0

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου για τις σχέσεις με τους δανειστές της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης», δήλωσε ο Σόιμπλε στον γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

«Έπειτα θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια αλλά χρειάζεται την υποστήριξη στις αγορές, επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε ο Σόιμπλε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ζήτημα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

Χαρ. Τρικούπη: «Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα μέτρα»

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και πολυεπίπεδη αλλά θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων», τονίζουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ενώ προσθέτουν πως «κάποιοι σκοπίμως εκλαμβάνουν ως δήθεν νέα μέτρα τις ισχύουσες προ πολλού ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σταδιακά σε σχέση πχ με το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων ή την οργάνωση του Ασφαλιστικού συστήματος».

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει, όπως αναφέρουν, σε σχέση με τους συντελεστές του ΦΠΑ, σημειώνουν ότι «θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες».

Οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η δυσκολία στη διαπραγμάτευση υπάρχει για τρεις λόγους. Πρώτον, «γιατί αυτή δεν αφορά μόνο την τρέχουσα, τελευταία αξιολόγηση της τρόικα στο πλαίσιο του προγράμματος που λήγει, αλλά και το νέο καθεστώς, την αλλαγή σελίδας, χωρίς νέο δάνειο και μνημόνιο, αλλά με θώρακα προστασίας έναντι των αγορών».

Δεύτερον, «γιατί το ΔΝΤ θέλει να καταστήσει σαφή την επιθυμία του να μετέχει στις διαδικασίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».

Τρίτον, «γιατί η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, οι κραυγές που αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας (όχι απλά της κυβέρνησης), έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση».

«Εις πείσμα όλων αυτών», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία αλλαγής σελίδας, ενώ η αντιπολίτευση θα εξακολουθήσει να προσεύχεται για τη παραμονή στο μνημόνιο και την τρόικα».

mignatiou

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top