0

Η Ιαπωνία είναι ένα από τα λίγα έθνη που έχει λάβει πράγματι την τέχνη και την επιστήμη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο σοβαρά, ώστε να υπάρξουν θεμελειώδεις γνώσεις αλλά και να αποκτηθεί η εμπειρία για το πρόγραμμα, με τους Ιάπωνες μνα αποφασίζουν να υποστηρίξουν τη δική τους βιομηχανική βάση. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα για τους Ιάπωνες.

Όπως συμβαίνει με πολλά ιαπωνικά εξοπλιστικά προγράμματα, δεν υπάρχει μια μεγάλη γκάμα διαθέσιμων πληροφοριών στην αγγλική γλώσσα. Αυτό είναι ένα κακό πράγμα, για εμάς. Έτσι και στο Defencenews.gr δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε αυτό το αεροσκάφος με τα λόγια του Ακόλουθου Άμυνας της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιαπωνία έχει αναπτύξει το δικό της αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας για τον 21ο αιώνα, το P-1

Η προσοχή εστιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο P8 της Boeing. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά του κόσμου, ένα ναυτιλιακό έθνος εξακολουθεί να εφαρμόζει μια εγχώρια αναπτυγμένη λύση MPA (Maritime Patrol Aircraft) προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες της. Η Ιαπωνία έχει την έκτη μεγαλύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στον κόσμο και ένα αρχιπέλαγος από περίπου 7.000 νησιά που εκτείνονται σε περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα ανατολικά της ευρασιατικής ηπείρου. Το MPA βοηθά την Ιαπωνία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με πολλούς τρόπους. Τα αεροσκάφη αυτά αναλαμβάνουν αποστολές για να υπερασπίσουν το έδαφός της Ιαπωνίας από παραβάσεις ή μια επίθεση, sτη διατήρηση της ασφάλειας των θαλασσίων διαδρόμων, στην ανακούφιση μετά από καταστροφές και για να πρσοφέρουν βοήθεια, και γενικά να βοηθήσουν στη διατήρηση της θαλάσσιας τάξης της περιοχής.
Το MPA διατηρεί την ευελιξία στη δυνατότητα μετάβασης μεταξύ διαφόρων καταστάσεων και των ποικίλων ρόλων του με την ανώτερη κινητικότητα (υψηλή ταχύτητα, μεγάλη εμβέλεια και μεγάλη αυτονομία). Το MPA μπορεί να αποστέλλεται από την ηπειρωτική Ιαπωνία σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές, ενώ θα είναι σε θέση να αναλάβει και αποστολές επιτήρησης. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας βλέπει τις επενδύσεις στο MPA ως μια αναγκαιότητα, τόσο τώρα όσο και μελλοντικά.

Η ανάπτυξη του ιαπωνικού P-1 MPA ξεκίνησε το 2001 την ίδια στιγμή που ξεκίνησε η παραγωγή του XC-2, το επόμενης γενιάς μεταφορικό αεροσκάφος. Αρχικά ήταν ανεξάρτητα σχέδια, αλλά αποφασίστηκε να αναπτυχθούν ορισμένα στοιχεία που είναι κοινά στα δύο αεροσκάφη, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ανάπτυξης. Στο ασταθές και αβέβαιο κλίμα της Ανατολικής Ασίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ιαπωνία είχε επίγνωση ότι απαιτείται η ικανότητα να ανταποκρίνεται γρήγορα και με ευελιξία σε διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να προκύψουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, έγινε φανερό ότι οι περιορισμένες δυνατότητες των P-3C Orion των Ιαπωνικών Ναυτικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (JMSDF) δεν ήταν επαρκή για να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των αποστολών. Η παρθενική πτήση του XP-1 έγινε τον Σεπτέμβριο του 2007, και η παραγωγή του Ρ-1 που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται από την Kawasaki Heavy Industries (KHI). Στις 26 Μαΐου 2013 παραδόθηκε το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής. Προς το παρόν, η Ιαπωνία σχεδιάζει να προμηθευτεί έως 70 Ρ-1 για να αντικαταστήσει τον στόλο των P-3C της.

