0

Κλίμα Ψυχρού Πολέμου έκανε την εμφάνισή του και στα ανοιχτά των βρετανικών – σκωτσέζικων εν προκειμένω – υδάτων στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, καθώς στην περιοχή φέρεται να αναδύθηκε σε βάθος περισκοπίου αγνώστου ταυτότητας υποβρύχιο, με αποτέλεσμα οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται και πληροφορίες που δημοσίευσε το εξειδικευμένο περιοδικό Aviation Week, σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση, στην περιοχή έσπευσαν και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια συνδρομής των βρετανικών δυνάμεων να εντοπίσουν το υποβρύχιο, κάτι που παραδέχθηκε με ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα αεροσκάφη που εστάλησαν ήταν γαλλικά, καναδέζικα και αμερικανικά. Το άγνωστο υποβρύχιο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο «διάδρομο» που χρησιμοποιούν τα βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια που ελλιμενίζονται στον ναύσταθμο του Faslane, την «καρδιά» της βρετανικής πυρηνικής αποτροπής, αφού τα υποβρύχια αυτά εξασφαλίζουν τη βεβαιότητα ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος (λόγω δυσκολίας εντοπισμού και αιφνιδιαστικής εξουδετέρωσης των υποβρυχίων) στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους πυραύλους Trident.

Τα αεροσκάφη εξυπηρετούνταν από τη βάση της RAF (Royal Air Force), της βρετανικής βασιλικής Αεροπορίας δηλαδή, στο Lossiemouth. Στο συγκεκριμένο σημείο προκύπτει σαφώς ένα ζήτημα με την απόφαση εγκατάλειψης του προγράμματος σύγχρονων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Nimrod, στο πλαίσιο των περικοπών που επέβαλε η αμυντική αναθεώρηση του 2010.

Το περιστατικό θυμίζει παρόμοιο με [φερόμενο ως] ρωσικό υποβρύχιο που εντοπίστηκε στη Σουηδία με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως βέβαια αναμενόταν, η Ρωσία είχε αρνηθεί τα πάντα. Προφανώς, το σημείο εντοπισμού του υποβρυχίου, μάλλον αναδεικνύει τη Ρωσία ως υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο «εισβολέα» και στην περίπτωση της Βρετανίας, αν και δεν έχει διευκρινιστεί εάν το υποβρύχιο είχε παραβιάσει τα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Η δραστηριότητα των ρωσικών ναυτικών – εκτός των αεροπορικών – δυνάμεων έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία.
defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top