0

Ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Άραξου, θα μεταβούν στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» στην οποία συμμετέχουν μοίρες από τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που απεικονίζεται στο έμβλημα τους ο τίγρης (εξ ου και η ονομασία της άσκησης, «συνάντηση τίγρεων»).

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s, η εν λόγω άσκηση «Tiger Meet» θα διεξαχθεί από 4 έως 15 Μαΐου 2015 στην αεροπορική βάση της Konya (Ικόνιο) όπου βρίσκεται το γνωστό, και από τη διεξαγωγή των ασκήσεων «Anatolian Eagle» πεδίο ασκήσεων και ηλεκτρονικού πολέμου.

Στην «Tiger Meet» αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα 100 μαχητικά από 11 χώρες – μέλη του NATO συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Κατά τον ΙHS Jane’s, η ελληνική συμμετοχή στην «Tiger Meet» θεωρείται ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Στην πράξη βέβαια με το κρεσέντο της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας που βιώνει την παρούσα περίοδο η χώρα μας, η ελληνική συμμετοχή πιθανότατα θα αποτελέσει μίας πρώτης τάξης ευκαιρία στους Έλληνες πιλότους να αποδείξουν στους οικοδεσπότες και τους υπόλοιπους φίλους και συμμάχους (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ποιος είναι ο κυρίαρχος στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου…

Πάντα φυσικά στα πλαίσια της συμπεριφοράς καλής φιλοξενίας και συμμαχίας! Είναι βέβαιο ότι ισχυρή κριτική θα ασκηθεί για την απόφαση αυτή καθαυτή της αποστολής των ελληνικών μαχητικών στην Τουρκία. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό οφείλει να απαντήσει αρχικά στο ίδιο ερώτημα διατυπωμένο ακριβώς ανάποδα: Ποιο θα ήταν το κόστος για την ελληνική πλευρά, σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό, επικοινωνιακό κ.λπ. εάν η απάντηση ήταν εξ αρχής αρνητική.


defence point 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top