0

Προκειμένου να υπερβεί τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Αυστραλία για το μέλλον της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας στην περίπτωση που επιλεγεί ιαπωνική σχεδίαση για το πρόγραμμα του νέου υποβρυχίου, η Ιαπωνία φέρεται, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, να προτείνει την από κοινού κατασκευή των νέων υποβρυχίων.

Σύμφωνα με την πρόταση το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας θα συνεργαστεί με την Αυστραλία στην ανάπτυξη ειδικού χάλυβα και άλλων υλικών για τα νέα υποβρύχια (που θα αποτελούν εξέλιξη του εικονιζόμενου στη συνημμένη φωτογραφία τύπου Soryu), ενώ το Τόκυο θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής στη διαδικασία τελικής συναρμολόγησης.

Κατά τα δημοσιεύματα η καταρχήν αντίδραση της Αυστραλίας είναι θετική και εκτιμάται ότι η σχετική συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015. Φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας στην τελική επιλογή θα είναι το κόστος… Εκτιμάται, ότι η απευθείας προμήθεια των υποβρυχίων από την Ιαπωνία θα έχει κόστος μειωμένο κατά 50% από αυτό που θα απαιτήσει η ναυπήγηση τους στην Αυστραλία.

Από την άλλη πλευρά παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της αυστραλιανής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι αξιοθρήνητες (κατά τον Αυστραλό πρωθυπουργό δεν θα της εμπιστευόταν ούτε τη ναυπήγηση… κανό!), τυχόν αποκλεισμός της από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη μελλοντική της πορεία αλλά και άλλων συνεργαζόμενων τομέων της βιομηχανίας.defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top