0

- H Kομισιόν θεωρεί την ματαίωση της κατασκευής αφορμή για να εξασφαλίσει δικές της ενεργειακές προμήθειες

- Στα "Τάρταρα" οι μετοχές μιας γερμανικής και μιας ιταλικής εταιρείας που είχαν συμβόλαιο για τον αγωγό

- Οι Βρυξέλλες απείλησαν με κυρώσεις τις επτά χώρες που ενέχονται στο πρόγραμμα μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

- Η Βουλγαρία κατακρίνει για την ματαίωση του South Stream τόσο τη Μόσχα όσο και τις Βρυξέλλες

Η εγκατάλειψη από τη Ρωσία του σχεδίου για τον αγωγό αερίου South Stream επιβεβαιώνει την ανάγκη για την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές των προμηθειών της, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τον South Stream και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίσθηκε επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των πηγών των προμηθειών της", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την επομένη της ανακοίνωσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται.

"Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η ΕΕ μια Ένωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών", ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς.
Στο μεταξύ, οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν σήμερα μεγάλη πτώση.

Οι μετοχές της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Η Salgitter είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού.

Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, στην Άγκυρα πως, εξαιτίας της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ρωσία βρίσκεται σε αδυναμία να συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάσθηκε για να παρακαμφθεί η Ουκρανία.

Ιδιωτική πρωτοβουλία των ομίλων Gazprom της Ρωσίας και ENI της Ιταλίας και κόστους 16 δισεκ. ευρώ, ο South Stream, οι εργασίες για τον οποίο άρχισαν επισήμως το Δεκέμβριο του 2012, επρόκειτο να συνδέσει σε μήκος 3.600 χιλιομέτρων τη Ρωσία με τη Βουλγαρία περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, για να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τη δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Επρόκειτο να έχει δυνατότητα 63 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, δηλαδή όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Gazprom τον αυστηρό σεβασμό των κανόνων της ΕΕ, κυρίως να επιτραπεί η πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, και μπλόκαρε το πρόγραμμα ελλείψει συμφωνίας από τη ρωσική πλευρά. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με κυρώσεις τα επτά κράτη μέλη τους που ενέχονται στο πρόγραμμα, αν άρχιζαν τις εργασίες.

Η Βουλγαρία, την οποία κατηγόρησε ο πρόεδρος Πούτιν για να εξηγήσει την εγκατάλειψη του προγράμματος του South Stream, απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα και ο βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη εξίσου στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.

"Είναι σαφές σε όλους ότι ο South Stream δεν είναι ένα ειδικά ρωσοβουλγαρικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ (...). Οι αποφάσεις βρίσκονται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας και της ΕΕ", δήλωσε προς δημοσιογράφους ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.

"Πιστεύω πως ουδείς στην ΕΕ δεν θα πει 'όχι' στο σχέδιο South Stream αν η Ρωσία ευθυγραμμισθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία", πρόσθεσε.

"O South Stream είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ΕΕ παρά μόνο αν γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία", υπογράμμισε ο Πλεβνέλιεφ. Όμως "στο στάδιο αυτό, η Ρωσία δεν έχει δείξει ότι θέλει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία", πρόσθεσε.

Ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας Μπόζινταρ Λουκάρσκι δήλωσε πάντως σήμερα πως "το σχέδιο δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε την επίσημη απόφαση της Ρωσίας", καθώς η απόφαση του προέδρου Πούτιν δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη Σόφια.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως ο ρώσος πρόεδρος επιχειρεί μια μπλόφα. "Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του Πούτιν και της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ και στη Βουλγαρία. Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει τον South Stream", δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

ΑΠΕ ΜΠΕ
newsit

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top