Μ48Α5 MOLF εκσυγχρονισμός ή απόσυρση;


Πρόταση αναβάθμισης των Μ48Α5 MOLF

Τα άρματα Μ48Α5 βγήκε σε παραγωγή το 1975 και αποκτήθηκε στα πλαίσια της αμερικανικής βοήθειας μεγάλο αριθμός του τύπου. Το 1990 ο ΕΣ αποφάσισε να αναβαθμίσει 400 Μ48Α5 με το σύστημα MOLF (Modular Laser Fire Control System). Ο πυρήνας του MOLF είναι το Σύστημα Ελέγχου Πυρός EMES-18 το οποίο αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες του άρματος.
Περιλαμβάνει αποστασιομετρητή λέιζερ, διόπτρα σκόπευσης θερμικής απεικόνισης, σύστημα σταθεροποίησης του πυροβόλου και υπολογιστή βαλλιστικής.
Το άρμα μπορεί να βάλει σταθερό ή κινούμενο εναντίον σταθερού ή κινούμενου στόχου κάτω από όλες τις συνθήκες ημέρα και νύκτα με πολύ μεγάλη πιθανότητα πρώτου πλήγματος ακόμα και υπό κλίση στο έδαφος.
Πολλά από τα ηλεκτρονικά του έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα και είναι κατά 80% ίδια με το σύστημα MOLF στα Leopard 1A5.
Προφανώς υπάρχει μεγάλο στοκ ανταλλακτικών από παλιότερα άρματα που αποσύρθηκαν και έτσι η συντήρηση του δεν είναι δύσκολή.

φωτο: www.ellinikos-stratos.com

Το Μ48Α5 MOLF είναι εξοπλισμένο με το ραβδωτό πυροβόλο Μ68Α1 των 105 χιλ. και μπορεί έτσι να αξιοποιήσει το μεγάλο απόθεμα και ποικιλία των αντίστοιχων πυρομαχικών του ΕΣ.
Το πυροβόλο μπορεί να ανυψωθεί -9/+19 μοίρες και εσωτερικά μεταφέρονται 54 βλήματα.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από ένα συζυγές πυροβόλο γενικής χρήσης Μ-73 των 7.62 χιλ. και ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο Μ2ΗΒ των 12.7 χιλ. στο πύργο.
Το άρμα τροφοδοτείται από diesel κινητήρα AVDS-1790-2D των 750 ίππων και διαθέτει σύστημα μετάδοσης κίνησης CD-850-6A.
Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 48.2 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 462 χλμ. Αναμφίβολα το Μ48Α5 MOLF δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αρματομαχίες με τουρκικά άρματα μάχης τρίτης γενιάς Leopard 2A4 και Altay.
Έχει μεταφερθεί στα νησιά του Αιγαίου για να υποστηρίξει την άμυνα του Πεζικού.

Τι προτείνουμε..

Δεν συμφωνούμε με όσους υποστηρίζουν ότι τα άρματα πρέπει να αποσυρθούν λόγω ηλικίας και δεν συμφέρει κανένας εκσυγχρονισμός τους.
Η συντήρηση του Μ48Α5 MOLF κοστίζει φτηνότερα από άλλων αρμάτων του ΕΣ και αν πλέον είναι παρωχημένα για αρματομαχίες δεν σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλα για ελαφρά άρματα.
Το αντίστοιχο άρμα στην Ανατολή είναι το Τ-55 που έχει το ρεκόρ μεγαλύτερη παραγωγής στον κόσμο λόγω της απλότητας στη κατασκευή του και την αξιοπιστία του σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ο αντικαταστάτης των Μ48Α5 δεν θα είναι το Μ1Α1 αλλά ένα ΤΟΜΑ σε διαμόρφωση ελαφρού άρματος με πύργο πυροβόλου 105 χιλ. ή 120 χιλ.
Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου είναι περισσότερο από αρκετά εναντίον αποβατικών.

Το μεγάλο μειονέκτημα του Μ48Α5MOLF όπως και του Leopard 1A5 είναι η ελαφριά θωράκιση. Η εμπρόσθια θωράκιση δεν ξεπερνά τα 120 χιλ. ατσαλιού RHA, στα πλαϊνά είναι από 51-76 χιλ. ατσαλιού RHA και τα υπόλοιπα μέρη από 12-44 χιλ. ατσαλιού RHA.
Αυτό σημαίνει ότι το άρμα δεν μπορεί να επιβιώσει από αεροπορικές βόμβες-περιλήπτες βομβιδίων που θα πλήξουν την οροφή του, ελαφρά αντιαρματικά όπλα (RPG-7V, LAW, ΠΑΟ 106 χιλ.) και πιθανότατα μπορεί να αχρηστευτεί ακόμα και από ρουκέτες ελικοπτέρων.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορεί να αντέξει στο εμπρόσθιο τμήμα απευθείας πλήγμα βλήματος APFSDS-T των 105 χιλ. από τουρκικό άρμα σε απόσταση 4 χλμ.

