Την αναβάθμιση όλων των Μαχητικών της ΠΑ προωθεί ο ΥΕΘΑ Αβραμόπουλος!


Έχουμε πεί ξανά ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο εργατικότερος και ο πλέον αποτελεσματικός Υπουργός Άμυνας των τελευταίων δεκαετιών. Μετά την λύση στο θέμα των υποβρυχίων -πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρούσε το Π.Ν για πολλά χρόνια- τώρα προωθεί την μαζική αναβάθμιση όλων των μαχητικών της Π.Α κάτι που όταν ολοκληρωθεί θα κάνει τεράστια διαφορά πάνω από τους ουρανούς του Αιγαίου δίνοντας το πάνω χέρι στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Τον στόχο να αποκαταστήσει την πλήρη πτητική ικανότητα και μαχητική ετοιμότητα για όλα τα διαθέσιμα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εν όψει και της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, προωθεί το υπουργείο Εθνικής Aμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε την Τετάρτη την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που αφορούσε την προμήθεια 15 Μirage 2000-5 και την αναβάθμιση στην ίδια έκδοση δέκα μαχητικών τύπου Μirage 2000. Η τροποποίηση αυτή, που είχε αποφασιστεί ήδη από το 2012, δίνει τη δυνατότητα στην Π.Α. να προμηθευτεί τα απαραίτητα ανταλλακτικά απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault και να αποκαταστήσει την πτητική ικανότητα των μαχητικών, τύπου Mirage-2000.

Όπως ήταν σύνηθες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, και η σύμβαση για τα Mirage, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Απρίλιο του 1996 είχε κενά στον τομέα της προμήθειας ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα πολλά αεροπλάνα της Π.Α. να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, αποτελεί η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη συντήρηση και υποστήριξη των Mirage 2000 (Follow and Support). Για τον σκοπό αυτό, και κατόπιν ενεργειών του ΥΕΘΑ, ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την απόφαση προανάληψης υποχρέωσης, ενώ προσδιορίστηκαν οι ανάγκες σε ανταλλακτικά και εξοπλισμό.

Τα Mirage 2000-5 φέρουν μεταξύ άλλων πυραύλους τύπου ΜΙCΑ, βλήματα κρουζ αέρος-εδάφους τύπου SCALP και διαθέτουν το σύστημα αντιμέτρων Spirale.

Μετά τα Mirage, σειρά παίρνει η αναβάθμιση των μαχητικών τύπου F-16 που διαθέτει η Π.Α. Ο κ. Αβραμόπουλος έχει δώσει αυστηρή εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε παρατηρηθεί και στο θέμα αυτό κάποια καθυστέρηση. Θα πρόκειται για συνολική αναβάθμιση όλων των τύπων μαχητικών F-16 που διαθέτει η Π.Α. και σε αντίθεση με τις ενέργειες για τα Mirage, εδώ δεν υπάρχουν ακόμα προϋπολογισμένα κονδύλια και το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα είναι δαπανηρό.

Ωστόσο η αναβάθμιση των F-16, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Π.Α., κρίνεται ως απόλυτης προτεραιότητας, εν όψει και της απόφασης της Τουρκίας να αρχίσει να προμηθεύεται μαχητικά τύπου F-35.

Για την αναβάθμιση (σύμφωνα με την καθημερινή )θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο πέρα από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν η ΒΑΕ Systems και η Boeing. Σε ό,τι αφορά το θέμα του κόστους, στελέχη του ΥΕΘΑ αναφέρουν ότι η αναβάθμιση θα γίνει με τρόπο ορθολογικό και ότι υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο θέλει να κλείσει τις τρύπες και τις εκκρεμότητες.Απο το φίλο μας το Βετεράνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια