0

Το F-22 θεωρείται το καλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF), το αεροσκάφος θα έχει πρόβλημα να πλήξει εχθρικά αεροσκάφη με τα κατευθυνόμενα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει, αφού ο αντίπαλος είναι σε θέση να εξουδετερώσει, μέσω παρεμβολών, το ραντάρ του.

Του Dave Majumdar
ΠΗΓΗ: the daily beast /defence point

Το ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας καθώς η ένταση με τη Ρωσία αυξάνει. Αμερικανός αξιωματούχος με εμπειρία στο πρόγραμμα του F-22 δήλωσε πως αν και το αεροσκάφος είναι αθέατο, πιθανόν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στοχοποίησης ενός αντιπάλου αεροσκάφους, λόγω ηλεκτρονικής επίθεσης, ώστε δεν θα είναι ικανό να το καταρρίψει.

Το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Κινέζοι, έχουν αναπτύξει προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τα αμερικανικά ραντάρ, περιλαμβανομένων και αυτών των βλημάτων AIM-120 AMRAAM, τα οποία αποτελούν και το βασικό όπλο του F-22, αλλά και του F-35, καθώς και των παλαιότερης τεχνολογίας αμερικανικών μαχητικών. Τα βλήματα αυτά επίσης μπορεί, στο εγγύς μέλλον να υπερκεραστούν από τα νέα, αντίστοιχα, υπό εξέλιξη ρωσικά Κ-100.

Ένα σημαντικό σφάλμα των Αμερικανών είναι ότι σχεδιάζουν και παράγουν νέα μαχητικά, χωρίς παράλληλα να σχεδιάζουν και να παράγουν νέα όπλα για τα μαχητικά αυτά. Αμερικανοί ειδικοί δηλώνουν πως, προφανώς, κάποια από τα αμερικανικά βλήματα θα φτάσουν στον στόχο τους. Αλλά το ερώτημα είναι πόσα.

Το F-22 μεταφέρει μέχρι έξι AMRAAM. Το F-35 τέσσερις. Αν λοιπόν χρειάζεται να καταναλώσει τρία βλήματα για κάθε στόχο, τότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Οι Αμερικανοί, σε πρώτη φάση σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την επέκταση της ακτίνας δράσης του βλήματος καθοδήγησης υπερύθρων AIM-9X.

Το βλήμα αυτό δεν διαθέτει ραντάρ και άρα δεν μπορεί να εξουδετερωθεί με ηλεκτρονικές παρεμβολές. Ωστόσο, το βεληνεκές ακόμα και της νέας έκδοσης, δεν θα προσεγγίσει καν αυτή του AMRAAM.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top