Το βάρος του Μ48Α5 MOLF είναι 48987 κιλά και πιθανότατα η προσθήκη επιπλέον θωράκισης θα επηρεάσει την κινητικότητα του άρματος με το επιπλέον βάρος.
Αυτό βέβαια έχει μικρή σημασία σε ένα νησί γιατί οι κινήσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν θα έρθει αντιμέτωπο με τουρκικά άρματα μάχης.
Ο κίνδυνος είναι τα τουρκικά εξοπλισμένα ελικόπτερα, τα UCAS, οι περιλήπτες βομβιδίων των μαχητικών, τα αντιαρματικά των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και φυσικά τα βλήματα πυροβολικού. Πρέπει δηλαδή να ενισχυθεί σημαντικά η θωράκιση του πύργου με παθητική προστασία και πλακίδια ενεργής θωράκισης.

M 60 Magach

Το Ισραήλ έχει κάνει παρόμοια εργασία το 1970 με το Magach 5 τοποθετώντας πλακίδια ERA Blazer για να προστατέψει τα Μ48Α5 από αντιαρματικούς πυραύλους 9K11 Malyutka (AT-3 Sagger). Ο AT-3 μπορούσε να διαπεράσει 400 χιλ. ατσαλιού RHA όταν εκτοξευόταν από απόσταση 3 χλμ. Φυσικά οι σύγχρονες ERA οπως η ισραηλινή Super Blazer στο τουρκικό Μ60Τ Sabra Mk2 έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή.

Πολλά παραδείγματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της θωράκισης υπάρχουν για το σοβιετικό άρμα Τ-55 που είναι ανάλογο του Μ48Α5.
Η Πολωνία (Τ-55ΑΜ), η Σερβία (Τ-55Η), η Ρωσία (Τ-55Μ5), η Ουκρανία (T-55AGM), η Ρουμανία (TR-85) κτλ. έχουν αναπτύξει πακέτα εκσυγχρονισμού για το άρμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Μερικά εκσυγχρονισμένα Τ-55 έχουν και πυροβόλο 2Α46 των 125 χιλ. (!).
Καμιά σύγχρονη στρατιωτική δύναμη δεν έχει επαρκή αριθμό αρμάτων τρίτης γενιάς για να καλύψει πλήρως της ανάγκες της.
Επιπλέον ένα εκσυγχρονισμένο άρμα δεύτερης γενιάς είναι καλύτερο και φτηνότερο από ένα καινούργιο ΤΟΜΑ σε έκδοση ελαφρού άρματος..


Έτσι λοιπόν τα Μ48Α5 MOLF θα μπορούσαν να πάρουν με μικρό κόστος add-on συνθετική θωράκιση, πλακίδια ERA Kontakt-5, slat armor στα πλαϊνά και πίσω στη μηχανή, λαστιχένια επένδυση σε κάθε ερπύστρια, θωρακισμένες "ποδιές" με spaced armor στις ερπύστριες, αντί-napalm προστασία και σύστημα ΠΒΧ πολέμου, halon αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, θέσεις αποθήκευσης πυρομαχικών για τα πυροβόλα γενικής χρήσης στα πλευρά του πύργου, ίσως και κάποιο φτηνό σύστημα προειδοποίησης LWR (laser warning receiver) που να εκτοξεύει αυτόματα καπνογόνα και φωτοβολίδες..

Μπορεί σε πολλούς να κακοφαίνεται η ύπαρξη παλιών οπλικών συστημάτων στα νησιά (ΠΑΟ, Μ113Α1, ZU-23 κτλ) αλλά η επιχειρησιακή τους αξία είναι μεγάλη.
Ο αμυνόμενος σε ένα νησί έχει μεγάλο πλεονέκτημα με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προηγηθεί ναυτικός αποκλεισμός και μπορεί να ανεφοδιάζεται επ αόριστον.
Παρατηρούμε δηλαδή ότι ακόμα και η Κίνα που είναι στρατιωτική υπερδύναμη δεν τολμά μια συμβατική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν που είναι ένα νησί-κράτος έχει εξοπλιστεί με αρκετά παρωχημένα οπλικά συστήματα, τα οποία απέκτησε δωρεάν από τις ΗΠΑ και επενδύει τα χρήματα της σε high-tech projects υποστρατηγικών όπλων για να αντιμετωπίσει την κινεζική αεροπορία και κινεζικές μεγάλες ναυτικές μονάδες..

Υπολογίζει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει μιας κινεζικής επίθεσης για περισσότερο απο 1 μήνα!

Αμυντική Τεχνολογία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια