1

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Χαστούκι στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τις προκλήσεις, τις εντάσεις και τις απειλές χρήσης στρατιωτικών μέσων για το Φυσικό Αέριο στην Αν Μεσόγειο και την Κύπρο αποτελεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να παγώσει την παράδοση δύο μεταχειρισμένων φρεγατών της κλάσης O.H.Perry στο τουρκικό Ναυτικό

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου ενέκριναν την «Ναυτική Πράξη Μεταφοράς»που αφορά την έγκριση μεταβίβασης έξι φρεγατών στο Μεξικό και την Ταϊβάν, αλλά όχι στην Τουρκία- επαναλαμβάνοντας με ακόμα πιο πολύ έμφαση καθώς ήταν η 2η φορά απόφαση περασμένου έτους για το μπλοκάρισμα της μεταφοράς των συγκεκριμένων πλοίων στην στην Τουρκία. Ενέργεια που δείχνει και σε αυτή την φάση την θέληση των ΗΠΑ, αν και θα έπρεπε να πάρει πολύ πιο καθαρή μορφή κατά της πειρατείας που ασκεί σήμερα η Άγκυρα στην περιοχή. Η αντίδραση της Άγκυρας -καθώς το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας και στον τουρκικό τύπο - είναι αρχικά αμήχανη.

Το υποβαθμίζει η Άγκυρα

Από μέλη του λόμπυ της επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η σημασία των φρεγατών για τον στόλο της χώρας λέγoντας ότι τις ήθελαν μόνο για ...ανταλλακτικά αφού είναι ...φτωχές σε εξοπλισμό, όταν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα δηλωνόταν επισήμως ότι τις θέλουν για ενεργό υπηρεσία αρχικά και μετά για ...κανιβαλισμό (έχουν και άλλες τέτοιες). Χθες επίσης δια της Daily Sabah υπήρξε έμμεση απειλή ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ, καθώς αναφέρθηκε ότι η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως μια ενέργεια που θα οδηγήσει την Τουρκία να σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει σε νέες αγορές όπλων...

Στην αρχική έκδοση της πράξης το 2012 περί «Ναυτικής Πράξη Μεταφοράς» η Τουρκία επρόκειτο να λάβει δύο φρεγάτες κλάσης Oliver Hazard Perry τις USS Halyburton (FFG–40) και USS Thach (FFG–43)οι οποίες θα παροπλιστούν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.Στην εισήγηση αυτή - που είχε ξαναμπλοκαριστεί με συντονισμένη δράση των ελληνικού, εβραϊκού και αρμενικού λόμπυ αλλά και άλλων ομάδων πίεσης στην Ουάσιγκτον, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου επικαλέστηκαν, όπως στο παρελθόν, αντιρρήσεις ως προς τη μεταφορά των αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία, κυρίως επικαλούμενοι τις τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο στην Μεσόγειο.

''Πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε μακριά την αποστολή ισχυρών πολεμικών πλοίων στην Τουρκία, και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση της Άγκυρας να λάβει μια λιγότερο πολεμική προσέγγιση με τους γείτονές της'', δήλωσε το μέλος του κογκρέσου κ. Eliot Engel.

Η αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας και ιδιαίτερα η ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο, επί των ενεργειακών πηγών αλλά και οι απειλές εναντίον αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή που εμπλέκονται στις έρευνες, τονίστηκαν από τους γερουσιαστές που μίλησαν.

''Η Τουρκία είχε απειλήσει πρόσφατα τις νόμιμες ελληνοκυπριακές και ισραηλινές προσπάθειες για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Η Άγκυρα έχει ενισχύσει την τουρκική ένοπλη ναυτική παρουσία της γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, προσπαθώντας να ακυρώσει την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών εξερεύνησης της ενέργειας τους'', δήλωσε ο κ. Brad Sherman.

Το ελληνικό λόμπυ

Η αμερικανική Γερουσία είχε μπλοκάρει την παραχώρηση στην Τουρκία των δύο φρεγατών κλάσης «O. H.Perry», και το 2013, παρόλο που σε πρώτο επίπεδο η δωρεάν παραχώρησή τους είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Για να σταματήσει η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας (HR 6649) είχε ενεργοποιηθεί και το ελληνοαμερικανικό λόμπι (Hellenic American Leadership Council -HALC).

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι κυπριακές επιρροές- όπως και το εβραϊκό και αρμενικό λόμπυ όπως προαναφέραμε.. Και τότε η τουρκική απειλή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου συμμετέχει και αμερικανικών συμφερόντων εταιρία - ίδια και στα ύδατα του Ισραήλ- αναδείχθηκε εκτενώς. Τοτε όπως είχαμε αναφεερει οι γερουσιαστές Τζ. Σαρμπάνης (John Sarbanes MA-03) , Γκ. Μπιλιαράκης (Gus Bilirakis FL-12), Φ. Ένγκελ (Eliot Engel Νέα Υόρκη-17) και (Brad Sherman CA-30) :έκαναν πολύ καλές και πειστικές ομιλίες-παρεμβάσεις.

Το ελληνοαμερικανικό λόμπι που πήρε δημόσια θέση ζητώντας από τους ψηφοφόρους να γράψουν σχετικά στους βουλευτές και γερουσιαστές, κάτι που φαίνεται έγινε μαζικά.onalert

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top