0

Ένα νέο παράγωγο του διακλαδικού μαχητικού Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter μπορεί να αντικαταστήσει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) τα μαχητικά F-22 Raptor, Boeing F-15C Eagle και F/A-18E/F Super Hornet. Ωστόσο, η ιδέα της αντικατάστασης του υψηλά ιπτάμενου και γρήγορου F-22 Raptor με το πιο αργό και λιγότερο ευέλικτο F-35 δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από πολλούς μέσα στην Πολεμική Αεροπορία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το F-35 θα εκπληρώσει τις αποστολές αεροπορικής κυριαρχίας στο μέλλον», δήλωσε ένας υπάλληλος του κλάδου στο NationalInterest. «Ειδικά με περισσότερα εσωτερικά βλήματα αέρος-αέρος, και ίσως έναν νέο κινητήρα».

Τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) έχουν ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες για την ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων (Αnalysis of Αlternatives - AoA) για την έκτη γενιά αυτών των αεροσκαφών.

Η προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ονομάζεται FX, έχει ως στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του στόλου των μαχητικών αεροπορικής κυριαρχίας. Η Πολεμική Αεροπορία ελπίζει να εισέλθει σε μια φάση ανάπτυξης της τεχνολογίας το 2018.

Όπως γνωρίζετε, στις 9 Σεπτεμβρίου η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων (Navair) κάλεσε τις εταιρείες να συμμετάσχουν στις συναντήσεις πριν από την έναρξη της διαδικασίας AoA το επόμενο έτος. Η Navair είπε ότι η πρόσκληση είναι μια προσθήκη στην αίτηση παροχής πληροφοριών (RFI) που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012 για την απαίτηση F/A-XX για να αντικαταστήσει το F/A-18E/F Super Hornet στο 2030.

Το Ναυτικό έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης των F/A-18E/F Super Hornet (και EA-18G Growler) στις 13 Απριλίου 2012, όπως εξέδωσε μια αίτηση παροχής πληροφοριών RFI αναζητώντας βιομηχανικές έννοιες για το μαχητικό F/A-XX.

Η αίτηση παροχής πληροφοριών περιγράφει το μελλοντικό μαχητικό ως «συμπληρωματικό» της παραλλαγής αεροπλανοφόρου F-35C, το οποίο σχεδιάζει να κηρύξει σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2018, και μια μη επανδρωμένη πλατφόρμα, όπως οραματίζεται την προσπάθεια Uclass (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike).

Η αίτηση καθορίζει ένα μαχητικό πολλαπλού ρόλου ικανό να λειτουργεί από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz και Ford, σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται «in an anti-access/area denied». Ο αεροπορικός πόλεμος και ο πόλεμος επιφανείας θα είναι οι πρωταρχικές αποστολές, αλλά οι έννοιες πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για τακτική αναγνώριση, επιτήρηση και πρόσκτηση στόχου (RSTA) και τον ρόλο της εναέριας ηλεκτρονικής επίθεσης (AEA),

Νωρίτερα πηγές του Ναυτικού δήλωσαν ότι το F/A-XX δεν προορίζεται ως «υψηλού κινδύνου» λύση για τα συνεχιζόμενα προβλήματα με το πρόγραμμα F-35, ούτε είναι να καθιστήσει μελλοντικά το JSF περιττό. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το Super Hornet θα είναι κοντά 20 έτη μεγαλύτερο από τα πρώτα επιχειρησιακά F-35.

Η προσθήκη RFI αναφέρει ότι οι τεχνικές συναντήσεις θα επικεντρωθούν σε πολλούς τομείς, ένας εκ των οποίων είναι «η τροποποίηση των υφιστάμενων πλατφορμών». Μεταξύ άλλων εναλλακτικών, θα είναι η αρχή για ένα νέο αεροσκάφος, το οποίο συνιστάται για τα συστήματα αποστολής και ηλεκτρονικά συστήματα του μέλλοντος.

Έτσι, όπως το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία αναζητούν μεταξύ πολλών πιθανών επιλογών για την αντικατάσταση των αεροσκαφών τους, και ιδίως τον εκσυγχρονισμό των τρέχοντων εκδόσεων, ένας από τους σημαντικότερους διεκδικητές για να αντικαταστήσει τα F-22, F-15 και F/A-18E/F είναι πράγματι ένα ιδιαίτερα τροποποιημένο F-35.

