0

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα στρατιωτικά επιτελεία, η συμπεριφορά των Ιταλών που διαχειρίζονται την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών του πλοίου «Norman Atlantic», αφού άγνωστο γιατί, αδιαφορούν σχεδόν για την ελληνική συνεισφορά σε εναέρια μέσα, αφήνοντάς τα να περιμένουν με τις μηχανές αναμμένες, ενώ ο κόσμος στο πλοίο χρειάζεται βοήθεια…

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει διαθέσει στις ιταλικές αρχές δύο ελικόπτερα τύπου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στην επιχείρηση και άλλα δύο τύπου Sikorsky S-70 «Aegean Hawk».

Έχει περάσει σχεδόν μία ώρα από τη στιγμή που έχουν διατεθεί στις ιταλικές αρχές και παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι του συντονιστικού κέντρου δεν τους αναθέτουν αποστολές. Σε μια μάλιστα περίπτωση, ένα Super Puma εξήντλησε το καύσιμό του και λίγο πριν αποχωρήσει για ανεφοδιασμό, πρόλαβε να πραγματοποιήσει μία μόνο διάσωση.

Οι ιταλικές αρχές είναι σαφές ότι οφείλουν κάποιες εξηγήσεις, ενώ το θέμα πιθανότατα θα τεθεί και στις συχνές συνομιλίες ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δυο χωρών, Αντώνη Σαμαρά και Ματέο Ρέντζι.

Οι εξηγήσεις είναι αφενός η απειρία των χειριστών της κρίσης από ιταλικής πλευράς, ίσως και η δυσχέρεια στην επικοινωνία στην αγγλική γλώσσα και αφετέρου κάποιος λόγος που υπαγορεύει τη σχεδόν αποκλειστική διεκπεραίωση της επιχείρησης από ιταλικά μέσα.

Επ’ αυτού να παρατηρήσουμε, ότι η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία, αλλά και ότι η άμεση ανάθεση του συντονισμού της επιχείρησης στους Ιταλούς, αποτελεί σαφέστατη παραδοχή ότι είχαν την αρμοδιότητα για τα θέματα έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.
defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top