγκασε στηνολοκληρωτική διακοπή προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων και έχει μεταθέσει στο μέλλον (άδηλο προς το παρόν) την αντικατάσταση πολλών κύριων οπλικών συστημάτων που μαζικά πλησιάζουν το όριο λήξης επιχειρησιακής ζωής ή οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν επαρκώς στις συνθήκες του απαιτητικού θεάτρου επιχειρήσεων στο οποίο επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή η συντήρηση και υποστήριξη τους (κυρίως λόγω παλαιότητας) είναι προβληματική αλλά και υψηλού κόστους.
Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, επισημαίνουμε ότι η προμήθεια οπλικών συστημάτων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά επιβαλλόμενη διαδικασία από την εξέλιξη της απειλής και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ακεραιότητα της χώρας και τα ζωτικά της συμφέροντα.

Όπως εξελίσσεται το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας, πρωτίστως με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται, αλλά και σε συνδυασμό με τη γενική αστάθεια στα νότια, είναι βέβαιο ότι η χώρα όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και κατά συνέπεια αποτρεπτική ικανότητα αλλά και να αποκτήσει νέες, αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητεςώστε να διαφυλάξει και να προασπίσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκ κατακλείδι, η οικονομική κρίση σαφώς έχει επηρεάσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά δεν τις έχει τραυματίσει (τουλάχιστον) στον ίδιο βαθμό όσο την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς όμως, τα χειρότερα έπονται καθώς τα επόμενα χρόνια, με πιθανότατα σημαντικά μειωμένες πιστώσεις (αφού ακόμα και αν η εθνική οικονομία αναταχθεί προηγείται η αποκατάσταση των τραυμάτων σε κοινωνικό επίπεδο), θα πρέπει ταυτόχρονα όχι μόνο να διατηρηθεί δεδομένο επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας αλλά θα πρέπει να υλοποιηθεί και ευρείας έκτασης πρόγραμμα επέκτασης και αναβάθμισης.

Αυτή είναι η εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που η κοινωνία, η κυβέρνηση και φυσικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να επιλύσουν. Σε αυτή την προσπάθεια, η αποφασιστικότητα και εμμονή στον αντικειμενικό σκοπό, η σε βάθος ανάλυση – μελέτη των δεδομένων χωρίς στερεότυπα, παρωπίδες και δογματισμούς, τα διδάγματα (τα παθήματα του παρελθόντος θα πρέπει να μας έχουν γίνει μαθήματα), οι (έστω και πολύ δυσάρεστες) εμπειρίες της κρίσης (που από την «επίπλαστη» αφθονία και ευμάρεια μας ανάγκασε, για να επιβιώσουμε, σε επανεκτίμηση), η υιοθέτηση ευρηματικών και καινοτόμων ιδεών, δογμάτων και τακτικών, ο έξυπνος σχεδιασμός και ο ρεαλιστικός προγραμματισμός αποτελούν σημαντικά εφόδια.


defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top