«Θα είναι πιθανώς μια από τις εναλλακτικές λύσεις στην ανάλυση των εναλλακτικών επιλογών», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό επίσης θα εξετάσει την πιθανότητα από ένα ιδιαίτερα τροποποιημένο F-35 που να ταιριάζει με την απαίτηση του F/A-XX του, επιβεβαιώθηκε από υπαλλήλους της υπηρεσίας. «Είναι για μας ρουτίνα να δούμε αν τα υπάρχοντα συστήματα ή τροποποιήσεις σε υπάρχοντα συστήματα μπορούν να εκπληρώσουν τα κενά μας». Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι μια άλλη εναλλακτική λύση θα είναι να τροποποιήσει και να αναβαθμίσει τον στόλο των 186 F-22 Raptor.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας είναι σχεδόν βέβαιοι ότι αν και η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό θα κινηθούν για ξεχωριστές πλατφόρμες για την αντικατάσταση του γερασμένου στόλου τους, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η δημοσιονομική πραγματικότητα θα αναγκάσει τις δύο υπηρεσίες να αναπτύξουν μια κοινή πλατφόρμα.

Δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν αναμένεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα κατά τα επόμενα χρόνια, όταν οι τεχνολογίες για το F/A-XX και FX θα πρέπει να αναπτυχθούν, μια προηγμένη έκδοση του F-35 θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή. «Ειδικά όταν είναι φορτωμένο με την επόμενη γενιά βλημάτων αέρος-αέρος και άλλες τεχνολογίες».

Το Πολεμικό Ναυτικό, δεδομένων των περιορισμών των αεροπλανοφόρων και την αυξημένη ευπάθεια τους σε βλήματα κατά-πλοίων και βαλλιστικούς πυραύλους, ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει την αποστολή της αεροπορικής υπεροχής στο υψηλό φάσμα στην Πολεμική Αεροπορία.

Αναμφισβήτητα, η υπηρεσία ήδη εγκατέλειψε σταδιακά αυτόν τον ρόλο με την απόσυρση του στόλου των μαχητικών Grumman F-14 Tomcat και την ακύρωση του προγράμματος Α/FX κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να χρειαστεί να μείνει ικανοποιημένο με την παραχώρηση της αποστολής της αεροπορικής κυριαρχίας στην Πολεμική Αεροπορία, λόγω των γεωμετρικών περιορισμών των κινητών αεροπορικών βάσεών του», είπε ο αξιωματούχος της βιομηχανίας.

Ένας αξιωματούχος της Lockheed Martin δεν παρείχε καμία πληροφορία σχετικά με τα προηγμένα παράγωγα του F-35, αλλά αναγνώρισε ότι τέτοια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι με την προοπτική της αντικατάστασης του Raptor ή του F-15 από το F-35. Σύμφωνα με ορισμένους, είναι αδύνατο για το F-35 να ταιριάζει, και ακόμη λιγότερο αντικαταστήσει το F-22, ειδικά στις αποστολές αεροπορικής κυριαρχίας και SEAD / DEAD [καταστολή της εχθρικής αεράμυνας / καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας]. «Δεν έχει την απόδοση, δεν έχει το ωφέλιμο φορτίο, δεν έχει το stealth», λένε οι πιλότοι.

Ένας άλλος πολύ έμπειρος πιλότος μαχητικού F-22 ήταν εξίσου απογοητευμένος με την προοπτική της αντικατάστασης του F-22 από ένα νέο προηγμένο παράγωγο του F-35, έστω και αν η νέα παραλλαγή είναι εξοπλισμένη με έναν προηγμένο κινητήρα με μεταβλητό κύκλο λειτουργίας. «Αυτό θα ήταν μια πραγματικά κακή ιδέα, εκτός αν στην τελική υπάρξει αρκετή ώθηση με δύο κινητήρες, αλλά έχουμε θέσει για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας μας σε εξάρτηση από το F-35, οπότε θα πρέπει να τo αγαπάς ... », είπε ο πιλότος.

defence news

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top