Το Ρ-1 είναι μεγαλύτερο από το Ρ-3C, η ταχύτητα και η εμβέλειά του έχουν βελτιωθεί κατά έναν παράγοντα μεταξύ 1,2 και 1,3. Όσον αφορά τα συστήματα επί του αεροσκάφους, σε όλους τους τομείς έχουν επιτευχθεί βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ακουστικού συστήματος. Τα σύνθετα ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανόμενης της ενσωματωμένης οθόνης και το HUD, έχουν μειώσει σημαντικά το φόρτο εργασίας των πιλότων. Το πακέτο αποστολής αποτελείται από ακουστικούς αισθητήρες, ραντάρ και σύστημα διαχείρισης μάχης (CDS) για τον κεντρικό έλεγχο που απαιτεί εντεκαμελές πλήρωμα για να λειτουργήσει. Η JMSDF απαιτεί υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, και το P-1 έχει σχεδιαστεί στο ίδιο επίπεδο με αυτό, όπως αντικαθιστά το P-3C.

Λόγω των πολύπλοκων και επικίνδυνων συνθηκών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το πλήρωμα του κατά την υπηρεσία, απαιτείται η αρμονική συνεργασία για να ανταποκριθεί με την κατάλληλη δύναμη, και τις τόσο εξελιγμένες δυνατότητες C4ISR.

Το P-1 έχει υψηλή απόδοση εποχούμενων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεγάλη διαδυκτυακή ικανότητα και δυνατότητες υψηλής ταχύτητας επεξεργασίας (παρεπιπτόντως, πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής στον κόσμο με σύστημα καλωδίων από οπτικές ίνες) που επιτρέπουν την ταχεία επεξεργασία μεγάλου όγκου πληροφοριών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αποστολής. Αυτή η ικανότητα να μεταδίδουν επί τόπου τις πληροφορίες, θέσεις και τις εικόνες από τον τόπο αποστολής στα κέντρα διοίκησης, οι μεγάλες μεταφορές όγκου σε υψηλή ταχύτητα είναι απαραίτητες.

Για τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της προειδοποίησης και παρακολούθησης, το P-1 πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει την εθνικότητα, τον τύπο, τη διαμόρφωση και το όνομα του πλοίου-στόχου από μεγάλη απόσταση. Η εν πτήση ικανότητα ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) μπορεί να προσδιορίσει τους τύπους πλοίων, ενώ το SAR (Synthetic Aperture Radar) μπορεί να προσδιορίσει τους κινούμενους στόχους και τις γεωμορφές στην ξηρά. Η υψηλής ανάλυση του συστήματος IR / ΕΟ (Υπερύθρων, Ηλεκτρικών Οπτικών Ινών) μπορεί στη συνέχεια να αντλήσει λεπτομερή χαρακτηριστικά του στόχου. Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος μπορεί τότε να προσδιορίσει την εθνικότητα, τον τύπο και τη διαμόρφωση ενός πλοίου-στόχου από τις παραπομπές από διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπονται από ένα πλοίο-στόχο.

Η ικανότητα να κυνηγήσει ένα υποβρύχιο εν καταδύσει ή όπως πλέει σε ρηχά νερά κρίθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Ιαπωνία. Χρησιμοποιώντας το σύστημα επεξεργασίας ακουστικών υψηλής απόδοσης, το οποίο έχει βελτιωμένη ικανότητα επεξεργασίας σήματος σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα, το P-1 είναι σε θέση να παρακολουθεί τα σύγχρονα, σχεδόν αθόρυβα, υποβρύχια υψηλής απόδοσης. Το υψηλής απόδοσης ραντάρ και τα προηγμένα συστήματα IR / ΕΟ είναι απαραίτητα για την ανίχνευση μικροσποπικοποιημένων περισκοπίων στην επιφάνεια του ωκεανού.

Το Ρ-1 έχει μια σχετικά υψηλή ταχύτητα κατά την πτήση προκειμένου να επιτευχθεί η διενέργεια των αποστολών μακριά από την ακτή. Αν η άφιξή τους στην περιοχή ενδιαφέροντος καθυστερήσει μετά την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με κάποιο εχθρικό υποβρύχιο (-α), η περιοχή αναζήτησης (AOΡ) θα αυξηθεί, μειώνοντας την πιθανότητα ανίχνευσης. Ως εκ τούτου, το P-1 έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα υψηλής ταχύτητας για να φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος στο μικρότερο χρονικό διάστημα από ό, τι το ελικοφόρο P-3C που αντικαθιστά. Ωστόσο, το P-1 μπορεί επίσης να αναπτύξει χαμηλές ταχύτητες για αυξημένη αυτονομία (χαμηλή κατανάλωση καυσίμου), η οποία είναι απαραίτητη για τους τακτικούς ελιγμούς στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Οι επιδόσεεις P-1 σε υψηλό υψόμετρο παρουσιάζονται βελτιωμένες από εκείνες του P-3C, προκειμένου να επιτρέπεται η διέλευση πάνω από τις περιοχές ενδιαφέροντος σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το μεγάλο υψόμετρο αυξάνει επίσης την κάλυψη του μεγάλης εμβέλειας ραντάρ έρευνας. Το Ρ-1 παρουσιάζει ικανότητα χαμηλής πτήσης παρόμοια με εκείνο του P-3C για την ακριβή βολή μιας τορπίλης αλλά και για τις σημαδούρες.

Το P-1 σχεδιάστηκε για να έχει ικανότητα επιβίωσης κατά την διάρκεια εχθρικών πυρών. Έχει επίσης τη δυνατότητα αυτοπροστασίας από πυραύλους εδάφους-αέρος από εχθρικά πλοία ή υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των κινητών πυραύλων εδάφους-αέρος από μικρά άγνωστα ταχύπλοα. Οι συσκευές ανίχνευσης και προειδοποίησης από εχθρικούς πυραύλους απευθύνουν τις προειδοποιήσεις στο πλήρωμα. Το P-1 έχει πυραυλικά αντίμετρα, όπως τσαφ (ηλεκτρονικά αντίμετρα) και θερμοβολίδες (υπέρυθρα αντίμετρα), καθώς και καλή απόδοση πτήσης και ευελιξίας σε συνδυασμό με μια δομική αντοχή που είναι αρκετή για να επιτρέψει ξαφνικούς ή βίαιους ελιγμούς αποφυγής. Το P-1 είναι βαμμένο σε χρώμα χαμηλή ορατότητας, μειώνοντας την πιθανότητα οπτικής ανίχνευσης και η υπέρυθρη υπογραφή του έχει μειωθεί, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθησή του από πυραύλους. Ειδικά ενισχυμένες δεξαμενές καυσίμων συμβάλλουν επίσης στην επιβίωσης του αεροσκάφους από τις πυραυλικές επιθέσεις.

Το Ρ-1 φέρει μια ποικιλία από όπλα υψηλής απόδοσης κατά ένα πλήθος απειλών, δίνοντας στο αεροσκάφος την ικανότητα επιτυχούς ανταπόκρισης στις απειλές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης θανατηφόρας βίας, αν χρειαστεί. Είναι σε θέση να εκτοξεύει πυραύλους Maverick, που παράσχουν ακριβή δυνατότητα εντοπισμού στόχου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ακόμη και κατά μικρών και κινούμενων στόχων. Το P-1 είναι επίσης εξοπλισμένο με μη θανατηφόρα αλλά εύκολα αναγνωρίσιμα όπλα που χρησιμοποιούνται για την προειδοποίηση αγνώστων πλοίων που εκτελούν ύποπτες ή παράνομες κινήσεις. Οι υπολογιστές επί του P-1 του δίνουν επίσης μια περίπλοκη ικανότητα επιλεκτικής επίθεσης, με την οποία επιλέγει τις πιο σοβαρές απειλές μεταξύ των πολλαπλών στόχων που πλησιάζει.

Το P-1 είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον αεροσκάφος, παρά την υψηλή απόδοσή του. Τα επίπεδα θορύβου που παράγονται κατά την πτήση είναι μικρότερα από εκείνα του P-3C και το αεροσκάφος συμμορφώνεται πλήρως με την τελευταία λέξη από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτική Αεροπορία (ICAO) - τους κανονισμούς για τις εκπομπές (μη ανεκτών) θορύβων. Οι τέσσερις στροβιλοκινητήρες διπλής ροής IHI Corporation F7-10 είναι το αποτέλεσμα μιας ποικιλίας τεχνολογιών που επιδιώκουν την φιλικότητα προς το περιβάλλον μέσω των τεχνολογιών περί της αποδοτικότητας των καυσίμων και της μείωσης του θορύβου.

Εν ολίγοις, το P-1 είναι εξοπλισμένο με συστήματα τα οποία καθιστούν το αεροσκάφος πολύ ικανό και κατάλληλο για το ρόλο του ως αναπόσπαστο μέρος της ναυτικής άμυνας της Ιαπωνίας και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τρεις αρχές για τη μεταβίβαση του αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, προσαρμοσμένες νομικώς στις 1 Απριλίου 2014, το αεροσκάφος θα μπορούσε να αποδειχθεί μια γόνιμη πηγή της διεθνούς αμυντικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αναπτύξει το δικό της MPA προσαρμοσμένο στις δικές της απαιτήσεις, στέκεται ως μια έντονη αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων ναυτιλιακών εθνών που επιθυμούν να επιλέξουν μεταξύ μερικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών λιχουδιών. Δεδομένου ότι το Ρ1 εισέρχεται σε υπηρεσία, η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα αναμένεται για το 2015, πολλές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο θα το παρακολουθούν με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

defence news

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top